Thumbnail

Πώς θα συνυπάρξει ο σκύλος σου με το νεογέννητό σου Πώς θα συνυπάρξει ο σκύλος σου με το νεογέννητό σου

Γιατί και ο τετράποδος φίλος σου πρέπει να προσαρμοστεί σε αυτή τη μεγάλη αλλαγή
Κατά καιρούς, όλοι λίγο-πολύ έχουμε ακούσει την ιστορία ενός γνωστού που με τον ερχομό του παιδιού του αποφάσισε να διώξει το κατοικίδιο του. Εμείς, δεν θα το κρίνουμε αυτό, αλλά σε περίπτωση που είσαι ένας συνειδητοποιημένος κηδεμόνας σκύλου και το θεωρείς αναπόσπαστο μέλος της οικογένειας σου, αυτό που έχεις να κάνεις είναι να το προετοιμάσεις σωστά για την επικείμενη άφιξη, αφού όσο και να πεις, θα διαταράξει και τις δικές του ισορροπίες.

Ένα πρώτο βήμα, είναι να μειώσεις σταδιακά την προσοχή που δίνεις στον σκύλο σου. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αισθανθεί παραμελημένος, αλλά αν είναι το επίκεντρο της προσοχής στο σπίτι, θα πρέπει σταδιακά να βρείς μια ισορροπία, ώστε να μην του έρθει απότομα η έλλειψη προσοχή, αφού άθελά σου θα συμβεί αυτό σε μεγάλο βαθμό, τουλάχιστον το πρώτο διάστημα. 

Εννοείται, πως αν δεν έχεις μάθει τον σκύλο σου να υπακούει στις βασικές οδηγίες, θα πρέπει να το πράξεις άμεσα, όπως το να κάθεται κάτω, να αφήνει κάτι που έχει πιάσει, να απομακρύνεται από εκεί που βρίσκεται, να υποδέχεται τους άλλους ήρεμα, να έρχεται όταν τον καλείς. Αν ο σκύλος σου ανεβαίνει στα έπιπλα και αυτό θέλεις να αλλάξει μετά την άφιξη του μωρού, θα πρέπει να αρχίσεις να του το απαγορεύεις νωρίτερα. Είναι σημαντικό, επίσης, να τον αφήσεις να μυρίσει πράγματα του μωρού για να εξοικειωθεί με τη μυρωδιά του. 

Τα μωρά όταν αρχίσουν να μεγαλώσουν λίγο, δεν ελέγχουν τις κινήσεις του. Εξ ου και κατά τη συναναστροφή μαζί με τα κατοικίδια πολύ συχνά τραβάνε την ουρά, το τρίχωμα και τα αυτιά τους. Γι’ αυτόν το λόγο θα πρέπει να προετοιμάσεις τον σκύλο σου ώστε να νοιώθει εξοικείωση με τα τραβήγματα, τα τσιμπήματα και τις άγαρμπες κινήσεις και να μην δυσανασχετεί. Ένας καλός τρόπος για να γίνει αυτό είναι να τις συνδέσεις με ευχάριστα πράγματα, όπως οι λιχουδιές. Επίσης, βοήθησε τον να εξοικειωθεί με διάφορες μωρουδίστικες μυρωδιές και ήχους (π.χ. βίντεο με μωρά) και συνδύασε τα με την επιβράβευσή του, ώστε να κάνει θετικούς συσχετισμούς με ό,τι σχετίζεται με το νέο μωρό.

Διάβασε ακόμη: Όσα δεν πρέπει να ξεχνάει ένας κηδεμόνας σκύλου 

Όσο πλησιάζει ο καιρός της γέννας, προσπάθησε να προσαρμόσεις το ωράριο του σκύλου σου με τα ωράρια που υπολογίζεις ότι θα έχεις μετά την άφιξη του μωρού σου. Μπορείς να αρχίσεις να τον ταΐζεις και να τον βγάζεις βόλτα σε λιγότερο καθορισμένες ώρες. Επίσης, αν πιστεύεις ότι τις πρώτες μέρες μετά τη γέννα δε θα προλαβαίνεις να τον βγάζεις βόλτα και σκέφτεσαι να πάρεις κάποιον περιπατητή σκύλων, φρόντισε να επιλέξεις κάποιον αρκετόν καιρό πριν, ώστε να μη σοκαριστεί ο σκύλος σου από την επιπλέον αλλαγή.

Όταν φέρεις το μωράκι σου στο σπίτι από την κλινική, φρόντισε να μπουν πρώτα όλα τα υπόλοιπα άτομα στο σπίτι ώστε ο σκύλος σου να έχει την ευκαιρία να διοχετεύσει τον αρχικό του ενθουσιασμό. Ιδανικά, φρόντισε να το έχει βγάλει κάποιος πριν βόλτα για αρκετή ώρα ώστε να έχει παίξει και να έχει κουραστεί. 

Όταν έρθει η ώρα να συναντήσει ο σκύλος το μωρό για πρώτη φορά (αυτό δε χρειάζεται να γίνει αμέσως μόλις φτάσεις), θα πρέπει να υπάρχει κάποιος που να είναι υπεύθυνος για τον σκύλο σε περίπτωση που οτιδήποτε πάει στραβά. Διάλεξε ένα ήσυχο δωμάτιο και κάθισε με το μωρό στην αγκαλιά σου με απόλυτη ηρεμία. Άφησε τον σκύλο να μυρίσει το μωρό από αρκετή απόσταση. Αν δεις ότι ο σκύλος σου δείχνει ήρεμος και φιλικός, μπορείς να τον αφήσεις να πλησιάσει λίγο περισσότερο. Μη φέρεις όμως το μωρό πολύ κοντά στον σκύλο και μην αφήσεις να έρθουν πρόσωπο με πρόσωπο. Σταδιακά, ο σκύλος θα μπορεί να πλησιάζει περισσότερο το μωρό, πάντα υπό την επίβλεψή σου. Τον πρώτον καιρό, μέχρι να εξοικειωθεί πλήρως με το μωρό, φρόντισε η προσοχή του να μην επικεντρώνεται στο μωρό, αλλά να υπάρχει και κάποιος τρίτος που θα του αποσπά την προσοχή με χάδια και λιχουδιές.

Διάβασε επίσης: Γιατί πρέπει να αγκαλιάζεις τον σκύλο σου περισσότερο 

Από την πρώτη στιγμή που θα έρθει σε επαφή ο σκύλος με το μωρό, θα πρέπει να προσέχεις πολύ για αλλαγές στη συμπεριφορά του, ειδικά για οποιοδήποτε ίχνος επιθετικότητας, ανησυχίας ή ενόχλησης.Συμπεριφορές όπως το γρύλισμα είναι προειδοποιητικά σημάδια και δεν θα πρέπει να τα αντιμετωπίσεις τιμωρώντας τον σκύλο σου, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να τον οδηγήσει στο να συμπεριφερθεί επιθετικά χωρίς αυτά τα προειδοποιητικά σημάδια. Σε περίπτωση εκδήλωσης τέτοιου είδους συμπεριφορών ή οποιασδήποτε άλλης συμπεριφοράς σού δημιουργήσει αμφιβολίες, θα πρέπει αμέσως να απευθυνθείς σε ειδικό εκπαιδευτή σκύλων.

Προσπάθησε να μην παραμελείς τον σκύλο σου όσο το μωρό είναι ξύπνιο. Ιδανικά, θα πρέπει να ασχολείσαι μαζί του όσο το δυνατόν περισσότερο εκείνες τις ώρες και λιγότερο όσο το μωράκι σου κοιμάται. Προσπάθησε να τα βγάζεις βόλτα μαζί, να παίζεις όσο περισσότερο γίνεται μαζί του και να του δίνεις λιχουδιές. Γενικότερα, θα πρέπει ο σκύλος σου να συνδέσει την παρουσία του μωρού με όμορφα πράγματα. Γι’ αυτό και όλη του η εκπαίδευση σε σχέση με το μωρό θα πρέπει να είναι θετική και να γίνεται μέσω επιβράβευσης. Απόφυγε, λοιπόν, να τον μαλώνεις μπροστά στο μωρό. Επίσης, προσπάθησε να τον επιβραβεύεις όταν συμπεριφέρεται ήρεμα όταν βρίσκεται μαζί με το μωρό. Φρόντισε, παράλληλα, ο σκύλος να έχει το δικό του χώρο – π.χ. μια μαξιλάρα σε προστατευμένο σημείο, όπου θα μπορεί να ηρεμήσει και να παίξει με τα παιχνίδια του μακριά απ’ το μωρό.

Ποτέ μην αφήνεις το μωρό μόνο του με τον σκύλο. Όση εμπιστοσύνη κι αν έχεις στον σκύλο σου, δεν μπορείς να γνωρίζεις πώς θα αντιδράσει στην απρόβλεπτη συμπεριφορά ενός βρέφους ή μικρού παιδιού. Αν χρειάζεται να αλλάξεις δωμάτιο, π.χ. για να σηκώσεις το τηλέφωνο, πάρε μαζί σου το μωρό ή τον σκύλο, ή κλείσε την πόρτα όπου βρίσκεται το μωρό ώστε ο σκύλος να μην έχει πρόσβαση σε αυτό.

Όταν πλέον το παιδί μεγαλώσει αρκετά ώστε να μπορεί να καταλάβει τί του εξηγείς, θα πρέπει να το μάθεις να σέβεται κι αυτό από την πλευρά του τον σκύλο, να μην του τραβά την ουρά, τα αυτιά, κλπ. ή να τον παιδεύει με οποιονδήποτε τρόπο.

Διάβασε ακόμη: Μήπως το παιδί σου φοβάται τα σκυλιά 

Πηγή 

Home