Thumbnail

Μάθε να "διαβάζεις" τις εκφράσεις του σκύλου σου Μάθε να "διαβάζεις" τις εκφράσεις του σκύλου σου

Πώς δείχνει ένα σκυλάκι τα συναισθήματά του μέσω του προσώπου του
Ένα σκυλάκι δεν μπορεί να μιλήσει για να μας εκφράσει τα συναισθήματά του, συνεπώς χρειάζεται κάποιος άλλος τρόπος για να επικοινωνήσει μαζί μας, κι αυτός είναι "η γλώσσα του σώματος". Όπως συμβαίνει και με τους ανθρώπους, ένα σκυλάκι έχει διαφορετική έκφραση στο πρόσωπο ανάλογα με το τι αισθάνεσαι. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να το παρατηρείς καλά και να καταλαβαίνεις όσα προσπαθεί να σου πει με τις εκφράσεις του.

Τι συναισθήματα εκφράζει με το πρόσωπο:

Ένας σκύλος που είναι ήρεμος και φιλικός φαίνεται από τα χαλαρά αυτιά, τα μισάνοιχτα μάτια και το μισάνοιχτο στόμα που ισοδυναμεί με το δικό μας φιλικό χαμόγελο. Στην περίπτωση όμως που τον πλησιάζει κάποιος άγνωστος, ο σκύλος βρίσκεται σε επιφυλακή, κλείνοντας το στόμα του, γυρίζοντας τα αυτιά του προς τα εμπρός και επικεντρώνοντας το βλέμμα του προς το πρόσωπο που τον πλησιάζει. Ωστόσο με το στόμα του μπορεί να δώσει μηνύματα συμφιλίωσης, όπως το να χασμουριέται και να γλείφεται άνευ λόγου. Το χασμουρητό δεν έχει καμία σχέση με την ανία ή ότι ο σκύλος βαριέται, αντιθέτως, μας δείχνει ότι είναι φιλικός και ότι δεν έχει καμία κακή πρόθεση εναντίον μας, ακόμα και όταν η όψη του είναι σοβαρή. 

Διάβασε επίσης:

Μάθε το σκυλάκι σου να είναι πειθαρχημένο κατά τη διάρκεια της βόλτας

Πώς να υποδεχτείς ένα κουτάβι στο σπίτι σου

Αυτιά

Όταν τα αυτιά που βρίσκονται προς τα πίσω, μπορεί να σημαίνουν φόβο ή μια απλή φιλική υποταγή, ενώ η μετακίνηση των αυτιών προς τα εμπρός, σημαίνει την προσοχή του σε μια κατάσταση ή ότι ο σκύλος θέλει να επιδείξει κυρίαρχη διάθεση. Όταν πάλι τα αυτιά του μετακινούνται προς τα έξω, σαν αεροπλάνο, είναι μια ένδειξη σύγχυσης που συμβαίνει συνήθως όταν βιώνει μια κατάσταση για πρώτη φορά, κάνοντας τον να μην ξέρει πώς να αντιδράσει.

Μάτια

Όταν ένας σκύλος έχει μισόκλειστα μάτια, ανοιγοκλείνοντας τα συχνά, αυτό σημαίνει ότι είναι ήρεμος, φιλικός και νιώθει άνετα. Αν το βλέμμα του είναι σταθερό αυτό μεταφράζεται ως ένδειξη πρόκλησης και μία απότομη κίνηση θα μπορούσε να τον εκνευρίσει. Αν πάλι γυρίσει το κεφάλι χαμηλώνοντας το βλέμμα του, είναι μια ένδειξη υποταγής και ότι δεν έχει καμία διάθεση να προκαλέσει, κρατώντας μια στάση ουδετερότητας.

Για τους ανθρώπους το ευθύ βλέμμα είναι ένα σημάδι εντιμότητας και εμπιστοσύνης, όμως αντίθετα από εμάς, για τους σκύλους το κοίταγμα στα μάτια σημαίνει πρόκληση ή απειλή. Γι’ αυτό λοιπόν όταν κάποιος συναντά έναν άγνωστο σκύλο, παρά το καλό των προθέσεών του θα πρέπει να αποφύγει να τον κοιτά στα μάτια, γιατί με αυτόν τον τρόπο θα του μεταφέρει λάθος μηνύματα.

Διάβασε ακόμα: Καθάρισε το σπίτι σου από τρίχες ή άλλες ακαθαρσίες του σκύλου σου

Πηγή

 

Home