Thumbnail

Τεστ εγκυμοσύνης θετικό! Έχεις απορίες; Τεστ εγκυμοσύνης θετικό! Έχεις απορίες;

Πριν επικοινωνήσεις με τον γυναικολόγο σου, σύνταξε μια λίστα με ερωτήσεις, για να πάρεις τις απαντήσεις που θα σε διαφωτίσουν και θα απομακρύνουν κάθε φόβο και ανησυχία σου
Αν έχεις την υποψία ότι μπορεί να είσαι έγκυος, το τεστ εγκυμοσύνης είναι αυτό που θα επιβεβαιώσει το χαρούμενο γεγονός! Επειδή όμως μπορεί να νιώθεις… συγχισμένη, να έχεις απορίες για διάφορα και να βρίσκεσαι μπλεγμένη στα δίχτυα του φόβου, ο γυναικολόγος είναι ο μόνος που μπορεί να σε απελευθερώσει και να σου δώσει ένα αίσθημα ασφάλειας, αυτοπεποίθησης αλλά και ευθύνης για τη ζωή που θα φέρεις στον κόσμο.

pregnant

Το πρώτο σου ραντεβού μαζί του πρέπει να γίνει άμεσα, καθώς εκείνος είναι που θα επιβεβαιώσει την ενδομήτρια κύηση, θα εντοπίσει και θα διορθώσει έγκαιρα αρνητικούς παράγοντες για την κύηση, όπως χρήση φαρμάκων που απαγορεύονται στην κύηση, χρόνια νοσήματα, επιβλαβείς συνήθειες (αλκοόλ, κάπνισμα κλπ.). Από την πρώτη μόλις επίσκεψη, μαθαίνεις την πιθανή ημερομηνία τοκετού, το χρονοδιάγραμμα της παρακολούθησης και την πιθανή φαρμακευτική αγωγή που ίσως χρειαστεί να ακολουθήσεις. O μαιευτήρας που παρακολουθεί την κύηση σου, είναι αρμόδιος να καθορίσει τη συχνότητα και το είδος των υπερηχογραφικών εξετάσεων στις οποίες θα υποβληθείς.

Διάβασε ακόμη: Πώς μπορείς να προστατευτείς από τον κορωνοϊό στην εγκυμοσύνη;

pregnant

Ο γιατρός, είναι αυτός που θα ταξιδέψει μαζί σου όλους εκείνους τους μήνες μέχρι τον τοκετό. Νιώσε άνετα λοιπόν να τον ρωτήσεις όλα εκείνα που θέλεις να ξέρεις ώστε να μπορείς να χαρείς την πιο ξεχωριστή περίοδο της ζωής σου. Και για να μη ξεχάσεις τα σημαντικότερα, πάρε χαρτί και μολύβι και φτιάξε τη λίστα των ερωτήσεων γι αυτή την τόσο σημαντική εξέταση. 

  • Ο γιατρός σου ενθαρρύνει τις μέλλουσες μαμάδες να γεννήσουν με φυσιολογικό τοκετό ή από το πρώτο ραντεβού αναφέρει τη λέξη «καισαρική» ως μια ασφαλή μέθοδος στην οποία είναι όλα υπό έλεγχο; Είναι δικαίωμά σου αλλά και υποχρέωσή του γιατρού να πάρει θέση στο θέμα.
  • Έχει τη δική του μαία; Αν ναι, η μαία του αναλαμβάνει να κάνει μαθήματα «ανώδυνου» τοκετού με την ψυχοπροφυλακτική μέθοδο;  Αν θέλεις να γεννήσεις φυσιολογικά και να ζήσεις την εμπειρία του τοκετού, η μαία είναι απαραίτητη σύντροφος στις οδύνες και την εξώθηση. Η μαία είναι αυτή που θα σε βοηθήσει στον τοκετό σου, ακόμα κι αν ο γιατρός σού κάνει επισκληρίδιο. Βεβαιώσου λοιπόν ότι έχει την κατάλληλη γνώση και ικανότητα να αναλάβει τον ξεχωριστό τοκετό σου. Διότι, ακόμη και με την επισκληρίδιο αναισθησία, η μαία είναι το πρόσωπο που θα σε βοηθήσει για ένα επιτυχή τοκετό βοηθώντας σε να συνεγαστείς σωστά και χωρίς πανικό.
  • Εάν το επιθυμείς, δέχεται να παρευρίσκεται ο σύντροφός σου και πατέρας του παιδιού στην αίθουσα τοκετού;
  • Ο γιατρός σου συνεργάζεται με ιδιωτικό ή δημόσιο μαιευτήριο; Και ποιό είναι το κόστος νοσηλείας στο ιδιωτικό νοσηλευτικό ίδρυμα; Επίσης ρώτησε, ποια θα είναι η αμοιβή του.
  • Πόσο διαθέσιμος είναι στην επικοινωνία; Μπορείς να του τηλεφωνείς οποιαδήποτε ώρα της ημέρας αν ανησυχήσεις για κάτι; Κι αν δεν είναι σε θέση να απαντήσει ο ίδιος, έχει ορίσει αντικαταστάτη με τον οποίο θα μπορείς να επικοινωνείς σε περίπτωση ανάγκης;
  • Ποιές περιπτώσεις χρήζουν επείγουσας επικοινωνίας; Για παράδειγμα, το αίσθημα ναυτίας δεν είναι λόγος να τηλεφωνήσεις στο γιατρό αν όμως κάνεις ασταμάτητα εμετούς, πρέπει να επικοινωνήσεις άμεσα μαζί του και ενδεχομένως και να νοσηλευτείς για τον κίνδυνο αφυδάτωσης, που είναι μια κατάσταση επικίνδυνη για το έμβρυο.

Διάβασε ακόμη: Εύκολες ασκήσεις για να ανακουφιστείς από τους πόνους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

pregnant

  • Θα σου δώσει κάποιες οδηγίες για τη διατροφή σου προκειμένου να μην πάρεις πολλά κιλά; Ρώτησέ τον επίσης, ποιό είναι κατά τη γνώμη του το όριο λήψης βάρους για τη δική σου περίπτωση.
  • Μπορείς να πιεις ένα ποτηράκι αλκοόλ μια στο τόσο;
  • Πρέπει να κόψεις μαχαίρι το τσιγάρο;
  • Μπορείς να έχεις ερωτικές επαφές; Τι πρέπει να προσέχεις κατά τη διάρκεια της συνεύρεσης;
  • Ρώτησε το γιατρό σου για την άσκηση. Πριν να μείνεις έγκυος, έκανες γυμναστική τακτικά και έντονα; Τώρα τι πρέπει να κάνεις;
  • Σε ποιές περιπτώσεις πρέπει να διακόψεις την εργασία;
  • Αν έχεις κάποια χρόνια ασθένεια, ρώτησε τον μήπως η εγκυμοσύνη χειροτερέψει την ασθένεια σου. Αν έχεις χρόνια προβλήματα υγείας, για παράδειγμα υποφέρεις από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα, θα πρέπει να το συζητήσεις μαζί του.
  • Θα γίνω καλή μάνα; Μπορώ να τα καταφέρω; Είμαι έτοιμη γι αυτή την αλλαγή στη ζωή μου; Σ' αυτές τις ερωτήσεις, ο γυναικολόγος σου πρέπει να είναι έτοιμος να σε στηρίξει. Σε αυτή τη δύσκολη, πρώτη περίοδο της εγκυμοσύνης, πρέπει να γίνει ο καλύτερός σου φίλος και να σε προικίσει με γνώση και αυτοπεποίθηση.

Διάβασε ακόμη: Επικοινώνησε με το μωρό σου, πριν ακόμα γεννηθεί!

Πηγή

Home