Thumbnail

Να μπει ο μπαμπάς στον τοκετό ή να μην μπει; (βίντεο) Να μπει ο μπαμπάς στον τοκετό ή να μην μπει; (βίντεο)

Συζήτηση γίνεται τις τελευταίες ημέρες και στην Κύπρο, κατά πόσο θα επιτραπεί η παρουσία του πατέρα στον τοκετό, εν καιρώ πανδημίας κορωνοϊού
Κάποτε η παρουσία του μπαμπά στην αίθουσα τοκετού δεν αποτελούσε καν επιλογή! Λίγα χρόνια πριν, οι υποψήφιοι μπαμπάδες μοιράζονταν την αγωνία τους με φίλους και συγγενείς σε αίθουσες αναμονής, ενώ ακόμη νωρίτερα, τότε που ο τοκετός συνέβαινε στο σπίτι, δίπλα στη γυναίκα βρίσκονταν μαίες και φίλες. Ακόμη και ο (άντρας) γιατρός ήταν εφήμερος επισκέπτης.

Μπορεί η παρουσία των συζύγων στον τοκετό να μην είναι εύκολη υπόθεση, ωστόσο οι περισσότεροι βρίσκουν ότι αυτή είναι μια μαγική εμπειρία που αξίζει να ζήσουν μαζί με τη γυναίκα τους. Πολλές έρευνες αποκαλύπτουν ότι η ενεργός συμμετοχή του συντρόφου σε όλη τη «φάση» του τοκετού επηρεάζει θετικά τόσο τη σχέση του ζευγαριού όσο κι εκείνη ανάμεσα στον πατέρα και το μωρό. Είναι αλήθεια, ότι, τις στιγμές εκείνες, μωρό και πατέρας μπορούν να μείνουν μόνοι τους μετά τον τοκετό, οπότε και ο πατέρας αισθάνεται ελεύθερος να εκφράσει τη στοργή και την αγάπη του. Επιπλέον, σύμφωνα με στατιστικές έρευνες, η παρουσία τους στον τοκετό, συντελούν ώστε η γέννα να γίνει πιο εύκολη και ανώδυνη.

Διάβασε ακόμη: Tι είναι η νόσος Kawasaki που επανήλθε στο προσκήνιο τις τελευταίες μέρες;

Σήμερα, οι υποψήφιοι μπαμπάδες μπορούν να επιλέξουν αν θα είναι παρόντες στο πρώτο ραντεβού με το μωρό τους. Τι γίνεται όμως τώρα, εν μέσω πανδημίας;

das

Συζήτηση γίνεται τις τελευταίες ημέρες και στην Κύπρο, κατά πόσο θα επιτραπεί η παρουσία του πατέρα στον τοκετό

«Είναι δικαίωμα της μέλλουσας μητέρας να παρευρίσκεται ο σύζυγος/σύντροφός της μαζί της κατά τον τοκετό και χρειάζεται να εξεταστούν εναλλακτικοί τρόποι για την επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού», όπως ανέφερε πριν από λίγες ημέρες  η Επίτροπος Διοικήσεως, ως Φορέας Ισότητας και Καταπολέμησης των Διακρίσεων, σε συστάσεις συμβουλευτικού χαρακτήρα που έκανε αναφορικά με την παρουσία του πατέρα κατά τη διάρκεια του τοκετού στο Μακάρειο Νοσοκομείο, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Χρειάζεται να προστατευτούν τα δικαιώματα όλων των γυναικών και κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, νοουμένου ότι τηρούνται όλα τα αναγκαία προληπτικά και προστατευτικά μέτρα για αποφυγή του κινδύνου εξάπλωσης του ιού

Όπως μάλιστα σημείωσε η Επίτροπος Διοικήσεως, η παρουσία του πατέρα στη γέννα, αξιολογείται με εξαιρετικά θετικό τρόπο, νοουμένου ότι κάθε πατέρας υποβάλλεται επιτυχώς σε αρνητικό τέστ κορωνοϊού COVID-19: «Η παρουσία του πατέρα κατά τον τοκετό αξιολογείται με εξαιρετικά θετικό τρόπο και προς τον σκοπό αυτό εισηγούμαι όπως όλα τα νοσηλευτήρια, δημόσια και ιδιωτικά, επιτρέψουν την παρουσία των πατέρων κατά τον τοκετό και τη γέννηση των παιδιών τους, νοουμένου ότι ο κάθε πατέρας επιβάλλεται επιτυχώς σε αρνητικό τεστ κορωνοϊού».

Διάβασε ακόμη: Τι θα γίνει σε περίπτωση κρούσματος στα σχολεία

δασ

Όμως, όπως όλα δείχνουν, δεν αρκεί το τεστ κορωνοϊου για να μπει ένας πατέρας στο μαιευτήριο

Ο διευθυντής της Γυναικολογικής κλινικής του Μακάρειου νοσοκομείου Αγαθοκλής Χριστοφίδης εξήγησε σήμερα σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ότι με βάση τις απόψεις και συστάσεις των ειδικών, η είσοδος του πατέρα στο μαιευτήριο απαγορεύεται στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας και ασφάλειας των νοσηλευτηρίων από τη νόσο COVID19. Εξήγησε ότι, οι μαιευτήρες έδωσαν αγώνα για συμμετοχή και των δύο γονέων στη διαδικασία του τοκετού, ωστόσο λόγω των καταστάσεων θα πρέπει να δείξουν υπομονή. 

Ο κύριος Χριστοφίδης εξήγησε ότι δεν αρκεί ένας πατέρας να υποβληθει σε τεστ κορωνοϊου για να μπει στο μαιευτήριο, καθώς άλλος Επίτροπος δύναται να κάνει λόγο για δυσμενή διάκριση, αφού ένας γονιός που δεν έχει κάνει τεστ δεν θα μπορεί να μπει. Την ίδια ώρα, αναφέρθηκε στο υψηλό κόστος της απαιτούμενης στολής που πρέπει να φορέσει ο πατέρας, για την οποία υπάρχουν οδηγίες να χρησιμοποιείται με φειδώ και σύναιση λόγω της επάρκειας του προστατευτικού εξοπλισμού. Η οδηγία θα συνεχιστεί, σχολίασε ο γιατρός, μέχρι την έκδοση νεότερων κανονισμών στη βάση επιστημονικών δεδομένων.

Διάβασε ακόμη: Kύπρος: Έτσι θα λειτουργούν τα σχολεία την εποχή του κορωνοϊού

Δες όσα είπε ο διευθυντής της Γυναικολογικής κλινικής του Μακάρειου νοσοκομείου Αγαθοκλής Χριστοφίδης στον Alpha Κύπρου:

Διάβασε ακόμη: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου

Home