Thumbnail

Πώς ο COVID-19 αλλάζει τα δεδομένα σε μία εγκυμοσύνη; Πώς ο COVID-19 αλλάζει τα δεδομένα σε μία εγκυμοσύνη;

Αν είσαι έγκυος, ο Δρ. Ντίνος Μαυρομουστάκης, έχει απαντήσεις σε όσα ενδεχομένως σε προβληματίζουν
Πόσο επικίνδυνο είναι για μία έγκυο να νοσήσει με covid-19 και κατά πόσο ο ιός θα μπορούσε να μεταδοθεί στο έμβρυο διά μέσω του πλακούντα; Είναι η κατάλληλη εποχή για να προγραμματιστεί μία εγκυμοσύνη ή θα έπρεπε να αναβληθεί για αργότερα, όταν η πανδημία θα έχει πλέον ελεγχθεί και περιοριστεί. Γιατί μία έγκυος θεωρείται ανάμεσα στα άτομα των ευπαθών ομάδων και πώς μπορεί να προφυλαχθεί; Σε όλα αυτά και ακόμη περισσότερα, απαντάει ο Δρ. Ντίνος Μαυρομουστάκης, Γυναικολόγος – Μαιευτήρας. 

Της Νίκολα Καρατζιά 

Γιατρέ, πόσο σας ανησυχεί η κατάσταση της πανδημίας όπως εξελίσσεται; 

Όπως το σύνολο του ιατρικού κόσμου, έτσι κι εγώ, είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος γι’ αυτή την κατάσταση που δημιουργήθηκε με την πανδημία, η οποία ακόμη δεν έχει φτάσει στην κορύφωσή της. Επομένως, οφείλουμε να είμαστε επιφυλακτικοί όσον αφορά στην εξέλιξη αυτής της κατάστασης και ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς και συνεπείς στην εφαρμογή των εξαγγελθέντων μέτρων.

Πόσο αλλά και πώς έχει επηρεάσει το δικό σας κλάδο μέχρι στιγμής;

Η δική μου ειδικότητα, έχει επηρεαστεί κάθετα. Αυτό βεβαίως, οφείλεται πρωτίστως στο γεγονός, ότι ένα από τα μέτρα που έχει εκδώσει το υπουργείο Υγείας, προτρέπει, όπως εξετάζονται μόνο επείγοντα περιστατικά. Επιπλέον, οι ασθενείς -όπως και όλος ο κόσμος-, ανησυχούν ιδιαίτερα μήπως μεταδοθεί σε αυτούς ο ιός κατά την επίσκεψή τους σε νοσηλευτήρια ή ιατρεία, παρά τα αυστηρά προληπτικά μέτρα που λαμβάνονται. Συνεπώς, αυτές τις μέρες βλέπουμε μια μαζική ακύρωση ή αναβολή των επισκέψεών τους σε ευθετότερο χρόνο.

ΔΙΑΒΑΣΕ: Πώς γεννήθηκε το πρώτο μωρό από μητέρα με κορωνοϊό στην Αθήνα

erty

Τη θέση των ραντεβού στο ιατρείο, έχουν πάρει και οι τηλεδιασκέψεις;   

Βεβαίως, να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν μπορεί να γίνει μαιευτική εξέταση εκ του μακρόθεν. Ωστόσο, πολλές απορίες ή ανησυχίες που ενδεχομένως έχει μια έγκυος, μπορούν κάλλιστα να συζητηθούν τηλεφωνικώς. Ο κάθε γιατρός εξάλλου, κάνει ξεκάθαρο από την πρώτη επίσκεψη της εγκύου, ότι μπορεί να επικοινωνήσει μαζί του οποτεδήποτε εκείνη κρίνει αναγκαίο να τον συμβουλευτεί. Ωστόσο, να διευκρινίσουμε πως οι εξετάσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι καθορισμένες και θεωρούνται επιβεβλημένες, ακόμη και με τα προληπτικά μέτρα που έχουν θεσπιστεί στην προκειμένη.

Ως μαιευτήρας-γυναικολόγος, έρχεστε καθημερινά σε επαφή με εγκύους. Τι τις συμβουλεύετε αυτή την περίοδο; Ποια μέτρα αυτοπροστασίας θα έπρεπε να ακολουθούν;

Οι έγκυες όπως βεβαίως και ο υπόλοιπος πληθυσμός, για να προφυλαχθούν πρέπει να τηρούν αυστηρούς κανόνες αντισηψίας. Πρέπει να πλένουν τα χέρια τους συχνά και σχολαστικά, να μην ακουμπούν το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια τους, αφού αποτελούν τις κύριες πύλες εισόδου του ιού στο σώμα. Επίσης, χρειάζεται να αποφεύγουν χώρους συνωστισμού και ταξίδια, αλλά και επαφές με άτομα που έχουν ταξιδέψει σε ενδημικές περιοχές ή που παρουσιάζουν ύποπτα κλινικά συμπτώματα, όπως πυρετό και βήχα.

ΔΙΑΒΑΣΕ: Τεστ εγκυμοσύνης θετικό! Έχεις απορίες;

ret34

Γιατί μία έγκυος συγκαταλέγεται στις ευπαθείς ομάδες;

Επειδή ο οργανισμός κατά την περίοδο αυτή, βρίσκεται σε μια ιδιάζουσα κατάσταση. Στη περίοδο της κυοφορίας, οι αμυντικοί μηχανισμοί είναι μειωμένοι, γι’ αυτό και η έγκυος είναι γενικότερα ευάλωτη σε λοιμώξεις. Επιπρόσθετα, οι αλλοιώσεις που συμβαίνουν στο σώμα της, αποτελούν και αυτές αιτίες για να την καταστήσουν ακόμη πιο ευάλωτη, ενώ προστίθεται και η ψυχολογική της κατάσταση η οποία λόγω των ορμονών, είναι αρκετά ασταθής. Για όλους αυτούς τους λόγους, λοιπόν, μια έγκυος συγκαταλέγεται στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Σε τί ποσοστό διατρέχει κίνδυνο το έμβρυο να κολλήσει τον ιό από τη μητέρα του κατά τη διάρκεια της κυοφορίας και πόσο επικίνδυνο, θα μπορούσε να είναι αυτό για το ίδιο; 

Δυστυχώς, οι πληροφορίες που έχουμε μέχρι στιγμής, είναι πολύ περιορισμένες για να μπορέσουμε να δώσουμε μια εμπεριστατωμένη απάντηση. Γι΄ αυτό, θα έλεγα ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι πιθανά. Όπως είναι γνωστό η επιδημία αυτή ξέσπασε πριν από τέσσερις περίπου μήνες στην Κίνα.Επομένως, τα δεδομένα που έχουμε σε σχέση με μια εγκυμοσύνη και τον κορωνοϊό, αφορούν σε κυήσεις προχωρημένες, δηλαδή από τον 5ο μήνα και μετά. Συνήθως, οι βλαπτικοί παράγοντες επηρεάζουν λίγο, πολύ λίγο ή ακόμη και καθόλου, όσο η εγκυμοσύνη προχωρά προς την ολοκλήρωσή της. Από την πείρα που αποκτήθηκε εντούτοις, μέσα από την παρακολούθηση εγκύων θετικών στον COVID-19, έγινε αντιληπτό, ότι στο τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, δεν υπήρξε κάποια επίδραση στο έμβρυο. Επίσης, τα νεογνά αυτών των γυναικών δεν ήταν θετικά στον ιό, πράγμα που σημαίνει ότι ο ιός δεν μεταδίδεται από την μητέρα στο έμβρυο, μέσω του πλακούντα. Στο Ηνωμένο Βασίλειο εντούτοις, γεννήθηκε νεογνό από μητέρα θετική στον ιό, που αποδείχτηκε ότι ήταν και αυτό θετικό. Δεν γνωρίζουμε ακόμα όμως, κατά πόσο η μετάδοση της μόλυνσης έγινε διαπλακουντιακά, ή από τις εκκρίσεις της μητέρας κατά τη δίοδο του εμβρύου από τον κόλπο της κατά τη διάρκεια τοκετού. Επομένως, όλα τα σενάρια είναι πιθανά. 

ΔΙΑΒΑΣΕ: Πώς μπορείς να προστατευτείς από τον κορωνοϊό στην εγκυμοσύνη;

rtgewr

Μία αποβολή θα μπορούσε να προκύψει;

Ως γνωστό, βλαπτικοί παράγοντες όπως ο κορωνοϊός, στα αρχικά στάδια της κύησης -κυρίως κατά το πρώτο τρίμηνο-, θα μπορούσαν να έχουν μια καταλυτική έκβαση στην εγκυμοσύνη, είτε με τη μορφή της τερατογένεσης, είτε ακόμη και της αποβολής.

Στην παρούσα φάση, στο μαιευτήριο κατά την ώρα της γέννησης, έχουν μειωθεί τα άτομα που είναι παρόντα όσον αφορά στο ιατρικό προσωπικό; Επίσης, μπορεί να υπάρχει μαζί με την μέλλουσα μητέρα, ένα άτομο της επιθυμίας της (πχ σύντροφος);

Ναι, σαφώς. Την ώρα του τοκετού, παρόντες είναι ο Μαιευτήρας/Γυναικολόγος υποστηριζόμενος από τη μαία και πιθανόν, μία νοσηλεύτρια στην κίνηση -όπως την αποκαλούμε στη γλώσσα των χειρουργείων. Με το ξέσπασμα της επιδημίας, έχουν εφαρμοστεί αυστηρά μέτρα όσον αφορά τόσο στις επισκέψεις στη λεχώνα, όσο και στον αριθμό των συνοδών της επιτόκου που προσέρχεται για να γεννήσει. Επιτρέπεται να τη συνοδεύει μόνο ένα άτομο, που συνήθως είναι ο σύζυγος/σύντροφος της. Οι επισκέψεις απαγορεύονται τελείως. Μπορεί τα μέτρα που έχουν ληφθεί να είναι αυστηρά, όμως θα πρέπει όλοι να κατανοήσουμε, την αναγκαιότητα όπως κρατήσουμε τον ιό μακριά από τα νοσηλευτήριά μας.

ΔΙΑΒΑΣΕ: Εύκολες ασκήσεις για να ανακουφιστείς από τους πόνους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Ο Δρ. Ντίνος Μαυρομουστάκης, γυναικολόγος - μαιευτήρας

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΕΔΩ 

Home