Οι πιο συνηθισμένες αρρώστιες για τις γάτες και πώς να τις αντιμετωπίσεις
Ρινοτραχειίτιδα: Παρόλο που δεν είναι τόσο επικίνδυνη για την υγεία της γάτας όσο άλλες ασθένειες, αν δεν προληφθεί ή θεραπευτεί έγκαιρα, αφήνει στο ζώο μόνιμα ενοχλητικά συμπτώματα, όπως οι ρινικές εκκρίσεις και τα δάκρυα.
Υπάρχουν 2 μορφές της ασθένειας: ο καλυκοϊός και ο ερπητοϊός.
Τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλουν ανάλογα με τον ιό που προσβάλει τη γάτα. Κοινά συμπτώματα είναι ο βήχας και το φτάρνισμα, η υψηλή θερμοκρασία, η απώλεια της όρεξης, οι ρινικές και οι οφθαλμικές εκκρίσεις και, στην περίπτωση του καλυκοϊού, τα έλκη στο στόμα και στη γλώσσα.
Έχε υπόψιν σου: Αν η γάτα σου νοσήσει από την ασθένεια, σημαίνει ότι παραμένει φορέας ακόμα κι αν θεραπευτεί. Συνεπώς, μπορεί να τη μεταδώσει σε άλλες ανεμβολίαστες γάτες χωρίς η ίδια να έχει συμπτώματα.
Διάβασε ακόμη: Τι πρέπει να ξέρεις πριν υιοθετήσεις μια γάτα
Χλαμύδια: Τα χλαμύδια είναι μια ασθένεια ιδιαίτερα μεταδοτική από τη μια γάτα στην άλλη, η οποία εκδηλώνεται με σταδιακά πιο σοβαρές και δυσάρεστες οφθαλμικές εκκρίσεις. Τα νεαρά γατάκια είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην πάθηση αυτή και αν το πρόβλημα δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί σε κάποια ζώα να οδηγήσει ακόμα και στην τύφλωση.
Πανλευκοπενία: Η πανλευκοπενία είναι μια από τις πιο επικίνδυνες ασθένειες της γάτας. Σε γατάκια και νεαρά ζώα τα ποσοστά θνησιμότητας, αν το ζώο προσβληθεί από την ασθένεια, είναι πάρα πολύ υψηλά. Η ασθένεια προσβάλει το γαστρεντερικό σύστημα και προκαλεί εμετούς και διάρροιες, έντονο πόνο στην κοιλιά, γρήγορη αφυδάτωση και πτώση των λευκών αιμοσφαιρίων στο αίμα. Πολλές φορές ο θάνατος είναι τόσο γρήγορος που δεν υπάρχει χρόνος για τη θεραπεία της.
Η μετάδοση της νόσου είναι πάρα πολύ εύκολη και για αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή! Είναι σημαντικό, ανεμβολίαστα ζώα να μην έρχονται σε επαφή με άλλα ανεμβολίστα ζώα.
Ιογενής λευχαιμία: Η ιογενής λευχαιμία της γάτας είναι μια ιδιαίτερα επικίνδυνη ασθένεια, παρόλο που ένα ζώο μπορεί να παραμείνει φορέας για πολλά χρόνια χωρίς να εκδηλώσει τη νόσο. Στην περίπτωση που το ζώο νοσήσει, δεν υπάρχει δυστυχώς θεραπεία, καθώς η ασθένεια προσβάλει ζωτικά όργανα και εξελίσσεται αρκετά γρήγορα.
Η μετάδοση της ασθένειας γίνεται από το σάλιο, αλλά και με οποιαδήποτε σωματικά υγρά και κυρίως με τη σεξουαλική επαφή.
Λύσσα: Η λύσσα είναι μια θανατηφόρα ασθένεια που μπορεί να προσβάλει τα περισσότερα θηλαστικά και να μεταδοθεί ανάμεσα σε διαφορετικά είδη ζώων.
Εκδηλώνεται με τη μορφή οξείας εγκεφαλίτιδας και αν δεν θεραπευτεί έγκαιρα το ζώο πεθαίνει. Αν και αρκετά διαδεδομένη παλαιότερα, πλέον, μετά από το συστηματικό εμβολιασμό των κατοικιδίων στην Ευρώπη και στις Η.Π.Α., και ειδικά στα αστικά περιβάλλοντα, έχει σχεδόν εξαφανιστεί. Ειδικά για τις γάτες που δεν βγαίνουν από το σπίτι, πολλές φορές ο εμβολιασμός για την ασθένεια αυτή δεν συστήνεται. Παρόλα αυτά, το αντιλυσσικό εμβόλιο είναι νομικά απαραίτητο για να μπορέσει το ζωάκι μας να ταξιδέψει στο εξωτερικό. Σχετικά με τα εμβόλια, θα ενημερωθείς από τον κτηνίατρο της γάτας σου.
Διάβασε ακόμη: Όσα δεν πρέπει να κάνεις εάν έχεις γάτα
Όσο αφορά τον εμβολιασμό, είναι καλά να γνωρίζεις τα παρακάτω:
- Μετά από τον εμβολιασμό του ζώου υπάρχει περίπτωση να υπάρξουν ελαφρές παρενέργειες όπως ανορεξία, πυρετός ή πόνος στο σημείο εφαρμογής του εμβολίου.
- Επιπλέον, καθώς χρειάζεται να περάσει χρόνος από τον εμβολιασμό μέχρι την ανάπτυξη αντισωμάτων, καλό είναι να περιμένουμε 1-2 εβδομάδες πριν φέρουμε σε επαφή το ζωάκι μας με άλλες γάτες ή του επιτρέψουμε να βγει στον κήπο.
- Ο εμβολιασμός δεν είναι μόνο απαραίτητος για το κατοικίδιό μας, αλλά και για τα αδέσποτα ζώα. Αν φροντίζουμε αδέσποτες γατούλες και έχουμε τη δυνατότητα να τις εμβολιάσουμε, τους προσφέρουμε ένα πολύ σημαντικό εφόδιο και πλεονέκτημα για την επιβίωσή τους.
Διάβασε ακόμη: Κοιμάσαι με το σκύλο ή τη γάτα σου; Τι λέει η επιστήμη;