Thumbnail

Βρεφικός ύπνος: Πώς να καταφέρεις το μωρό σου να κοιμάται; Βρεφικός ύπνος: Πώς να καταφέρεις το μωρό σου να κοιμάται;

Η πιο συνηθισμένη απορία του νέου γονιού
Τους πρώτους μήνες της ζωής του, το μωρό δεν έχει αναπτύξει ακόμη σταθερές συνήθειες στον ύπνο του. Περίπου στους έξι μήνες προσπαθεί να αντιληφθεί τη διαφορά μεταξύ ημέρας και νύχτας. Από αυτό το σημείο κι έπειτα είναι σημαντικό να συνηθίσει σ' ένα τακτικό ωράριο ύπνου.

vrefos

Όταν, όμως, ένα μωρό δυσκολεύεται να κοιμηθεί ή ξυπνάει συχνά μέσα στη νύχτα, εμφανίζεται ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα που ενδέχεται να αντιμετωπίσεις ως γονιός. Τι μπορείς να κάνεις λοιπόν για να στείλεις το μωρό σου στην αγκαλιά του Μορφέα όσο πιο γρήγορα γίνεται, και σένα στο δικό σου κρεβάτι;

Αγκαλιά: Σύμμαχος στο βρεφικό ύπνο

Για να κοιμήσεις το μωρό σου θα πρέπει να νιώθει ασφάλεια και αυτό επιτυγχάνεται στην αγκαλιά της μητέρας του. Από τις πρώτες 40 μέρες πάρε το αγκαλιά, νανούρισέ το και βίωσε αυτή τη μαγική εμπειρία. Μπορείς όσο σου το επιτρέπει και η θερμοκρασία του χώρου, να βάλεις το μωρό σου γυμνό στην αγκαλιά σου, ώστε να ακουμπάει πάνω στο δέρμα σου. Με αυτό τον τρόπο εδραιώνετε μια καλύτερη σχέση μαζί του, το βοηθάς να κοιμηθεί πιο εύκολα, καθώς η μυρωδιά σου του προσφέρει ασφάλεια, ενώ ταυτόχρονα βοηθάς και τη διαδικασία του θηλασμού.

Διάβασε ακόμη: Συμβουλές υγείας και φροντίδας για βρέφη και παιδιά

vrefos

Θηλασμός

Τα περισσότερα νεογέννητα μωρά κοιμούνται κατά την ολοκλήρωση του θηλασμού. Εκμεταλλεύσου λοιπόν αυτή την όμορφη και φυσιολογική διαδικασία για να κοιμήσεις το μωρό σου. Σιγά σιγά θα δεις ότι το μωρό κλείνει τα ματάκια σου καθώς το θηλάζεις. Σιγά σιγά θα αφήσει μόνο του το στήθος σου και θα κοιμηθεί γλυκά.

Οι λευκοί ήχοι συμβάλλουν στον ύπνο του μωρού

Πολλές φορές θα παρατηρήσεις ότι μπορείς να κοιμήσεις το μωρό σου αποτελεσματικά και με τη βοήθεια των λεγόμενων «λευκών ήχων». Οι ήχοι αυτοί είναι συνεχόμενοι και μη εναλλασσόμενοι και αυτό δίνει στο μωρό την αίσθηση ασφάλειας που χρειάζεται για να κοιμηθεί. Τέτοιου είδους ήχοι είναι η μηχανή του αυτοκινήτου, ο απορροφητήρας και το πιστολάκι των μαλλιών. Για να έχεις εύκολη πρόσβαση σε τέτοιους ήχους, μπορείς να βρεις διάφορες σχετικές εφαρμογές στο κινητό σου τηλέφωνο.

Διάβασε ακόμη: 10 πράγματα που έμαθες, αφού έγινες μαμά

γδφ

Φαντασία - ψάξε νέες ιδέες

Χρησιμοποίησε τη φαντασία σου και επιστράτευσε τα παραδοσιακά παραμύθια και νανουρίσματα ή ψάξε για νέες ιδέες. Ένα χαλαρωτικό νανούρισμα ή ένα ενδιαφέρον παραμύθι θα βοηθήσει το μωρό σου να κοιμηθεί και να αναπτύξει σωστά τον εγκέφαλό του. Μην ξεχνάς πως ο ύπνος δεν βοηθά μόνο στη σωματική ξεκούραση αλλά και στην πνευματική ανάπτυξη. 

Πιπίλα

Πολλοί γονείς φοβούνται να χρησιμοποιήσουν την πιπίλα ως μέθοδο υποβοήθησης του βρεφικού ύπνου. Ωστόσο, μετά την 6η εβδομάδα ζωής του μωρού και εφόσον ο θηλασμός έχει εδραιωθεί, κάποιοιες μητέρες προσθέτουν την πιπίλα στη ρουτίνα ύπνου του μωρού. Αρκετές μητέρες που θηλάζουν θεωρούν πως δεν τη χρειάζονται, αλλά υπάρχουν και μητέρες που την έχουν βρει χρήσιμη. Η χρήση μιας πιπίλας είναι μια προσωπική επιλογή.

Διάβασε ακόμη: Πώς μπορείς να φροντίσεις τα πρώτα δοντάκια του μωρού σου;

Πηγή

Home