Thumbnail

Πώς θα προστατεύσεις το παιδί σου από το διαδικτυακό bullying Πώς θα προστατεύσεις το παιδί σου από το διαδικτυακό bullying

Ζούμε σε μια εποχή που οι νταήδες είναι παντού. Ειδικά πίσω από μια οθόνη
Τα παιδιά μας δεν είναι ασφαλή ούτε καν στο δωμάτιο τους. Ειδικά αν σε αυτό υπάρχει η οθόνη ενός υπολογιστή.

Μην τρέφεις την ψευδαίσθηση πως επειδή το παιδί σου δεν διατηρεί λογαριασμούς στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης πως είναι ασφαλές. Πλέον, ολοένα και περισσότερα παιχνίδια και εφαρμογές προσφέρουν τη δυνατότητα για επικοινωνία μεταξύ των χρηστών σε πραγματικό χρόνο, ενώ δυστυχώς πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο το παιδί σου να αποκτήσει διαδικτυακή δραστηριότητα χωρίς να το γνωρίζεις. Οπότε, ξεκίνησε να τον ενημερώνεις για τους κινδύνους που ενδεχομένως να αντιμετωπίσει. 

Αυτό που προέχει είναι το διαβεβαιώσεις πως ό,τι και αν συμβεί, εσύ θα είσαι πάντα εκεί, ΔΙΠΛΑ του. Δεν θα το κρίνεις, ούτε θα του θυμώσεις. Αν ξέρει πως δε θα το τιμωρήσεις, τότε θα στραφεί σε σένα αμέσως μόλις συμβεί κάτι. 

Να θυμάσαι πάντα πως όταν στερείς κάτι, πάντα έχεις το αντίθετο αποτέλεσμα. Αν προσπαθήσεις λοιπόν να εμποδίσεις την επαφή του παιδιού σου με τα social media,  πιθανόν θα το ωθήσεις να τα χρησιμοποιήσει κρυφά. Αντ΄αυτού, θέσε σαφείς και αυστηρούς όρους.

Διάβασε: Πώς θα διασφαλίσεις ότι το παιδί σου θα έχει ήρεμο ύπνο τώρα το καλοκαίρι

Τα παιδιά είναι παρορμητικά και η αυτοεκτίμησή τους συνδέεται σε πολύ μεγάλο βαθμό με τη γνώμη των άλλων. Έτσι πολλές φορές κάνουν παράτολμα πράγματα και μοιράζονται προσωπικές πληροφορίες για να τραβήξουν την προσοχή  ή για να μην διακινδυνεύσουν μία σχέση. Εξήγησέ του ότι δεν πρέπει ποτέ να δίνει στους φίλους του πρόσβαση στους κωδικούς του, ότι οι άγνωστοι με τους οποίους μπορεί να μιλήσει στο internet δεν είναι πάντα αυτοί που λένε και οριοθέτησε τι μπορεί να αναρτά στα προφίλ του.

Πριν μιλήσεις μαζί του, αναλογίσου αν θα του επιτρέψεις να αποδέχεται αιτήματα φιλίας από αγνώστους, πόσες ώρες την ημέρα θα πρέπει να έχει πρόσβαση στα social media και αν θα το αφήνεις να έχει τον υπολογιστή ή το smartphone στο δωμάτιό του το βράδυ. Έτσι, θα είστε προετοιμασμένη για τις τυχόν ερωτήσεις και δεν θα πάρεις βιαστικές αποφάσεις.

Τι δεν πρέπει να κάνεις το καλοκαίρι με τα παιδιά σου

Ως γονιός έχεις ευθύνη να γνωρίζεις τη διαδικτυακή ζωή των παιδιών σου, προκειμένου να είσαι σε θέση να τα προστατέψεις. Όσο δύσκολο και αν είναι, λοιπόν, πρέπει να βρεις τη χρυσή τομή να διατηρείς τον έλεγχο της κατάστασης, χωρίς όμως να του στερείς την ελευθερία τους. 

Ξεκίνα με ένα αίτημα φιλίας, τσέκαρε τι αναρτά και αν δεις ότι λειτουργεί παρορμητικά, κάτσε μαζί του, συζήτησέ το ήρεμα και με επιχειρήματα. Ζήτησέ του τους κωδικούς πρόσβασής του και κράτησε την υπόσχεσή σου ότι θα τους χρησιμοποιήσεις μόνο αν παραστεί πραγματική ανάγκη. 

Διάβασε ακόμη 

Ο ρόλος των γονιών στο διάβασμα του παιδιού

Πηγή 

 

Home