Είναι επικίνδυνα τα ροτβάιλερ;

Ο σκύλος είναι σίγουρα ένα φιλικό ζώο και πρόκειται για το πιο κοντινό μας είδος. Όλα τα σκυλιά έχουν ανάκγες και μπορεί να έχουν και κάποιες ιδιαιτερότητες. Να είναι ευαίσθητα, ή να αγχώνονται και να βιώνουν κάποια αρνητικά συναισθήματα. Όπως και οι άνθρωποι, μπορούν να γίνουν και επιθετικά, να βγουν εκτός εαυτού και να δαγκώσουν ή να έχουν αντίστοιχες συμπεριφορές.

Δεν υπάρχουν φυλές σκυλιών που είναι από τη φύση τους επιθετικές

Αυτό βέβαια, είναι ένας μύθος και φυσικά όλα τα ροτβάιλερ δεν είναι ίδια. Μπορεί να μοιάζουν μεταξύ τους, όμως οι συμπεριφορές τους διαφέρουν. Υπάρχουν για παράδειγμα στα ροτβάιλερ γενετικές γραμμές που έχουν αναπαραχθεί για να πάνε σε σόου - διαγωνισμούς ομορφιάς, τα οποία είναι πάρα πολύ φιλικά.

Από την άλλη, υπάρχουν γενετικές γραμμές που μπορεί κάποιοι να έχουν αναπαράγει για να καλύψουν την ανάγκη κόσμου που θέλει να έχει έναν σκύλο φύλακα. Εκτός αυτών των γενετικών γραμμών, υπάρχουν και διάφορες άλλες μίξεις γενετικές, οι οποίες είναι ανεξάρτητες προσωπικότητες, όπως ο καθένας μας. Για να κάνεις έναν σκύλο φύλακα πρέπει πρώτα να τον μάθεις να δαγκώνει. Υποτίθεται ότι αυτό γίνεται στοχευμένα και σε συγκεκριμένα άτομα, δηλ. σε κάποιον κλέφτη ή σε όποιον του υποδείξει ο κηδεμόνας του. Στην πράξη όμως, αυτό δεν ισχύει. Είναι σαν να έχουμε ένα όπλο μέσα στο σπίτι μας για την ασφάλεια μας, το οποίο όμως είναι πιθανό να εκπυρσοκροτήσει με αποτέλεσμα να τραυματιστούμε ή να σκοτωθούμε. Αυτά τα σκυλιά που είναι φύλακες δεν μπορούν να είναι ταυτόχρονα και ζώα συντροφιάς. Θέλει αρκετή προσοχή, ο σκύλος αυτός πρέπει να βρίσκεται μακριά από τους ανθρώπους.

Διάβασε ακόμη: Πώς θα συνυπάρξει ο σκύλος σου με το νεογέννητό σου

Τι πρέπει να γνωρίζει κάποιος που έχει σκύλο και παιδιά στο ίδιο σπίτι

Στην συντριπτική πλειοψηφία, οικογένειες που έχουν παιδιά και σκύλο δεν έχει χρειαστεί να κάνουν οτιδήποτε. Όμως, οφείλουν να είναι προσεκτικοί, υπάρχουν και οι περιπτώσεις που μπορεί οι σκύλοι να έχουν ακραίες συμπεριφορές. Ειδικά, από τη στιγμή που μια οικογένεια γνωρίζει ότι περιμένει παιδί, είναι αναγκαίο να αλλάξει το πρόγραμμά της και να ζητήσει συμβουλές από έναν κτηνίατρο. Το πρόγραμμα θα πρέπει να προσαρμόσει ανάλογα με τον ερχομό του παιδιού.

Όταν ένα νέο μέλος έρχεται στην οικογένεια, όλη η ζωή του σκύλου αλλάζει και μπορεί να του δημιουργήσει άγχος

Οι γονείς, καλό είναι να εξηγήσουν στα παιδιά τους, ότι κανένας σκύλος δεν ανέχεται να του τραβάνε τα αυτιά, να πατάνε πάνω του κ.λ.π.  Στην πράξη αυτές οι συμπεριφορές είναι επικίνδυνες και όσο καλός κι αν είναι ο σκύλος μπορεί να αντιδράσει. Ο σκύλος δεν είναι εξοικειωμένος με τις άγαρμπες κινήσεις ενός μικρού παιδιού. Δεν ξέρουμε αν θεωρεί καν ότι το παιδί είναι ένας μικρός άνθρωπος. Μπορεί να θεωρεί στο μυαλό του ότι είναι ένα άλλο είδος. Υπάρχει μια παρεξήγηση στην επικοινωνία σκύλων και ανθρώπων στην οποία πρέπει να επέμβει ο ενήλικας και να έχει την επίβλεψη.

Οι γονείς πρέπει να ενημερώσουν τα παιδιά για το πώς να συμπεριφερόνται σε ένα σκύλο

Τα ατυχήματα γίνονται με όλους τους σκύλους ανεξάρτητου μεγέθους και φυλής. Παράλληλα, πρέπει να υπάρχει η κατάλληλη ενημέρωση στα παιδιά από τους μεγάλους, για το πως να συμπεριφέρονται στον σκύλο και οι ίδιοι να αναλάβουν την ευθύνη ότι πρέπει να έχουν την επίβλεψη.

Τα οφέλη από τη συνύπαρξη σκύλων και παιδιών

Η συνύπαρξη των παιδιών, αρχικά στο φυσιολογικό κομμάτι, στην υγεία τους δηλαδή, κάνει καλό, καθώς θα έχουν έρθει σε επαφή με τρίχες και αντιγόνα. Η συνύπαρξη αυτή βοηθά και την ψυχική υγεία του παιδιού, καθώς μαθαίνει να αναπτύσσει την ενσυναίσθηση, να καταλάβει τι ανάγκες έχει ένα άλλο πλάσμα και να αναλάβει κάποιες ευθύνες (βόλτα, τάισμα κλπ). Επίσης μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην μείωση του άγχους αλλά και στη διαδικασία της μάθησης, καθώς το παιδί μπορεί να διαβάζει δυνατά τα μαθήματα του στον σκύλο και να βελτιώσει τις επιδόσεις του, στην ανάγνωση για παράδειγμα. Τέλος, είναι μια συντροφιά που στα πιο αδύναμα παιδιά ή σε παιδιά με κάποιες ιδιαιτερότητες, τους δίνει μια αυτοπεποίθηση για να γίνουν πιο λειτουργικά. Είναι ουσιαστικά ένας καταλύτης για να μιλήσουν τα παιδιά πιο εύκολα και να κοινωνικοποιηθούν. 

Διάβασε ακόμη: Μάθε να "διαβάζεις" τις εκφράσεις του σκύλου σου 

Ποτέ δεν είναι αργά να εκπαιδεύσεις τον σκύλο σου

Σίγουρα η πιο κατάλληλη περίοδος είναι όταν είναι κουτάβι, από δύο μηνών και μετά. Όμως, και στην μετέπειτα ζωή του ένας σκύλος συνεχίζει να μαθαίνει. Όμως, ας μην μπερδεύουμε τις γνώσεις του σκύλου (δηλαδή τις εντολές), με τα συναισθήματα του (να μείνει μόνος του και να μην αγχώνεται στο σπίτι, να μάθει να διαχειρίζεται τον αυτοέλεγχό του και τον γενικότερο ψυχολογικό του κόσμο).

Τα σκυλιά που έρχονται από το εξωτερικό, είναι πολύ πιθανό να αναπτύξουν κάποιο πρόβλημα συμπεριφοράς

Αυτοί οι σκύλοι που έρχονται από μακριά, απογαλακτίζονται από τη μητέρα τους σε πολύ μικρή ηλικία, οι συνθήκες διαβίωσης τους δεν είναι καλές και είναι ταλαιπωρημένα ζώα. Αυτά τα σκυλιά, είναι πολύ πιθανό να αναπτύξουν κάποιο πρόβλημα συμπεριφοράς.

Είναι όμως, πολύ σημαντική, η διαπαιδαγώηση. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε και να δούμε τον κόσμο από τη μεριά του σκύλου. Είναι θέμα παιδείας να κατανοήσουμε τις ανάγκες του σκύλου και να τις σεβαστούμε. Έχουν κι αυτοί ανάγκες και συναισθήματα. Διαμόρφωσε το χώρο του σκύλου, ανάλογα και μάθε στον τετράποδο φίλο σου τι να αποφεύγει για να ζήσετε αρμονικά.

(Από τη συνέντευξη του συμπεριφοριολόγου κτηνιάτρου Χρήστου Καραγιάννη)

Διάβασε ακόμη: Όλα όσα δεν πρέπει να ξεχνάει ένας κηδεμόνας σκύλου 

Πηγή

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ