Σπίτι με τα παιδιά: Οδηγός έμπνευσης για γονείς με μωρά και νήπια
Ας νιώσουμε την αγάπη και τη χαρά που υπάρχει στο να φροντίζουμε τα παιδιά μας και να μοιραζόμαστε μαζί τους εμπειρίες. Αναζητήσαμε και σου παρουσιάζουμε μερικές δραστηριότητες για την πνευματική τους άσκηση, για όλο αυτό το διάστημα που θα μένουν στο σπίτι, αλλά και δραστηριότητες που θα τους συνδέσουν συναισθηματικά, σε αυτή την δύσκολη περίοδο.
Διάβασε ακόμη: Tα πολύτιμα μαθήματα που μπορούν να πάρουν τα παιδιά μας εκτός σχολείου
Δες μερικές δραστηριότητες για μωρά και νήπια
1. Φτιάξε με τα μικρά σου σπιτική πλαστελίνη. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί πάρα πολλές φορές αφού δεν στεγνώνει εύκολα. Μετά από κάθε χρήση, είναι καλό να φυλάγονται όλα τα κομμάτια σε ένα πλαστικό δοχείο.
2. Παίξτε με χρώματα! Το messy (ή Sensory) play είναι ένα αισθητηριακό παιχνίδι που λερώνει, αφού τα παιδιά παίζουν με όλες τους τις αισθήσεις με τα χώματα, τις λάσπες, τον πηλό, και τόσα άλλα υλικά της φύσης. Αυτό το είδος παιχνιδιού βέβαια δεν είναι κάτι νέο, δεν το ανακαλύψαμε εμείς οι ενήλικοι, είναι ο φυσικός τρόπος παιχνιδιού όλων των παιδιών. Ακριβώς επειδή χρησιμοποιούνται όλες οι αισθήσεις, ο παιδικός εγκέφαλός δέχεται αισθητηριακά ερεθίσματα που είναι απαραίτητα για την ολοκληρωμένη του ανάπτυξη.
3. Βάλε στα παιδιά να ακούσουν τραγουδάκια και παραμυθάκια. Κυκλοφορούν πολύ ωραία βιβλία που περιλαμβάνουν και μουσικό cd. Όταν βγεις από το σπίτι, μη ξεχάσεις να το αναζητήσεις στο βιβλιοπωλείο της γειτονιάς σου. Μπορείς φυσικά, να βρεις και στο YouTube!
4. Φτιάξε μια τσουλήθρα με μαξιλάρια! Θα ενθουσιαστούν! Ή παίξτε μαξιλαροπόλεμο...με προσοχή!
5. Γέμισε μια λεκάνη με νερό και ζήτησε από τα μωρά να πλύνουν τα παιχνίδια και τα κουκλάκια τους.
6. Φτιάξτε μαζί μια σκηνή, μια μικρή φωλίτσα... (π.χ. το σπίτι των Ινδιάνων) και άσε τα να παίξουν εκεί μέσα, μεταφέροντας τα παιχνίδια και τα κουκλάκια τους.
7. Κατασκευάστε μουσικά παιχνίδια από καθημερινά αντικείμενα (είναι μια αναζωογονητική δραστηριότητα). Ένα ρολό χαρτιού μετατρέπεται στο όργανο της βροχής, αν βάλεις ρύζι στον κύλινδρο και σφραγίσεις τις δύο πλευρές του με χαρτί. Τέτοιες ιδέες, μπορείς να βρεις στο διαδίκτυο.
8. Μάθε στα παιδιά μουσικοκινητικές ασκήσεις. Πιάστε γύρω γύρω ένα πανί, π.χ. ένα μικρό τραπεζομάντηλο, στο κέντρο του οποίου τοποθετείστε ένα φουσκωμένο μπαλόνι ή μια ελαφριά μπάλα. Προσπαθήστε να χορέψετε όλοι μαζί στα αγαπημένα σας τραγούδια, χωρίς να πέσει το μπαλόνι.
Διάβασε ακόμη: 10 δημιουργικές προτάσεις για το παιδί τώρα που έληξε η καραντίνα
Στα παιδιά χρειάζεται να υπενθυμίζουμε συχνά, πως για να είμαστε υγιείς πλένουμε τα χέρια μας σχολαστικά με σαπούνι μετά το παιχνίδι, όταν επιστρέφουμε από εξωτερικούς χώρους, προτού φάμε, μετά από βήχα, φτέρνισμα, φύσιμα/άγγιγμα της μύτης, ή χρήση του μπάνιου. Ως γονείς, είναι δική μας ευθύνη η προστασία και η φροντίδα τους. Ας μη ξεχνάμε λοιπόν, να εξηγούμε στα παιδιά πως το πολύ καλό πλύσιμο των χεριών αποτελεί τον καλύτερο τρόπο προφύλαξης από τα μικρόβια.
Διάβασε ακόμη: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου