Γιατί η στείρωση ωφελεί το κατοικίδιό σου;

Ευτυχώς, βρίσκεται σε ισχύ το παγκύπριο σχέδιο στειρώσεων αδέσποτων γάτων για το 2020, συνολικής δαπάνης ύψους 75.000 ευρώ. Πρόκειται για την 4η στη σειρά χρονιά κατά την οποία εφαρμόζεται το συγκεκριμένο μέτρο από το υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, με πολύ καλά αποτελέσματα.  Κατά τα προηγούμενα τρία έτη, στο πλαίσιο του σχεδίου στειρώθηκαν 4.300 αδέσποτες γάτες. Σ' αυτό το σχέδιο συμμετέχουν οι Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης και οι φιλοζωικές οργανώσεις που έχουν εκδηλώσει σχετικό ενδιαφέρον.

Γιατί όμως η στείρωση της ανήλικης και ενήλικης γάτας, είναι τόσο σημαντική;

Η στείρωση δεν είναι απάνθρωπη, είναι όμως μια υπεύθυνη και ανθρώπινη παρέμβαση στην ομαλή εξέλιξη της ζωής του αγαπημένου σου ζώου. Και η επέμβαση είναι απλή, ανώδυνη και ακίνδυνη. Μακροπρόθεσμα είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να κάνεις για τη γατούλα σου.

Διάβασε ακόμη: Aκούει κανείς; Σε κακή κατάσταση τα καταφύγια στην Κύπρο

Η στείρωση έχει πολλαπλά οφέλη για το ζώο

Η δράση των ορμονών στα αστείρωτα ζώα οδηγεί σε νοητική και σωματική κακοδιαθεσία και επηρεάζει αρνητικά τη συμπεριφορά του ζώου (αφού πρόκειται για συσσωρευμένους ανικανοποίητους οίστρους). Επίσης η στείρωση διευκολύνει τη συμβίωση ανθρώπου και ζώου καθώς αφού γίνει δεν τίθεται πια θέμα λεκέδων από τις περιόδους των θηλυκά, τάσης φυγής για τους αρσενικούς σκύλους και 'ραντίσματος' για οριοθέτηση εδάφους του από τους αρσενικούς γάτους (κάτι που προκαλεί στην ουρά τους και τα μέρη που 'ραντίζουν' εξαιρετικά δυσάρεστη μυρωδιά που δύσκολα εξουδετερώνεται) και γενικότερα νευρικότητα-επιθετικότητα από πλευράς του ζώου. 

Διάβασε ακόμη: Πώς τα κατοικίδια μάς βοηθάνε στις μέρες καραντίνας ένεκα του COVID-19;

Για παράδειγμα, αν στειρώσεις τη γάτα σου, θα είναι λιγότερο πιθανό να προσβληθεί από ορισμένες ασθένειες, καθώς επίσης θα μπορέσει να αποφύγει ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες. Άλλα πλεονεκτήματα της στείρωσης μιας γάτας περιλαμβάνουν:

  • Εικονίδιο ευημερίας
  • Περιορισμός της άτακτης συμπεριφοράς που προέρχεται από την σεξουαλική ωριμότητα, όπως το μαρκάρισμα της περιοχής.
  • Οι στειρωμένες γάτες είναι λιγότερο πιθανό να απομακρυνθούν από το σπίτι, γεγονός που τις προστατεύει από το να εμπλακούν σε τροχαία ατυχήματα και να τσακωθούν με άλλες γάτες.
  • Το κατοικίδιο σου μπορεί να γίνει πιο στοργικό μετά την στείρωση. Οι θηλυκές γάτες μπορούν συχνά να γίνουν ευγενέστερες.
  • Μειωμένος κίνδυνος εμφάνισης ορισμένων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της λευχαιμίας αιλουροειδών και του aids των αιλουροειδών.
  • Μειωμένος κίνδυνος στις θηλυκές γάτες σου να αναπτύξουν μολύνσεις της μήτρας.
  • Αν οι θηλυκές γάτες στειρωθούν σε νεαρή ηλικία, είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο μαστού.

Διάβασε ακόμη: 6 πράγματα που δεν πρέπει να κάνεις ποτέ στη γάτα σου

Αν έχεις λοιπόν μια γάτα εξωτερικού χώρου ή πολλές γάτες εσωτερικού χώρου (σίγουρα σου δίδαξαν πολλά τις δύσκολες μέρες της καραντίνας, αφού προτιμούν να είναι κλεισμένες σπίτι, χωρίς να τους το επιβάλλει κανείς), θα πρέπει να σκεφτείς σοβαρά τη στείρωση. Ο κόσμος είναι γεμάτος από αδέσποτες γάτες. Και ευτυχώς που και φέτος οι κτηνιατρικές υπηρεσίες υλοιποιούν το σχέδιο στειρώσεων, διότι είναι πάρα πολλές οι γάτες, που τριγυρίζουν στους δρόμους, και εάν δεν καταλήξουν σε καταφύγια, εάν δεν υιοθετηθούν, είτε υφίστανται ευθανασία είτε πεθαίνουν από τραυματισμούς ή ασιτία. 

Αν δεν σχεδιάζεις να ζευγαρώσεις τη γάτα σου και δεν είσαι σίγουρη ότι θα βρεις σπίτι για όλα τα γατάκια (μια θηλυκή γάτα μπορεί να έχει μέχρι τρεις γέννες κάθε χρόνο, 15-20 γατάκια συνολικά) το πιο υπεύθυνο πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι η στείρωσή της

  • Οι αρσενικές μη στειρωμένες γάτες τείνουν να είναι πιο επιθετικές, είναι πιο πιθανό να τσακωθούν με άλλες γάτες. Αυτό τους θέτει σε κίνδυνο τραυματισμού και εξάπλωση ασθενειών.
  • Οι θηλυκές μη στειρωμένες γάτες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν όγκους στους μαστούς (καρκίνο του μαστού) σε ηλικία 6-7 ετών. Έλεγχε τακτικά τη γάτα σου για τυχόν σβώλους στην περιοχή του μαστού και, εάν διαπιστώσεις κάτι που σου προκαλεί ανησυχία, μίλησε στον κτηνίατρό σου. Μάθε περισσότερα για την στείρωση της γάτας του μιλώντας είτε με τον κτηνίατρό σου είτε με τις φιλοζωικές οργανώσεις της περιοχής σου.

Διάβασε ακόμη: Οι πιο συνηθισμένες αρρώστιες για τις γάτες και πώς να τις αντιμετωπίσεις

Διάβασε ακόμη: Τι πρέπει να ξέρεις πριν υιοθετήσεις μια γάτα

Πηγή 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ