Thumbnail

Το μωρό σου θα αποκτήσει…αδελφάκι; Το μωρό σου θα αποκτήσει…αδελφάκι;

Η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια Άνθια Χριστοδούλου Θεοφίλου σού εξηγεί πώς να προετοιμάσεις το παιδί σου για το νέο μωρό
Όταν μια οικογένεια περιμένει δεύτερο παιδί, είναι φυσιολογικό ν’ αντιμετωπίσει ζήλια από το πρώτο παιδί, εφ’ όσον υπάρχει έμφυτος ο φόβος και η ανησυχία ότι το μωρό που θα έρθει θα του πάρει τη θέση και τα προνόμια. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να προετοιμάσεις το πρώτο παιδί και ειδικά αν αυτό είναι μικρό, στην προσχολική ηλικία, θα χρειάζεται μια ιδιαίτερη φροντίδα και αντιμετώπιση.

Ιδέες και τακτικές προετοιμασίας:

Ήδη από τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης, όταν η κοιλιά αρχίσει να φαίνεται, δείχνουμε στο παιδί το υπερηχογράφημα και του εξηγούμε για το αδελφάκι του και για το γεγονός ότι και το ίδιο το παιδί ήταν έτσι όταν ήταν κι αυτό έμβρυο ακόμη στην κοιλιά. Μπορούμε να του δείξουμε φωτογραφίες και βίντεο από την εποχή που ήταν κι εκείνο τόσο μικρό και να του εξηγήσουμε για τη φροντίδα που χρειάζονται τα μικρά παιδιά και που κι εκείνο έλαβε. Αφήνουμε το παιδί να μιλήσει στο έμβρυο και αργότερα να το νιώσει όταν αυτό κλωτσάει. 

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποιος είπε ότι θέλω να επεμβαίνουν στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού μου;

 

Αντιμετώπιση μετά τη γέννα του μωρού:

Όταν το αδελφάκι γεννηθεί καλό είναι να αφήσεις το παιδί να λάβει μέρος στη φροντίδα του μικρού μωρού και να του δώσεις δουλειές σημαντικές (π.χ., να ανοίξει αυτό τα δώρα, να τα δοκιμάσει, να βοηθήσει αν θέλει στην οργάνωση του υπνοδωματίου, στη φροντίδα του μπάνιου κλπ). 


Μην ανησυχείς  για τι είδος των ευθυνών που θα αναθέσεις. Ένα παιδί προσχολικής ηλικίας μπορεί να μην τα καταφέρνει στο λούσιμο ή στην αλλαγή πάνας αλλά αρκεί να σου φέρνει τις πάνες, να σου βρει την πετσέτα για το μπάνιο και να βγάλει από το συρτάρι ρούχα για το μικρό αδελφάκι. 

 

chil


Είναι σημαντικό να επιβραβεύεις το παιδί κάθε φορά, ειδικά γιατί ο ρόλος του βοηθού αυξάνει την αυτοεκτίμηση κι αυτοπεποίθηση του μεγαλύτερου παιδιού μας. Εξάλλου, όσο πιο πολύ το συμπεριλαμβάνεις στη φροντίδα του νέου μωρού, τόσο πιο εύκολα προσαρμόζεται και αισθάνεται χρήσιμο αλλά και δημιουργεί μια καλή σχέση με αυτό χωρίς να δημιουργείται πρόβλημα ζήλιας. 
Είναι σημαντικό επίσης να μη στερήσεις από το πρώτο παιδί τη σημασία και τη φροντίδα. Θα ήταν καλό να δημιουργήσεις ποιοτικό χρόνο όπου και οι δύο γονείς ή και ο καθένας ξεχωριστά θα ασχολείται μόνο με το μεγαλύτερο παιδί και θα περνάει μαζί του χρόνο δημιουργικό κάνοντας τις ασχολίες εκείνες που το παιδί αγαπάει ιδιαίτερα (π.χ., ζαχαροπλαστική, ζωγραφική, ένα συγκεκριμένο παιχνίδι, μια βόλτα στο πάρκο κλπ). 

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ζήλια: Ένα τέρας-προϊόν της παιδικής ηλικίας


Αν και είναι καλό να λάβεις υπόψη ότι μερική ζήλια είναι φυσιολογική, είναι καλά να είσαι  σε εγρήγορση και να το συνειδητοποιήσεις έγκαιρα αν το μεγαλύτερο παιδί σου υποφέρει από  υπέρμετρη ζήλια. Εάν ένα παιδί δεν διαχειρίζεται καλά μια τέτοια αλλαγή στο σύστημα της οικογένειας, αυτό φαίνεται καθαρά από την ανησυχητική αλλοίωση στη συμπεριφορά του, ειδικά αν αυτό αρχίσει να γίνεται επιθετικό απέναντι στο βρέφος. 

 

Πρόληψη:

Πολλά προβλήματα ανταγωνισμού και ζήλιας που δημιουργούνται αργότερα μεταξύ αδελφών οφείλονται συνήθως σ’ ένα λανθασμένο αρχικό χειρισμό και στην προβληματική στάση των γονέων η οποία συνήθως βιώνεται από το πρώτο παιδί ως άνιση και άδικη. Γι’ αυτό προσπάθησε όσο είναι ακόμα νωρίς να προλαβαίνεις τα χειρότερα. Καλύτερα να ζητήσεις τη βοήθεια ενός ειδικού ψυχολόγου-ψυχοθεραπευτή αν το κρίνετε απαραίτητο. 

Καλή υπομονή! 

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τοξικές σχέσεις: Μήπως είσαι κι εσύ σε μια τέτοια σχέση; (Βίντεο)

 

H Άνθια Χριστοδούλου- Θεοφίλου, είναι Ψυχολόγος, Σύμβουλος και Ψυχοθεραπεύτρια στο Κέντρο Προσωπικής Ανάπτυξης και Αυτογνωσίας “Για την Ιθάκη”.  Ακολουθείστε το facebook page

 

Home