Thumbnail

Γιατί όταν βιάζεσαι στη βόλτα, ο σκύλος σου αργεί να κάνει την 'ανάγκη του'; Γιατί όταν βιάζεσαι στη βόλτα, ο σκύλος σου αργεί να κάνει την 'ανάγκη του';

Το σκέφτηκες ποτέ; Ο σκύλος πράγματι κωλυσιεργεί, επίτηδες, όταν βιάζεσαι και το κάνει χάρη στη δική σου "εκπαίδευση"
Δεν είναι δυνατόν να μην έχει τύχει και σε σένα, το να βιάζεσαι να πας στο ραντεβού σου, και ο σκύλος σου στη βόλτα του να καθυστερεί να πάει τουαλέτα!  

Επειδή εσύ είσαι αγχωμένη και βιάζεσαι να τα προλάβεις όλα -μαζί και τη βόλτα του για την ανάγκη του-, νομίζεις ότι αυτός θα πάει με τους ρυθμούς σου;

dog

Όσο περισσότερο του δείχνεις ότι βιάζεσαι, τόσο περισσότερο θα σε.. καθυστερεί!  Μάθε λοιπόν, ότι σκύλος σου πράγματι κωλυσιεργεί, και το κάνει επίτηδες, χάρη στη δική σου "εκπαίδευση"!

Γιατί λοιπόν το κάνει αυτό; Σίγουρα, δεν θέλει να σε εκδικηθεί που του στερείς τη βόλτα! Απλώς... σε έμαθε!  Το γεγονός ότι "βιάζεσαι" είναι εύκολο να το καταλάβει ο σκύλος σου. Απλά για αυτόν, η δική σου βιασύνη έχει διαφορετική ερμηνεία. 

Το ξέρεις ότι η βόλτα, τους κάνει ευτυχισμένους! Πόσο πολύ χαίρεται κάθε φορά που το κάνετε!  Δεν χωράει λοιπόν στο μυαλουδάκι του, ότι εσύ έχεις καλύτερα πράματα να κάνεις από τη βόλτα μαζί του.  Αυτό που έχει παρατηρήσει, όμως, είναι ότι, η βόλτα του τελειώνει μετά που κάνει την 'ανάγκη' του.  Το καταλαβαίνει, το νιώθει! (θα καταλάβεις γιατί, όταν διαβάσεις παρακάτω). Όταν εσύ βιάζεσαι στη βόλτα, μόλις αυτός πάει τουαλέτα, η βόλτα τελειώνει. Άρα, είναι λογικό να συμπεραίνει ότι: 

  • Όταν ο άνθρωπος συμπεριφέρεται με "βιασύνη" τότε το λέρωμα στη βόλτα τιμωρείται

Η βόλτα για το σκύλο σου είναι η υπέρτατη ευτυχία και ο τερματισμός της μόλις κάτι συμβεί, αποτελεί γι' αυτόν μια σκληρή τιμωρία. Αυτή την τιμωρία, την συνδέει με αυτό το κάτι που συνέβη. Στην περίπτωση αυτή, όταν διακόπτεις τη βόλτα… αυτό το κάτι, είναι το πιπί ή τα κακά του.

Ο σκύλος, σαν καλός μαθητής οδηγείται στο συμπέρασμα ότι…

  • Όταν δείχνεις "βιασύνη" καταλαβαίνει ότι είναι λάθος αυτός να λερώνει, επειδή τότε η βόλτα τελειώνει

Και επειδή κανένας σκύλος δεν θέλει, με τη συμπεριφορά του, να κάνει αυτό το μεγάλο λάθος, το αποτέλεσμα είναι να μην πηγαίνει τουαλέτα! Κι αυτό το δίδαξες εσύ στο σκύλο σου, με τη συμπεριφορά σου! 

Διάβασε ακόμη: Ποιές είναι οι τροφές που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας στους σκύλους;

dog

Πώς όμως καταλαβαίνει ο σκύλος σου ότι βιάζεσαι;

Μα με τον τρόπο σου! Σε βλέπει, σε παρατηρεί. Τη μια μπορεί να κοιτάξεις το ρολόι, την άλλη να του μουρμουράς 'άντε πάμε", "τελείωνε και βιάζομαι", να μικραίνεις τη διαδρομή, να 'κόβεις δρόμο', να περπατάς πιο γρήγορα και νευρικά, να τον τραβάς από κάθε γωνιά που σταματάει για να μυρίσει τα 'νέα της γειτονιάς'...  Ε δεν χρειάζεται να είναι και φωστήρας ο σκύλος για να καταλάβει ότι βιάζεσαι!

Το θέμα είναι λοιπόν, ότι αυτή η συμπεριφορά, του "άντε τελείωνε, έχουμε κι άλλα πράματα να κάνουμε", έχει το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιθυμητό. Είναι η τέλεια εκπαίδευση για να μάθεις στο σκύλο να… κρατιέται στη βόλτα και μάλιστα, στις περιπτώσεις ειδικά, που εσύ βιάζεσαι. 

dog

Κάνε λοιπόν το αντίθετο! Αρχικά κάνε τον να καταλάβει, ότι, η τουαλέτα με τον τερματισμό της βόλτας δεν ισχύει! Ειδικά στις περιπτώσεις που εσύ παρουσιάζεις συμπτώματα βιασύνης. Ο καλύτερος τρόπος για αυτό, είναι να του "αποδείξεις" ότι:

"Το πότε θα λερώσει δεν έχει καμία σχέση με το πότε θα τελειώσει η βόλτα". Ιδανικά, να ξέρει ότι λερώνοντας νωρίς, η βόλτα γίνεται μεγαλύτερη και πιο απολαυστική! 

Πώς θα το πετύχεις αυτό;

Άσε τον να κάνει την 'ανάγκη' του και μετά δώσε του ακόμη 2-3 λεπτάκια να βολτάρει... Έτσι, θα καταλάβει, ότι η βόλτα ισχύει, και δεν θα τιμωρηθεί επειδή έκανε πιπί του. Αυτό όμως, είναι σημαντικό να το τηρείς από δω και μπρος! 

Πώς να φερθείς λοιπόν στο σκύλο σου, ειδικά όταν βιάζεσαι: 

  1. Να προσέχεις τον τόνο της φωνής σου. Να είναι ήρεμη, σταθερή και χωρίς εντάσεις.
  2. Οι κινήσεις σου να είναι πιο αργές όπως και τα βήματά σου. 
  3. Μην κοιτάς συνέχεια το ρολόι και άφησε το τετράποδο αφού λερώσει, να μυρίσει 2-3 γωνίες.
  4. Να τον επιβραβεύεις όταν κάνει πιπί ή κακά (προσωπικά, το κάνω εδώ και 12 χρονια και έχει πάντα αποτέλεσμα)
  5. Να τον καθοδηγείς και να του επιβεβαιώνεις ότι είναι καλό να λερώνει στη βόλτα, ακόμα κι όταν εσύ βιάζεσαι! 
  6. Μην κάνεις μεταβολή για το σπίτι αμέσως μόλις λερώσει. Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Όσο κι αν βιάζεσαι, πάρε μια βαθιά ανάσα και συνέχισε τη βόλτα για ακόμα λίγο. 
  7. Μπορείς να του αποσπάσεις την προσοχή τρέχοντας λίγο ενθουσιασμένη, με το μπαλάκι ή το αγαπημένο του παιχνίδι. 

Διάβασε ακόμη:  Αφήνεις το σκύλο σου μόνο στο σπίτι για ώρες;

dog

Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσεις ότι:

Ο σκύλος δεν κρατιέται επίτηδες, για να σε 'εκδικηθεί' ή για να σου τη σπάσει... Το κάνει για να μην τιμωρηθεί και γιατί πάντα ενδόμυχα θα ελπίζει ότι αν δεν λερώσει… τότε "ίσως η βόλτα να κρατήσει αιώνια". Τι παραπάνω νομίζεις ότι θέλει το ζώο από το να κάνει βόλτες όλη μέρα και να είναι μαζί σου; 

Εσύ φταις! Όλοι μας φταίμε γι' αυτά που νομίζουν οι σκύλοι μας. Διότι η ζωή μας είναι τέτοια, έχουμε τόσο άγχος και τρέξιμο όλη μέρα, που τον έχουμε οδηγήσει σε λάθος συμπεράσματα. 

Την επόμενη φορά που θα βιάζεσαι λοιπόν, όλα τα πιο πάνω να τα θυμάσαι!

Διάβασε ακόμη: Πώς να εκπαιδεύσεις τον σκύλο σου (Mέρος 1/Βίντεο)

Πηγή

Home