Ο κορωνοϊός στον σκύλο ονομάζεται CCoV
Ο Γιώργος Βασιλείου έδωσε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη στη Νίκολα Καρατζιά για λογαριασμό της Avant Garde
Αυτές τις μέρες υπάρχει έντονη ανησυχία γύρω από το θέμα του κορωνοϊού σε σχέση με τα ζώα. Ποια η επίσημη ενημέρωση που έχετε εσείς ως κτηνίατροι;
Μέχρι στιγμής, η επίσημη ενημέρωση που έχουμε από την Παγκόσμια Κτηνιατρική Ένωση Μικρών Ζώων, είναι ότι ο Covid-19 δεν μεταδίδεται από τον άνθρωπο στον σκύλο ή στην γάτα, αλλά ούτε και το αντίστροφο. Οπότε, δεν συντρέχει κανένας απολύτως λόγος ανησυχίας ότι θα κολλήσουμε τον ιό από το κατοικίδιό μας ή ακόμη και κάποιο αδέσποτο ζώο.
Ο κορωνοιός στα ζώα και στον άνθρωπο, έχει την ίδια μορφή, σοβαρότητα και συμπτώματα ή διαφέρει εντελώς;
Ο κορωνοϊός στον σκύλο ονομάζεται CCoV και είναι ουσιαστικά μία ελαφριά ίωση, που έχει ήπιας μορφής γαστρεντερολογικά συμπτώματα. Προσβάλλει κυρίως τα κουταβάκια, προκαλώντας διάρροια. Με την παροχή της κατάλληλης θεραπείας, το ζώο αποθεραπεύεται. Από την άλλη, στις γάτες ο κορωνοϊός προκαλεί μολυσματική περιτονίτιδα και είναι μία ασθένεια αρκετά σοβαρή έως και θανατηφόρα. Εμφανίζεται σε δύο μορφές, την υγρή που παρουσιάζει συμπτώματα όπως πυρετό, ανορεξία, διάρροια, φούσκωμα της κοιλιάς, συσσώρευση υγρού στον θώρακα και απώλεια βάρους, καθώς και τη ξηρή που προκαλεί αναιμία στο ζώο, διάρροια, ίκτερο και στο τέλος, νευρολογικά συμπτώματα. Εδώ να τονίσουμε και πάλι ότι, ούτε ο κορωνοϊός του σκύλου, ούτε της γάτας, δεν μεταδίδονται στον άνθρωπο και ουδεμία σχέση έχουν με τον Covid -19 και την πανδημία.
ΔΙΑΒΑΣΕ: Πώς να εκπαιδεύσεις, αλλά και να παίξεις με τον σκύλο σου, στην καραντίνα (Βίντεο)
Επικρατεί ωστόσο η άποψη ότι οι γάτοι είναι καλοί υποδοχείς του ιού.
Ο λόγος που υποστηρίζουν πολλοί κάτι τέτοιο, είναι απλός. Οι γάτες συνήθως έρχονται πολύ περισσότερο σε άμεση επαφή με τον άνθρωπο, αφού τρίβονται ή κάθονται επάνω μας, ανεβαίνουν πάνω σε πάγκους και τραπέζια, μπαίνουν μέσα στα σεντόνια μας. Συνεπώς, εάν ένας ιδιοκτήτης νοσεί με κορωνοϊό, μπορεί πιο εύκολα με το βήξιμο ή φτέρνισμα να μεταφέρει σταγονίδια επάνω στο τρίχωμα του γάτου του. Εάν λοιπόν, αμέσως μετά, κάποιο άλλο άτομο χαϊδέψει το ζώο αυτό και αγγίξει το στόμα του προτού πλύνει τα χέρια του, μπορεί να του μεταφερθεί ο ιός. Με λίγα λόγια και για να μην διαδίδονται και αναπαράγονται παραπλανητικά μηνύματα, ξεκαθαρίζω ότι η γάτα δεν μπορεί να μεταδώσει τον ιό, μπορεί μόνο να τον μεταφέρει και αυτό, πολύ σπάνια. Οπόταν, δεν ωφελεί να αποφεύγουμε τα ζώα, παρά μόνο να τηρούμε όλους τους ορθούς και αναγκαίους κανόνες υγιεινής που έτσι κι αλλιώς οφείλουμε να εφαρμόζουμε στην καθημερινότητά μας.
ΔΙΑΒΑΣΕ:Δεν χρειάζεται να στέλνεις SMS για τη βόλτα του κατοικίδιου σου
Άρα, αν υπάρχει άτομο στο σπίτι, το οποίο νοσεί από κορωνοϊό, θα πρέπει να απομονωθεί προσωρινά και από το κατοικίδιο του για να μην μεταφερθεί ο ιός σε άλλα μέλη της οικογένειας;
Ακριβώς έτσι. Άτομο που νοσεί, θα πρέπει να απομονωθεί από τα ζώα, όπως θα κάνει και με τους συνανθρώπους του. Τη φροντίδα του κατοικιδίου θα πρέπει να αναλάβουν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Εάν πάλι το ασθενής μένει μόνος του στο σπίτι με το ζώο του, τότε δεν υπάρχει λόγος να απομονωθεί από εκείνο, φτάνει να μην το αφήνει να κυκλοφορεί εκτός σπιτιού.
Διάβασε τη συνέχεια της συνέντευξης ΕΔΩ