Thumbnail

«Όλα τα παιδιά έχουν δικαιώματα» και κάθε μέρα οφείλουμε να δουλεύουμε για την προστασία τους «Όλα τα παιδιά έχουν δικαιώματα» και κάθε μέρα οφείλουμε να δουλεύουμε για την προστασία τους

Με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια μέρα για τα δικαιώματα του παιδιού, συνομιλούμε με την ψυχολόγο Γεωργία Γεωργίου
Μπορεί σήμερα να είναι η παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού, όμως, οφείλουμε να εργαζόμαστε γι' αυτά κάθε μέρα!

Της Μαρίνας Χρήστου

Όλα τα παιδιά αξίζουν σεβασμό για την άγνοιά τους, τις αποτυχίες τους, τη φαντασία τους, τις προσπάθειές τους και τα κεκτημένα τους...

Σεβασμό για το μυστήριο και την αβεβαιότητα, που κρύβει το δύσκολο καθήκον να μεγαλώνεις. 

child

Γεωργία, πιστεύεις ότι υπάρχει πρόοδος σε ό,τι αφορά τον σεβασμό των δικαιωμάτων του παιδιού στον τόπο μας; 

Αν ρίξουμε μια προσεκτική ματιά γύρω μας, ναι μεν τα δικαιώματα του παιδιού έχουν συμβάλει στη δημιουργία ενός καλύτερου και ανθρώπινου κόσμου, παρόλα αυτά οφείλουμε να συνεχίσουμε τον αγώνα για την τήρηση και την ανάπτυξή του. Είμαστε στο 2019 και όμως έχουμε δρόμο ακόμη να διανύσουμε. Δυστυχώς, πολλά δικαιώματα των παιδιών ακόμη και σήμερα καταπατούνται, αφού υπάρχει βία, διακρίσεις, πείνα... 

Η συμβουλή σου προς τους γονείς; Κάτι που έχεις κι εσύ ως αρχή όχι μόνο ως ειδικός, αλλά και ως γονέας; 

Να ακούμε τα παιδιά μας! Τα παιδιά έχουν δικαίωμα και λόγο... Οι ενήλικες έχουμε την υποχρέωση να σεβόμασε τα δικαιώματά τους και αυτό συνεπάγεται να τους τα διδάξουμε, ώστε να τα διεκδικούν, να τα προστατεύουν και κατ’ επέκταση να σέβονται τα δικαιώματα του άλλου. Ως γονείς πρέπει να βάλουμε το λιθαράκι μας για να εξασφαλίσουμε τις απαραίτητες συνθήκες ανάπτυξης και προστασίας, όχι μόνο του δικού μας παιδιού, αλλά όλων των παιδιών. Είναι χρέος μας. Οφείλουμε να "παλεύουμε" όλες τις μέρες του χρόνου για τα δικαιώματά τους.  

Διάβασε ακόμη: Τα παιδιά είναι συχνά οι κύριοι αποδέκτες του άγχους των γονιών τους

child

Πόσο σημαντικό είναι το παιχνίδι στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του παιδιού και τι χρειάζεται να κάνουν οι γονείς;   

Το παιχνίδι είναι η "δουλειά" του παιδιού. Μέσα από το παιχνίδι, το παιδί εκφράζεται, ενεργοποιείται, εξελίσσεται... Οι γονείς πρέπει να αρπάζουν κάθε ευκαιρία και να την αξιοποιούν, με το να περνούν ποιοτικό χρόνο με το παιδί τους. Παίξτε επιτραπέζια παιχνίδια, μπάλα, κρυφτό... Επί ευκαιρία της σημερινής ημέρας, θα πρότεινα στους γονείς να παίξουν το παιχνίδι "Τα δικαιώματα των παιδιών". Πώς παίζεται; Υπάρχουν τα δικαιώματα του παιδιού σε εικόνες, τις οποιες μπορεί να εκτυπώσει ο γονέας και να συζητήσει μαζί με το παιδί του. Να του δώσει την ευκαιρία μέσω αυτού του παιχνιδιού, να ανακαλύψει το δικαίωμα που απεικονίζεται, ώστε να το αφομιώσει και να το κατανοήσει καλύτερα. Μπορεί επίσης να το ζωγραφίσει. Στη συνέχεια, να βρουν εικόνες που δείχνουν την καταπάτηση των δικαιωμάτων και πάλι να αφήσουν το παιδί να τους περιγράψει τι βλέπει και ποιο δικαίωμα θεωρεί ότι καταπατείται. Να δουλέψουν βάσει του επιπέδου του παιδιού. Ακόμη και παιδάκια νηπιακής ηλικίας μπορούν να μάθουν μέσα από αυτόν τον τρόπο και το απλό λεξιλόγιο. Υπάρχουν ακόμη και βιντεάκια που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να συζητήσουν με το παιδί. Όλοι μαζί μπορούμε να πλάσουμε έναν κόσμο καλύτερο για τα παιδιά!

georgiageorgiou

Γεωργία Γεωργίου – Σχολική Ψυχολόγος ΒΑ/ΜΑ

Διάβασε ακόμη: Παγκόσμια ημέρα του παιδιού

Σύμφωνα με την διεθνή σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα:

  • Σε ένα όνομα, μια ταυτότητα, μια εθνικότητα.
  • Να ζουν με τους γονείς τους, να ανήκουν σε μια οικογένεια.
  • Να προστατεύονται από απαγωγή.
  • Να λένε τη γνώμη τους και να μοιράζονται τις σκέψεις τους.
  • Να κάνουν τις δικές τους επιλογές σε θρησκεία, πιστεύω, φίλους. Καθήκον των γονιών είναι να τα βοηθήσουν να επιλέξουν το καλύτερο για εκείνα.
  • Να έχουν ιδιωτική ζωή.
  • Να λαμβάνουν πληροφορίες και ερεθίσματα σημαντικά για την ανάπτυξη και ευημερία τους.
  • Να προστατεύονται από το να πάθουν κακό.
  • Να λάβουν φροντίδα, προστασία, ακόμα και να υιοθετηθούν όταν οι γονείς δεν είναι κατάλληλοι για την ανατροφή τους.Να λάβουν εκπαίδευση και φροντίδα σε περίπτωση αναπηρίας.
  • Να λαμβάνουν τα απαραίτητα για την υγιεινή και τη διαβίωση τους (καθαρό νερό, φαγητό, στέγαση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη).
  • Να λαμβάνουν την κατάλληλη εκπαίδευση.
  • Να παίζουν και να ξεκουράζονται.
  • Να προστατεύονται από εργασία που τα βλάπτει, καθώς και από ναρκωτικές ουσίες.
  • Να προστατεύονται από τη σεξουαλική κακοποίηση, την εκμετάλλευση και την σκληρή τιμωρία.
  • Να μην καταταγούν στο στρατό και να μη πολεμήσουν αν είναι κάτω των 15 ετών.
  • Να λάβουν βοήθεια σε περίπτωση που κάποιος τους πληγώσει η κακομεταχειριστεί.
  • Να λαμβάνουν νομική υποστήριξη όταν χρειάζεται.

Διάβασε ακόμη:  Επίτροπος Προστασίας του Παιδιού: Παίρνει θέση στο θέμα με την ...

Διάβασε ακόμη: Πώς να ενθαρρύνεις το χιούμορ του παιδιού σου

Home