Thumbnail

Πώς να μάθεις στο παιδί σου να διαχειρίζεται τα χρήματα Πώς να μάθεις στο παιδί σου να διαχειρίζεται τα χρήματα

Η βάση για να έχει μια καλή σχέση μαζί τους, ξεκινά από νωρίς
Αν θεωρείς ότι η σχέση σου με τα χρήματα είναι κακή και ότι δεν ξέρεις να τα διαχειρίζεσαι σωστά, ίσως σε αυτό να έχουν μερίδιο ευθύνης και οι γονείς σου. Οπότε αν εσύ ως γονιός δε θες να επαναλάβεις τα ίδια λάθη, δες πώς θα μάθεις τα παιδιά σου να διαχειρίζονται σωστά τα χρήματα, τόσο τώρα, όσο και έπειτα ως ενήλικες.

H συγγραφέας Louise L. Hay στο βιβλίο «Μεταμορφώστε τη ζωή σας -«Υοu can heal your life» εξηγεί τη στενή σχέση που ενώνει τα βιώματα της παιδικής μας ζωής με αυτά της ενήλικης ζωής μας. Τα λόγια των «μεγάλων» που ακούγαμε σε μικρή ηλικία, διαμόρφωσαν σε μεγάλο βαθμό την άποψη που έχουμε σήμερα για τον εαυτό μας.

Αν, για παράδειγμα, έζησες τα παιδικά σου χρόνια σε ένα σπίτι όπου άκουγες συνεχώς ότι «τα χρήματα είναι κακά», ή ότι «μόνο τα χρήματα είναι σημαντικά», τότε, ο τρόπος με τον οποίον σήμερα τα διαχειρίζεστε έχει επηρεαστεί από αυτές ακριβώς τις πεποιθήσεις.

Ο τρόπος με τον οποίο ένας άνθρωπος διαχειρίζεται τα χρήματα στην ενήλικη ζωή του, έχει επηρεαστεί από όλα οσα άκουσε γι’αυτά σε μικρή ηλικία.

Αν οι γονείς αποκλείουν το παιδί τους από οποιαδήποτε συζήτησης κάνουν για την διαχείρισή τους και δεν του επιτρέπουν να γνωρίσει την αξία τους, τότε, η αντίληψή του γι’αυτά δεν αποκτά από νωρίς στέρεα βάση.

Διάβασε επίσης:

Πώς η οικονομική στενότητα επηρεάζει την ψυχική σου υγεία

Πού ξοδεύεις πολλά χρήματα και δεν το αντιλαμβάνεσαι

Οπότε, πρέπει να μάθεις στα παιδιά σου από νωρίς την αξία των χρημάτων και για να το κάνεις αυτό, θα πρέπει να αρχίσεις να τους μιλά γι΄αυτά. 

Αν του εξηγήσεις  πώς μπορεί να τα διαχειριστεί κάποιος για να ικανοποιήσει τις ανάγκες του (με παραδείγματα που το αφορούν), τότε, αυτό εντάσσεται ομαλά στο κεφάλαιο της διαχείρισής τους.

Μια καλή ευκαιρία για να συζητήσει κάποιος με το παιδί του για τα χρήματα είναι η αγορά των σχολικών ειδών.

Αν δύο πράγματα κάνουν την ίδια ακριβώς δουλειά, αλλά το ένα είναι πιο ακριβό από το άλλο λόγω της επωνυμίας του, τότε, το παιδί μπορεί να αντιληφθεί ότι μπορεί να αγοράσει περισσότερα πράγματα με το ίδιο budget.

Η σύγκριση τιμών είναι μια ακόμα σημαντική στρατηγική εκμάθησης της αξίας του χρήματος για ένα παιδί.

Aν το παιδί νιώθει από νωρίς ότι μπορεί να έχει την δική του γνώμη στον τρόπο διαχείρισης των χρημάτων, τότε θα καταλάβει γρήγορα ότι είναι απλά ένα μέσο για να ικανοποιεί τις ανάγκες του και να ζει καλύτερα. Επίσης, σε αυτό το πλαίσιο, είναι σημαντικό να του διδάξεις τη σημασία της εξοικονόμησης και της αποταμίευσης. Ειδικά για το δεύτερο, βάλε τους να θέσουν έναν στόχο, κάτι που θέλουν να αποκτήσουν και χρειάζονται πραγματικά, το οποίο θα αποκτήσουν μόνο εάν καταφέρουν να συγκεντρώσουν το ποσό που χρειάζονται. 

Διάβασε ακόμα: Πώς να εξοικονομείς χρήματα στα ταξίδια σου

Πηγή 

 

 

Home