Πιπίλα: Όσα ήρθε η ώρα να μάθεις
Όταν βλέπεις την πιπίλα συνήθως σκέφτεσαι πως είναι ένα κομμάτι πλαστικό ή σιλικόνη που το μωρό σου θα έχει με τις ώρες στο στόμα του (οκ, μερικές φορές την βλέπεις και ως σωτήρια λύση). Η ιδέα δεν σου αρέσει καθόλου και σε συνδυασμό με τη μαμά σου που επιμένει πως έκανες μια δύσκολη ορθοδοντική θεραπεία εξαιτίας της πιπίλας, δεν θέλεις με τίποτα να τη δώσεις στο μωρό σου.
Δες παρακάτω όλα όσα δεν σου λένε για την πιπίλα.
Η πιπίλα είναι δυνατόν να μειώσει τον κίνδυνο του συνδρόμου του αιφνίδιου θανάτου.
Πρόκειται για ένα ιδιαιτέρως τρομακτικό σύνδρομο. Πρώτο στη λίστα με τους χειρότερους εφιάλτες για μια νέα μαμά. Συγκεκριμένα, η Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής έχει συστήσει να δίνεται η πιπίλα στα βρέφη για την αποφυγή του αιφνίδιου θανάτου.
Η πιπίλα είναι δυνατόν να χαλαρώσει το βρέφος.
Το πιπίλισμα θυμίζει στο μωρό τον θηλασμό ή το τάισμά του με το μπιμπερό. Είναι έτσι κι αλλιώς χαλαρωτική η ρυθμική κίνηση που κάνει όταν έχει στο στόμα του την πιπίλα και μπορεί να το ηρεμήσει. Κάπως έτσι, ένα νευρικό και ανήσυχο μωρό που δύσκολα κοιμάται, είναι δυνατόν να αποκοιμηθεί και να μείνει ήρεμο για πολλές ώρες μέσα στη νύχτα.
ΔΙΑΒΑΣΕ: Γιατί τα παιδιά κάτω των 2 ετών δεν πρέπει να φοράνε μάσκα
Ακόμη, όταν το μωρό εμφανίζει τα πρώτα του δοντάκια, η πιπίλα είναι δυνατόν να το παρηγορήσει από τις ενοχλήσεις που αισθάνεται.
Την πιπιλάει, την μασάει και ανακουφίζει τα ερεθισμένα ούλα του.
ΔΙΑΒΑΣΕ: Tι είναι η νόσος Kawasaki που επανήλθε στο προσκήνιο τις τελευταίες μέρες;
Σαφέστατα, αν το μωρό συνεχίζει να έχει πιπίλα και ως μεγάλο παιδί, δεν αποκλείεται να δημιουργήσει πρόβλημα στη γνάθο του. Το ενδεχόμενο να στραβώσουν τα δόντια του, με αποτέλεσμα να χρειάζεται ορθοδοντική θεραπεία είναι μάλλον απίθανο, αφού η ορθοδοντική θεραπεία εφαρμόζεται στα μόνιμα δόντια του παιδιού. Πόσο πιθανό είναι ένα παιδί που έχει αλλάξει τα δόντια του να χρησιμοποιεί ακόμη πιπίλα;