Thumbnail

Είσαι έτοιμος να ζήσεις μ’ έναν σκύλο; Είσαι έτοιμος να ζήσεις μ’ έναν σκύλο;

Ένας σκύλος δεν είναι ούτε παιχνίδι μα ούτε και μια αστεία υπόθεση...
Δυστυχώς υπάρχουν άνθρωποι που υιοθετούν έναν σκύλο χωρίς να είναι προετοιμασμένοι για τις ευθύνες που αναλαμβάνουν. Πριν αποφασίσεις λοιπόν να συγκατοικήσεις με έναν σκύλο, πρέπει να είσαι σίγουρος για όλα! Ο σκύλος γίνεται κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Λατρεύουν τη ρουτίνα! Υπεύθυνη υιοθεσία σημαίνει κατά βάση ομαλή ένταξη του προγράμματος του σκύλου στη ρουτίνα και στο πρόγραμμά μας.

dog

Το να έχεις σκύλο είναι πραγματικά μια υπέροχη και μοναδική εμπειρία. Όμως, πριν δεσμευτείς και φέρεις στο σπίτι σου ένα καινούργιο τετράποδο μέλος, θα πρέπει να λάβεις σοβαρά υπόψη σου αν εσύ και η οικογένειά σου μπορείτε όντως να το αναλάβετε.

Ένας σκύλος χρειάζεται πολύ χρόνο, φροντίδα και υπομονή. Είσαι αυτός που θα του δώσει φαγητό όταν πεινάσει, θα τον πάει στον κτηνίατρο, θα τον πάει βόλτα, θα του δώσει κάποια λιχουδιά και θα του παρέχει ένα ασφαλή περιβάλλον για διαμονή.

Διάβασε ακόμη:  10 tips για να κάνεις ευτυχισμένο τον σκύλο σου

dd

Πρέπει να βεβαιώσεις ότι έχεις αρκετό χρόνο για να αφιερώνεις καθημερινά σε εκείνον αλλά και στις ανάγκες του

Το να έχεις λιγότερο χρόνο δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν πρέπει να υιοθετήσεις έναν σκύλο, απλά σημαίνει ότι πρέπει να βρεις ένα που μπορεί να μείνει για περισσότερη ώρα μόνο του και ότι θα διαθέσεις λιγότερο χρόνο για τις ανάγκες του.

Το να ζεις όμως με έναν σκύλο έχει επίσης κάποιο κόστος

Το φαγητό, τα παιχνίδια, ο κτηνίατρος έχουν κάποιο κόστος. Μην το αψηφήσεις. Αν η οικονομική σου κατάσταση ήδη είναι κάπως σφιγμένη, τότε σίγουρα δεν είναι καιρός για να υιοθετήσεις ένα σκύλο.

Εκτός από το οικονομικό θα πρέπει να σκεφτείς και την κατάσταση της ζωής σου

Πολλοί ενοικιαστές δεν επιτρέπουν σκύλους στο σπίτι, και αν το επιτρέπουν τότε ίσως έχουν κάποιο όριο στο μέγεθος του σκύλου. Ακόμα και αν ο ιδιοκτήτης του σπιτιού σού το επιτρέπει ή αν έχεις δικό σου σπίτι, ο σκύλος χρειάζεται αυλή, χρειάζεται χώρο. Εκεί θα βγει να παίξει και να κάνει τις ανάγκες του. Αν ζεις σε διαμέρισμα, σε καθημερινή βάση θα πρέπει να τον πηγαίνεις βόλτες.

Διάβασε ακόμη: Αδέσποτα στην παγωνιά: Τι μπορείς να κάνεις ώστε να μην υποφέρουν από το κρύο;

ds

Κουτάβι ή μεγαλύτερος ηλικιακά σκύλος τις ζημιές τους τις κάνουν

Θα πρέπει να περιμένεις ότι θα υπάρχουν κάποιες ζημιές που θα κάνουν στο σπίτι και στα προσωπικά σου αντικείμενα. Ειδικά αν το σκυλί δεν έχει εκπαιδευτεί. Θα χρειαστεί να αφιερώσεις χρόνο στην εκπαίδευση του κουταβιού σου και να είσαι έτοιμος να αποδεχτείς τις ζημιές που θα κάνει, ειδικά τις πρώτες μέρες που θα μπει στο καινούργιο του σπίτι.

Η ράτσα που θα επιλέξεις να είναι κατάλληλη για τη ζωή σου

Θα πρέπει να διασφαλίσεις ότι η ράτσα που σκέφτεσαι να υιοθετήσεις είναι η κατάλληλη για τη ζωή σου. Μερικά μικρά σκυλιά χρειάζονται μεγάλο χώρο λόγο της υψηλής ενέργειας που έχουν και κάποια μεγάλα σκυλιά χρειάζονται μόνο μια βεράντα για να ξαπλώσουν. Οι ενήλικοι σκύλοι προσαρμόζονται πολύ πιο εύκολα και γρήγορα σε οικογένειες που δεν έχουν μεγάλη εμπειρία από σκύλους σε αντίθεση με τα κουτάβια που απαιτούν στην αρχή υπομονή και χρόνο. Κάνε μια έρευνα πρώτα, πριν αποφασίσεις να υιοθετήσεις το φιλαράκι σου, ώστε να ταιριάζει στον τρόπο ζωής σου. 

dsaf

Είσαι έτοιμος να γίνεις ένας υπεύθυνος ιδιοκτήτης;

Ένας σκύλος είναι δικός σου για όλη του τη ζωή και δεν έχεις ευθύνη μόνο απέναντι σε εκείνον αλλά και στην κοινωνία όπου ζεις επίσης. Ως υπεύθυνος ιδιοκτήτης σκύλου που θες να γίνεις θα πρέπει να διασφαλίσεις ότι:

  • Ο σκύλος σου πηγαίνει συχνά στον κτηνίατρο και ότι κάνει τα εμβόλιά του.
  • Ο σκύλος σου είναι προστατευμένος από τα παράσιτα.
  • Υπακούς τους νόμους που υπάρχουν στην περιοχή σου.
  • Εκπαιδεύεις και κοινωνικοποιείς τον σκύλο σου έτσι ώστε να ελέγχεις τις ενέργειές του συνέχεια.
  • Ο σκύλος σου έχει την ταυτότητά του όλη την ώρα.
  • Του βάζεις microchip ώστε αν χαθεί, να γυρίσει πάλι κοντά σου. 
  • Δίνεις στον σκύλο σου πολύ αγάπη, συντροφιά και μια υγιεινή και θρεπτική διατροφή.

Σκέψου λοιπόν, πόσο θα αλλάξει η ζωή σου μόλις θα αποκτήσεις σκύλο και γίνε ρεαλιστής με τις προσδοκίες σου.

sdf

Διάβασε ακόμη:  Τα προβλήματα που μπορεί να φέρει ένα κατοικίδιο στη σχέση σου

Πηγή 

Home