Thumbnail

6 πράγματα που δεν πρέπει να κάνεις ποτέ στη γάτα σου 6 πράγματα που δεν πρέπει να κάνεις ποτέ στη γάτα σου

Η συμβίωση με μια γάτα, δεν έχει καμία σχέση με τον σκύλο, όσον αφορά στη συμπεριφορά. Δες τι δεν πρέπει να κάνεις ποτέ στη γατούλα σου, έτσι ώστε η συμβίωσή σας να είναι ονειρική! 
Το να πάρεις μια γάτα είναι ένα θέμα που πρέπει να σκεφτείς πολύ καλά, αλλά από τη στιγμή που θα απαντήσεις στη συγκεκριμένη ερώτηση, σε περιμένει ένα μέλλον γεμάτο συντροφικότητα και πολλή χαρά με τη χνουδωτή συντροφιά σου. Θα πρέπει όμως να είσαι πολύ προσεκτική με κάποια πράγματα. Μάθε τι δεν πρέπει ποτέ να της κάνεις για να συνεχίσει να σου έχει εμπιστοσύνη και να μην χαλάσει η σχέση σας!

cat

1) Μην ξεχνάς ποτέ την αποπαρασίτωση 

Ο έλεγχος και η πρόληψη απαιτούνται, τόσο για τα εξωπαράσιτα, όπως είναι τα τσιμπούρια και οι ψύλλοι, όσο και για τα ενδοπαράσιτα, όπως ο εχινόκοκκος, τα σκουλήκια, τα τριχοβεζοάρια. Οι γάτες που πάσχουν από κάποιο παράσιτο, αλλάζουν συμπεριφορά γιατί νιώθουν φοβερή ενόχληση. Όταν ασθενούν μάλιστα από αυτό, χάνεται η όρεξη για παιχνίδι, και “γκρινιάζουν” περισσότερο, λερώνουν έξω από την αμμοδόχο και δεν τρώνε με τον ίδιο ρυθμό και την ίδια όρεξη. Αυτό που πρέπει να κάνεις: Προστάτεψε τόσο τη γάτα σου όσο και τον εαυτό σου από επικίνδυνα και -πολλές φορές- μεταδιδόμενα παράσιτα.

2) Μην αφήνεις τη γάτα σου εκτός σπιτιού ανεπιτήρητη

Μπορεί να σκέφτεσαι ότι θέλει την ελευθερία της και ότι πρέπει να αποδέχεσαι την ατίθαση πλευρά της (αυτήν που θέλει να ανακαλύψει τον έξω κόσμο). ’Ομως, αν έχεις οικόσιτη γάτα καλύτερα να το σκεφτείς δύο φορές. Η περιέργεια της γάτας σου όταν μείνει ανεξέλεγκτη έξω, μπορεί να την απομακρύνει αρκετά από το σπίτι. Μπορεί μάλιστα να μπλέξει και σε καυγάδες με άλλες γάτες. Ίσως να προκαλέσει και ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, αν είναι θηλυκιά δεν είναι στειρωμένη. Ή να την κτυπήσει κάποιο αυτοκίνητο ή να κινδυνεύει από άτομα που θέλουν να την βλάψουν. 

Διάβασε ακόμη: Οι πιο συνηθισμένες αρρώστιες για τις γάτες και πώς να τις αντιμετωπίσεις

Διάβασε ακόμη:

3) Μην ξεχνάς το ετήσιο ραντεβού με τον κτηνίατρο

Θα πρέπει να τηρείς την καθιερωμένη σας επίσκεψη στον κτηνίατρο. Έτσι θα έχεις τη δυνατότητα να κάνεις τα εμβόλια που απαιτούνται για την προστασία της από ιούς και ασθένειες αλλά και να εντοπίσεις αν κάτι πηγαίνει στραβά στον οργανισμό της. Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία!

4) Μη σπρώχνεις και μη διώχνεις βίαια τη γάτα σου

Εάν η γάτα σου κάθεται ή πάει να κάτσει κάπου που δεν θέλεις, μια φωνή και λίγα παλαμάκια είναι αρκετά. Σε καμία περίπτωση μην την σπρώξεις. Μη την διώξεις με βίαιο τρόπο από εκεί που κάθεται. Η σχέση σας μπορεί να χαλάσει ανεπανόρθωτα.

Διάβασε ακόμη: Κοιμάσαι με το σκύλο ή τη γάτα σου; Τι λέει η επιστήμη;

sdf

5) Μην αμελείς τη στοματική της υγιεινή

Τα μικρόβια που αναπτύσσονται στη στοματική κοιλότητα αλλά και ανάμεσα στα δόντια της γάτας, λόγω κακής υγιεινής, μπορούν να προξενήσουν σοβαρές ασθένειες στα ζωτικά της όργανα. Γι' αυτό φρόντισε να προμηθευτείς τα κατάλληλα μέσα προκειμένου να φροντίζεις την υγεία των δοντιών της.

6) Μην αγνοείς τις τριχόμπαλες

Οι γάτες ως γνωστόν, καθαρίζονται μόνες τους. Γλείφουν το τρίχωμά τους με την τραχιά τους γλώσσα. Αυτή η υγιεινή τους συνήθεια και η ανάγκη τους για καθαριότητα όμως, μπορεί να προξενήσει σοβαρές επιπλοκές στον υπόλοιπο οργανισμό. Καθώς η τριχόμπαλα συσσωρεύεται στο στομάχι θα πρέπει να βρει οπωσδήποτε διαφυγή. Η καλύτερη περίπτωση είναι μέσω των κενώσεων που εξασφαλίζεται, όταν η γάτα σου τρώει αρκετή φυτική ίνα αλλά και ειδική πάστα που προάγει τη διαδικασία. Έτσι δεν ανιτμετωπίζει φαινόμενα εμετού αλλά και δυσκοιλιότητας, εξουθενωτικά για τη γάτα σου.

Διάβασε ακόμη: Αδέσποτα στην παγωνιά: Τι μπορείς να κάνεις ώστε να μην υποφέρουν από το κρύο;

sd

Πηγή

Home