Thumbnail

Προστάτεψε τα παιδία σου από το διαζύγιο Προστάτεψε τα παιδία σου από το διαζύγιο

Συμβουλές και εισηγήσεις από την ψυχολόγο-ψυχοθεραπεύτρια Άνθια Χριστοδούλου-Θεοφίλου
Αν είσαστε στη διαδικασία διαζυγίου μάλλον θα ανησυχείς για τις συνέπειες που αυτό θα φέρει στα παιδιά σου. Εύλογα βέβαια, αφού μια τέτοια εξέλιξη είναι πάντα οδυνηρή για τα παιδιά που ότι και να συμβαίνει θέλουν τους γονείς τους μαζί. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου τα παιδιά επιβιώνουν πολύ καλά από ένα διαζύγιο. Συχνά όμως τα παιδιά φθείρονται μέσα από τη διαδικασία του χωρισμού των γονιών τους με πληγές που μένουν ανοικτές για μια ζωή.

Τα παιδιά διαζευγμένων γονιών παρουσιάζουν:

•    Ακαδημαϊκές δυσκολίες και έχουν λιγότερες πιθανότητες να σπουδάσουν (ίσως για οικονομικούς λόγους).

•    Κατά 25% μεγαλύτερο ρίσκο για να κάνουν κατάχρηση ουσιών μέχρι την ηλικία των 14 χρόνων. 

•    Διπλάσιο ρίσκο για να πάρουν τα ίδια διαζύγιο στο μέλλον. 

Οι γονείς έχουν μεγαλύτερη ευθύνη για την καλύτερη προστασία των παιδιών τους κατά το χωρισμό και παρόλο που είναι κάτι επώδυνο μπορούν να το χειριστούν όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα γίνεται. Τα καλά νέα είναι ότι από έρευνες είναι ήδη γνωστό ποια γεγονότα και καταστάσεις φθείρουν τα παιδιά. Συνήθως το πόσο καλά θα τα πάνε τα παιδιά μετά από ένα διαζύγιο εναπόκειται στους γονείς, πόσο καλά θα διαχειριστούν οι ίδιοι το χωρισμό τους, αν είναι δυνατόν όσο πιο ειρηνικά γίνεται, και αν στη συνέχεια θα συμπαρασταθούν στα παιδιά τους και θα τους δώσουν την προσοχή και τη φροντίδα που χρειάζονται τόσο για τις συναισθηματικές όσο και για τις οργανικές τους ανάγκες. 

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποιος είπε ότι θέλω να επεμβαίνουν στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού μου;

Οι γονείς θα πρέπει:

•    Να αποφύγουν τους καυγάδες και τις προσβολές, ιδιαίτερα μπροστά στα παιδιά τους. •    Να προστατέψουν το παιδί από οποιαδήποτε συναισθηματική ή σωματική κακοποίηση.  

•    Να αποφύγουν να κατηγορούν ο ένας τον άλλο στα παιδιά και κατ’ ουδένα λόγο να βάζουν τα παιδιά να επιλέξουν στρατόπεδο αλλά ούτε και να χρησιμοποιούν τα παιδιά για δικές τους διαφορές. Θα πρέπει να συνεννοούνται οι ίδιοι μεταξύ τους ή στη χείριστη περίπτωση μέσω ενός δικηγόρου ή στενού συγγενή που μπορεί να πάρει το ρόλο του διαμεσολαβητή. 

•    Να συνεχίσουν να λαμβάνουν και οι δύο μέρος στη ζωή των παιδιών τους ώστε να μην αισθανθούν τα παιδιά εγκατάλειψη (εκτός αν κριθεί πιο υγιές για το παιδί να κοπεί εντελώς η επαφή μ’ ένα επικίνδυνο κακοποιητικό γονέα). 

•    Να κρατήσουν όσο το δυνατό περισσότερο μια σταθερή ρουτίνα στις συναντήσεις, διανυκτερεύσεις κλπ. •    Να τηρούν τις υποσχέσεις που δίνουν στο παιδί ή να μην υποσχεθούν κάτι όταν γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι είναι δύσκολο να το τηρήσουν. •    Να φροντίσουν ώστε η ζωή που είχε το παιδί να διατηρηθεί όσο το δυνατόν καλύτερα (π.χ., ασχολίες, εξωσχολικές δραστηριότητες, κοινωνικές συναναστροφές, κάλυψη υλικών και ψυχικών αναγκών κλπ). •    Να βεβαιωθούν ότι ο νέος σύντροφος αποδέχεται τη σχέση που έχουν με το παιδί τους και αναγνωρίζει το παιδί και του συμπεριφέρεται με αγάπη και εκτίμηση. 

 

divorce

Οι γονείς θα πρέπει επίσης να φροντίσουν τον εαυτό τους

Είναι βέβαιο ότι και από τους δύο γονείς απαιτείται μεγάλη ωριμότητα και ψυχική δύναμη στη φροντίδα των παιδιών κατά τη διάρκεια της διαδικασίας του διαζυγίου αλλά και μετά το χωρισμό, πράγμα δύσκολο αφού και για τους ίδιους τους γονείς ο χωρισμός δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.  Πρόκειται και οι δύο γονείς να δεχθούν σημαντικές αλλαγές στη ζωή τους (οικονομικές, κοινωνικές, προσωπικές ή ακόμη και επαγγελματικές) και συχνά κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στη σωματική και ψυχική υγεία. Οι γονείς ως ενήλικες θα πρέπει πρώτα να φροντίσουν τον εαυτό τους και να ζητήσουν την απαραίτητη βοήθεια από συγγενείς, φίλους και ειδικούς αλλιώς δεν θα μπορούν να στηρίξουν τα παιδιά τους. 

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συμβουλές ζωής…από μάνα σε κόρη

Ελπίδα για το μέλλον

Αν όλοι οι πιο πάνω παράγοντες ληφθούν υπόψιν, το περιεχόμενο ερευνών είναι αρκετά αισιόδοξο για το μέλλον των παιδιών διαζευγμένων γονέων και φαίνεται ότι ένα παιδί που ζει μόνο με ένα γονέα μπορεί να είναι όσο ευτυχισμένο είναι ένα παιδί που ζει και με τους δύο γονείς. Τα προγνωστικά μπορούν επίσης να είναι ακόμη καλύτερα για τα παιδιά που ζουν ειρηνικά και χαρούμενα με τον ένα γονιό, αν λάβουμε επίσης υπόψιν ότι το περιβάλλον μπορεί να είναι τοξικό σε μια οικογένεια που οι γονείς παρόλα τα προβλήματα αποφασίζουν να μείνουν μαζί. 

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς θα είσαι ο γονιός του παιδιού σου και όχι το "αφεντικό" του

 

H Άνθια Χριστοδούλου- Θεοφίλου, είναι Ψυχολόγος, Σύμβουλος και Ψυχοθεραπεύτρια στο Κέντρο Προσωπικής Ανάπτυξης και Αυτογνωσίας “Για την Ιθάκη”.  Ακολουθείστε το facebook page

 

Home