Thumbnail

Συμβουλές και ιδέες για να περάσεις υπέροχα τα Χριστούγεννα με τα παιδιά σου! Συμβουλές και ιδέες για να περάσεις υπέροχα τα Χριστούγεννα με τα παιδιά σου!

Τα παιδιά πάντα θα προσμένουν το δώρο τους, όμως καλό είναι να τους δείξεις πως αυτή η γιορτή δεν είναι μόνο για το δώρο που θα του φέρει ο Άγιος Βασίλης!
Τα δώρα αποτελούν ένα μικρό κομμάτι της εποχής των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Στο χέρι μας είναι να μοιραστούμε με τα παιδιά μας καινούργιες και ποικίλες εμπειρίες και δραστηριότητες, έτσι ώστε να γιορτάσουν με οικογενειακή ζεστασιά την πιο μαγική εποχή της παιδικής ηλικίας.

santababy

Οι χρυσές κορδέλες που στολίζουν το σπίτι και η μαμά που φτιάχνει διάφορες λιχουδιές στην κουζίνα – φαντάζουν μαγικά και ξεχωριστά στα μάτια ενός μικρού παιδιού. Τις μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς τα παιδιά κατακλύζονται με δώρα. Είναι γεγονός, ότι βλέποντας τα χαμόγελα στα πρόσωπα των παιδιών, χαιρόμαστε κι εμείς οι ίδιοι, πολύ! Μερικές φορές όμως, κάποιοι γονείς το παρακάνουν με τα δώρα, και ως επακόλουθο, τα παιδιά το εκμεταλλεύονται!

Μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα με τα παιδιά σου, έτσι ώστε να μάθουν να προσφέρουν και στους άλλους και να αποκτήσουν μια βαθύτερη αίσθηση των Χριστουγέννων, ως γιορτή αγάπης και προσφοράς.

Διάβασε ακόμη: Πώς να φτιάξεις με τα παιδιά σου σπιτικό χιόνι με λίγα ευρώ!

santa

Δες παρακάτω μερικές ιδέες και είμαι σίγουρη, ότι μπορείς κι εσύ να σκεφτείς ακόμα περισσότερες! 

• Στόλισε μαζί με τα παιδία σου το χριστουγεννιάτικο δέντρο! Βγάλτε φωτογραφίες για να κάνετε αυτή τη διαδικασία ξεχωριστή και μοναδική!

• Παρακίνησε τα παιδιά να μοιραστούν ή να χαρίσουν πράγματα σε άλλα παιδάκια! Μπορείτε να διαλέξετε μαζί παιχνίδια και ρούχα που δεν χρειάζονται και να τα χαρίσετε σε ένα ίδρυμα, σε μια φιλανθρωπική οργάνωση ή στην εκκλησία της γειτονιάς σας που τα δίνει με τη σειρά της σε άπορα παιδιά. Έτσι, τα παιδιά, θα μάθουν να μοιράζονται και να προσφέρουν. 

• Ενθάρρυνε τα παιδιά σου να φτιάξουν μόνα τους ένα δώρο για την γιαγιά, τον παππού, τη νονά και για όποιον άλλον θέλουν τα ίδια. Αυτό μπορεί να είναι μια κάρτα, ένα στολίδι για το δέντρο ή ακόμη και μια ζωγραφιά. Εξήγησε στα παιδιά πως θα αρέσει πιο πολύ στη γιαγιά και τον παππού κάτι που θα φτιάξουν μόνα τους παρά κάτι έτοιμο. Με αυτό τον τρόπο τονίζεται η συναισθηματική αξία του δώρου. Θα μάθουν επίσης με αυτό τον τρόπο, να εκφράζουν και να δείχνουν τα συναισθήματά τους στους ανθρώπους που αγαπούν.

sa

• Ένα δώρο είναι αρκετό! Προτίμησε να χαρίσεις στα παιδιά σου μόνο ένα δώρο, είτε τα Χριστούγεννα είτε την Πρωτοχρονιά. Αυτό, θα δώσει περισσότερη αξία στο δώρο σου και θα τα διδάξει να εκτιμούν πιο πολύ το δώρο που του χαρίζει κάποιος. Αν αγοράσεις όλα όσα θέλουν, και ικανοποιώντας κάθε απαίτησή τους, το μόνο που θα πετύχεις είναι να γίνουν ακόμη πιο απαιτητικά, ξέροντας πως δεν θα τους πεις όχι.

• Αν λείπεις πολλές ώρες από το σπίτι, μην προσπαθήσεις να καλύψεις το χρόνο αυτό δίνοντας στα παιδιά πολλά δώρα! Αυτό στην πραγματικότητα θα τα κακομάθει ακόμα πιο πολύ. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις άλλες μας ιδέες για να κάνεις πράγματα μαζί με τα παιδιά σου και να αφήσεις τις τύψεις και τις ανασφάλειες στην άκρη.

Διάβασε ακόμη: Πρώτα Χριστούγεννα με το μωρό σου: Όσα θες να ξέρεις

santa

•  Τα παιδιά την σημερινή εποχή, παίζουν πιο πολύ από ποτέ με ηλεκτρονικά παιχνίδια και ψηφιακά gadgets. Η τεχνολογία έχει σημαντικό ρόλο στη ζωή μας όμως εάν δεν χρησιμοποιηθεί με μέτρο μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη των παιδιών. Φρόντισε το ψηφιακό παιχνίδι ή gadget που θα πάρεις να είναι κατάλληλο για την ηλικία τους και να το χρησιμοποιούν ελεγχόμενα. Μπορείς να τα ενθαρρύνεις να συνδιάζουν το ψηφιακό παιχνίδι με πιο ενεργητικές δραστηριότητες έξω στη φύση ή με ομαδικά παιχνίδια στο σπίτι που απαιτούν αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους. Θυμήσου λοιπόν και τα πιο παραδοσιακά παιχνίδια, όπως τα επιτραπέζια, τα πάζλ, και μη ξεχνάς να μιλάς και να παίζεις μαζί με τα παιδιά σου. 

• Αν τα παιδιά σάς ζητούν επίμονα κάτι που είναι πολύ ακριβό και δυσκολεύεσαι να το αγοράσεις, μη διστάσεις να τους πεις την αλήθεια. 

• Παρακολουθήστε μαζί μια χριστουγεννιάτικη παράσταση, θέατρο ή συναυλία. Αυτό θα τους δώσει εικόνες και συναισθήματα που σχετίζονται με τη γιορτινή εποχή και είναι μια ευκαιρία να κάνετε και κάτι εποικοδομητικό μαζί για το οποίο μπορείτε μετά να συζητήσετε.

Ας μη ξεχνάμε, πως το πιο πολύτιμο δώρο είναι ο χρόνος που θα αφιερώσουμε στα παιδιά μας, μαζί με την αγάπη μας και την αγκαλιά.

Διάβασε ακόμη: Χριστούγεννα 2019: Εφτά διακριτικοί τρόποι για να στολίσεις το σπίτι σου από τώρα!

Πηγή

Home