Ποιά η διαφορά της γρίπης από το κρυολόγημα;
Η γρίπη είναι μια οξεία ιογενής λοίμωξη της μύτης, του λαιμού και των πνευμόνων. Είναι μια κοινή αιτία της οξείας αναπνευστικής νόσου και μπορεί να επηρεάσει άτομα όλων των ηλικιών.
Το κοινό κρυολόγημα είναι μια ήπια λοίμωξη που συχνά προκαλείται από ιούς, διαφορετικούς από εκείνους της γρίπης. Συνήθως είναι μια ιογενής λοίμωξη που προκαλεί φλεγμονή της μύτης, του λαιμού, των ιγμορείων και του λάρυγγα. Ονομάζεται και λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, για να διακριθεί από τις πιο σοβαρές λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος. Το κρυολόγημα δεν είναι επικίνδυνο για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά μπορεί να είναι πολύ δυσάρεστο, ακόμη και αν διαρκέσει μόνο λίγες μέρες.
Δες ακόμη: Πώς να προστατευτείς από τη γρίπη Α΄
Το να διαχωρίσει κανείς τα συμπτώματα του κρυολογήματος από εκείνα της γρίπης μπορεί μερικές φορές να είναι δύσκολο, αλλά, σε γενικές γραμμές τα άτομα με γρίπη:
- αρρωσταίνουν πιο ξαφνικά
- φαίνονται πολύ πιο άρρωστα
- αισθάνονται πολύ μεγαλύτερη εξασθένηση
- έχουν υψηλότερο πυρετό
- έχουν πόνους στο σώμα
- κόπωση
- ξηρός βήχας
Από την άλλη πλευρά η καταρροή, ή η βουλωμένη μύτη είναι πιο συχνά συμπτώματα με το κοινό κρυολόγημα.
Ποια είναι τα συμπτώματα της γρίπης;
Τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται ξαφνικά και περιλαμβάνουν:
- Πυρετό (συνήθως υψηλό)
- Σοβαρό πόνο στις αρθρώσεις και τους μυς, αλλά και γύρω από τα μάτια
- Γενικευμένη αδυναμία
- Χλωμό δέρμα και κόκκινα, υγρά μάτια
- Πονοκέφαλο
- Ξηρό βήχα
- Πονόλαιμο και υδαρή απαλλαγή από τη μύτη (συνάχι) ή ρινική συμφόρηση (μπούκωμα)
- Έμετο ή διάρροια, ιδιαίτερα στα παιδιά
Ποια είναι η περίοδος επώασης της γρίπης στους ενήλικες;
Η ασθένεια από απλή γρίπη διαρκεί από 3 έως 7 ημέρες στους περισσότερους ενήλικες. Ο βήχας και το αίσθημα κόπωσης ή αδυναμίας μπορεί να διαρκέσει μέχρι και δύο εβδομάδες μετά από την ασθένεια. Επιπλοκές όπως η πνευμονία μπορεί να συμβούν σε ορισμένες περιπτώσεις, γεγονός που θα κάνει την όλη περίοδο αδιαθεσίας αρκετά μεγαλύτερη. Γενικά, τα συμπτώματα της γρίπης αρχίζουν να υποχωρούν μετά από 2 έως 5 ημέρες. Ο πυρετός μπορεί να διαρκέσει έως και 5 ημέρες, ενώ τα άλλα συμπτώματα, όπως αδυναμία και κόπωση, μπορεί να διαρκέσουν για αρκετές εβδομάδες. Τα μικρά παιδιά και τα άτομα στις ομάδες υψηλού κινδύνου (αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, μεγάλης ηλικίας άτομα κλπ) βρίσκονται σε κίνδυνο για επιπλοκές που απαιτούν νοσηλεία. Μερικοί άνθρωποι μπορεί ακόμα και να πεθάνουν από τη γρίπη. Ένα άτομο με γρίπη μπορεί να τη μεταδόσει για μέχρι και 7 ημέρες μετά την έναρξη της ασθένειας, αν και ο ιός μπορεί να ανιχνευθεί στις σωματικές του εκκρίσεις (όπως το φτέρνισμα και ο βήχας) μέχρι και 24 ώρες πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων. Έτσι, ένα άτομο μπορεί να μεταδώσει τον ιό μία ημέρα πριν αρχίσουν τα συμπτώματα. Για να αποφευχθεί η εξάπλωση της ασθένειας, οι ειδικοί συνιστούν σε κάθε ασθενή να παραμένει στο σπίτι του μέχρι και 24 ώρες αφότου έχει φύγει ο πυρετός.\
Διάβασε εδώ: Πώς να αποφύγεις το κρύωμα με φυσικούς τρόπους
Σε αντίθεση με τη γρίπη δεν υπάρχει εμβόλιο για το κρυολόγημα. Και ο λόγος είναι επειδή τα εμβόλια ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα κατά συγκεκριμένων ιών. Από τη στιγμή όμως με το κοινό κρυολόγημα είναι τόσο μεγάλο το φάσμα των πιθανών “ενόχων” ιών, είναι πρακτικά αδύνατο να υπάρξει εμβόλιο. Αυτό είναι και ο λόγος που δεν παίρνουμε αντιβιοτικά για το κρυολόγημα. Γιατί δεν σκοτώνουν τους ιούς. Περιστασιακά, βακτήρια που ζουν στο αναπνευστικό σύστημα υπάρχουν όντως σε ανθρώπους με κοινά κρυολογήματα, αλλά η εξάλειψή τους με αντιβιοτικά δεν θα επιταχύνει την ανάρρωσή τους και δεν είναι απαραίτητη. Σπάνια, τα κρυολογήματα εξελίσσονται σε μολύνσεις αυτιών, σοβαρή ιγμορίτιδα ή πνευμονία, και, μόνο τότε τα αντιβιοτικά είναι απαραίτητα. Συμπτώματα που υποδεικνύουν μια σοβαρή επιπλοκή θα είναι υψηλός πυρετός, βήχας με πρασινωπό πτύελο, πόνος στο αυτί ή πόνος στο πρόσωπο.
Οπότε περαστικά, είτε έχεις γρίπη, είτε κρυολόγημα. Αν μη τι άλλο, πλέον ξέρεις τη διαφορά.