Παιδί και εφηβεία: Τι να κάνεις αν το απορρίπτουν οι φίλοι ή οι συμμαθητές του 

Η εφηβεία είναι μια μεταβατική περίοδος, όπου ένα άτομο περνάει από την παιδική ηλικία στην πιο ώριμη ηλικία. Οι αλλαγές στο παιδί μπορεί να είναι πολλές και οι κρίσεις σε ψυχολογικό επίπεδο δικαιολογούνται. Μεγαλώνει... θα αφήσει πίσω του την παιδική ζωή, θ' αρχίσει να γίνεται πιο αυτόνομο και υπεύθυνο για τις πράξεις του. Είναι ο καιρός, που θ' αρχίσει να αποζητά την αυτονομία, την ανεξαρτητοποίηση, την απομόνωση και επιπλέον, θα αρχίσει να επενδύει συναισθηματικά στις φιλίες.

Τι γίνεται όμως, αν το απορρίπτουν οι συμμαθητές του;

Η απόρριψη είναι ένα συνηθισμένο συναίσθημα κατά την εφηβεία. Ακόμα και να σαι ο καλύτερος γονιός, ο μή αυστηρός, δεν σημαίνει ότι θα καταφέρεις ν' αποφύγεις την μυστικοπάθειά του, καθώς, είναι ένας από τους τρόπους που εξερευνά το γεγονός ότι μεγαλώνει.  

Διάβασε ακόμη: Πώς μπορείς να βοηθήσεις το παιδί στην εφηβεία να συνηθίσει τα σιδεράκια

Πώς θα το βοηθήσεις να ξεπεράσει την απόρριψη, ακόμα κι αν δεν σου έχει μιλήσει γι' αυτό

Μη νιώθεις ανήμπορος να βοηθήσεις το παιδί σου. Να είσαι ψύχραιμος και σίγουρα μπορείς να το στηρίξεις, ακόμα κι αν διαρκώς κρατά τις αποστάσεις του. Όποια στάση και να κρατά, οτιδήποτε και να σου πει ή σου αντιμιλησει, μη σε πείσει ότι δεν έχει ανάγκη από τη γονεϊκή καθοδήγηση. Επιπλέον, η εμπειρία της απόρριψης είναι πιθανό να το κάνει πιο ανοιχτό στις παρεμβάσεις σου.

Διάβασε ακόμη:  Ομοφυλοφιλία (Το παιδί μου είναι ομοφυλόφιλο)

Έτσι, έχεις το περιθώριο να δοκιμάσεις τα παρακάτω βήματα.

Αναγνώρισε τα σημάδια

Ο έφηβος δύσκολα θα σου εκμυστηρευτεί ότι νιώθει απόρριψη από τους φίλους ή τους συμμαθητές τους. Δεν θέλουν πια συμβουλές, δεν θέλουν κηδεμονία. Θέλουν να ανεξαρτοποιηθούν, όμως αυτό δεν σημαίνει αποξένωση από τους γονείς. Πρέπει να γίνεις παρατηρητικός. Μήπως το παιδί έχει γίνει ξαφνικά επιθετικό ή υπερβολικά αγχώδες; Έχεις παρατηρήσει ότι δεν έχει σχεδόν καθόλου κοινωνικές επαφές; Δείξε του ότι είσαι δίπλα του! Πες του πως μπορεί αν θέλει να μοιραστεί κάτι μαζί σου και πως δεν πρόκειται να το κρίνεις. Ο έφηβος χρειάζεται πολύ τους γονείς του, χρειάζεται την αγάπη τους, την προστασία τους και τις απόψεις τους, χωρίς να γίνονται εμπόδιο στην προσπάθειά του.

Άκουσέ το

Αν το έφηβο παιδί σου αποφασίσει να σου μιλήσει, άκουσέ το προσεκτικά, και μην υποτιμήσεις το πρόβλημα σε καμία περίπτωση. Η αντίδρασή σου ναι είναι ότι λυπάσαι γι' αυτό που του συμβαίνει. Δεν μπορούμε να μην δώσουμε σημασία και στις έρευνες, που λένε πως το αίσθημα απόρριψης προσιδιάζει στον σωματικό πόνο. Αναγνωρίζοντας τα συναισθήματα του παιδιου, μην φοβάσαι, δεν τα κάνεις χειρότερα. Πρέπει να το ακούσεις να σου εξιστορεί τη δική του αλήθεια, χωρίς διάθεση για κριτική και παρεμβάσεις. Έτσι θα του δείξεις ότι το καταλαβαίνεις και οι πιθανότητες να συνεχίσει να απαυθύνεται σε σένα για βοήθεια, θα αυξηθούν. Μη σπεύσεις να κρίνεις και να αποδώσεις δικαιοσύνη. Δεν είναι αυτό που χρειάζεται εκείνη την στιγμή ο έφηβος, όσο απλά το να γίνει κατανοητός και το να μοιραστεί.

Βοήθησέ το να επεξεργαστεί το πρόβλημα

Η απόρριψη, πολλές φορές είναι μορφή bullying. Κάποιες φορές όμως, υπεύθυνες για αυτή είναι οι συμπεριφορές του ίδιου του παιδιού. Ζήτησέ του λοιπόν να σκεφτεί ποιος είναι εκείνος που το απέρριψε. Είναι φίλος ή ένας απλός γνωστός; Για ποιό λόγο συνέβη αυτό; Βοήθησέ το να αναλύσει την κατάσταση του περιστατικού. Θα το βοηθήσει να βγει από τις δυσάρεστες σκέψεις που δημιουργεί ο κοινωνικός αποκλεισμός. 

Δείξε του τις λεπτές διαφορές

Οι έφηβοι είναι γρήγοροι στις συναισθηματικές τους αντιδράσεις και πολλές φορές παίρνουν ορισμένα πράγματα πολύ βαριά. Εξήγησε στο παιδί τις διαφορές μεταξύ της εποικοδομητικής κριτικής και της λεκτικής βίας. Αν κάποιος φίλος του, τού είπε ότι "θα καταλήξει μόνος του αν συνεχίσει να θυμώνει τόσο εύκολα" εξήγησέ του, ότι στην πραγματικότητα, ο φίλος του προσπαθεί να το βοηθήσει, ακόμη κι αν ο τρόπος του ήταν απότομος.

Βοήθησέ το να ενισχύσει τις κοινωνικές του δεξιότητες

Αν κατάλαβες ότι το παιδί δεν δίνει αρκετή σημασία στους άλλους όταν μοιράζονται μαζί του τα προβήματά τους, αν μονοπωλεί για ώρα γύρω από το ίδιο, και αν γενικά κάποιες συμπεριφορές του μπορούν να απομακρύνουν τους άλλους, μίλησέ του για αυτές. Η επιβράβευση επίσης, όταν συμπεριφέρεται σωστά, είναι σημαντική! Τα περισσότερα παιδιά γίνονται πιο ανοιχτά στη βοήθειά μας όταν έχουν υποστεί την απόρριψη.

Αν έχει αγαπημένα χόμπι, ενθάρρυνέ το!

Είναι πολύ σημαντικό, αν αντιμετωπίζει πρόβλημα στο σχολείο, να του προσφέρεις επιπλέον διεξόδους κοινωνικοποίησης. Σίγουρα γνωρίζεις περιπτώσεις, που πολλά παιδιά απορρίπτουν κάποιο άλλο παιδί επειδή τον αντιλαμβάνονται ως «διαφορετικό». Επιτρέποντάς του να ενταχθεί σε μια ομάδα όπου συνδετικός κρίκος θα είναι τα κοινά ενδιαφέροντα και όχι η απλή συνύπαρξη στον χώρο, αυξάνεις τις πιθανότητες να κάνει νέους φίλους. Θα το βοηθήσει πολύ στη ψυχολογία του αυτό, ακόμη κι αν τα πράγματα μέσα στη τάξη εξακολουθούν να είναι άσχημα.

Μίλησε με έναν ειδικό
Αν παρατηρήσεις ότι το έφηβο παιδί σου, δεν έχει πραγματικούς φίλους για μεγάλα χρονικά διαστήματα ή καταλαβαίνεις ότι πάει προς την κατάθλιψη, επικοινώνησε αμέσως με έναν ψυχολόγο για να βοηθήσει το παιδί να επεξεργαστεί την κατάσταση με πιο υγιή τρόπο.

Διάβασε ακόμη: Πώς να μάθεις στο παιδί σου να διαχειρίζεται τα χρήματα

Μαμά και μπαμπά, μείνετε δίπλα στο παιδί σας και στηρίξτε το

Ο έφηβος θέλει τη γωνιά του, την ησυχία του, τον στοχασμό του. Αυτή η ανάγκη μπορεί συχνά να τον σπρώχνει μακριά από τα προβλήματα και τις ανάγκες της οικογένειας, πράγμα που ως γονείς, θα το εκλαμβάνετε ως αδιαφορία από μέρους του. Πρέπει όμως να γνωρίζετε, ότι ο έφηβος ζει περισσότερο στο μέλλον παρά στο παρόν και έχει την ανάγκη να απομονώνεται με τον εαυτό του και να βυθίζεται ανενόχλητος στις σκέψεις του.

Τέλος και σημαντικότερο, να λετε στο παιδί σας πως του έχετε απόλυτη εμπιστοσύνη ότι θα καταφέρει να λύσει το πρόβλημα και να διαχειριστεί την κατάσταση με τον καλύτερο τρόπο, υπενθυμίζοντάς του φυσικά, πως είστε πάντα εκεί ανοιχτοί για οποιαδήποτε συζήτηση.

Διάβασε ακόμη: Πώς θα προστατεύσεις το παιδί σου από το διαδικτυακό bullying

Πηγή

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ