Thumbnail

Πώς θα προετοιμάσεις ψυχολογικά το παιδί σου που πάει πρώτη φορά σχολείο Πώς θα προετοιμάσεις ψυχολογικά το παιδί σου που πάει πρώτη φορά σχολείο

Είτε πάει νηπιαγωγείο, είτε στην πρώτη τάξη του δημοτικού, η δυσκολία για έναν γονιό είναι η ίδια
Aν δεν άρχισες ήδη, θα πρέπει να ετοιμάσεις το παιδί σου σιγά-σιγά για τη σχολική πραγματικότητα.

Το σημαντικό είναι να τονώσεις την αυτοπεποίθηση του παιδιού και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αντιληφθεί το δικό σου άγχος και τις ανησυχίες, που είναι απολύτα λογικό και δικαιολογημένο να έχεις. 

Φράσεις του τύπου: "Ουάου, πόσο έχεις μεγαλώσει και σε λίγες μέρες θα πας σχολείο. Μπράβο!" κάνουν το παιδί να αισθάνεται καλά και να αδημονεί για τη νέα πραγματικότητα που το περιμένει. Αντιθέτως, φράσεις, όπως "Δεν πρέπει να κλαις που θα πας σχολείο" το προϊδεάζουν αρνητικά και το αγχώνουν για το άγνωστο. Οπότε, καλά θα κάνεις να τις αποφεύγεις. 

Αν το παιδί σου θα φοιτήσει σε νηπιαγωγείο, υπο κανονικές συνθήκες, θα αρχίσει σταδιακά, οπότε δεν θα του έρθει απότομα η αλλαγή. Όταν παίρνεις το παιδί στο σχολείο, φρόντισε να αποχωρήσεις αμέσως, αφήνοντας το παιδί στους νηπιαγωγούς. Το να το κρατάς σφικτά από το χέρι και να τους λες φράσεις όπως 'Μην φοβάσαι", "Μην κλαις", δεν βοηθάνε. Γιατί το παιδί και θα κλάψει, και θα φοβηθεί. Είναι απόλυτα φυσιολογικό. Δώσε του τον χρόνο του και άσε τη δασκάλα του να κάνει τη δουλειά της. 

Είναι πιθανόν το παιδί, να αρχίσει να τραβά από τα ρούχα και να προσκοληθεί πάνω σου με όποιον τρόπο μπορεί. Εσύ επίδειξε απόλυτη ψυχραιμία. Μην αφήσεις τα συναισθήματα να σε κυριεύσουν. Πες στο παιδί σου ενθαρρυντικές φράσεις όπως: «σε αγαπώ», «θα είσαι μια χαρά», «θα είμαι πίσω πολύ σύντομα» κ.λπ.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς να κάνεις το παιδί σου να σε ακούει

Η απόλυτη σταθερότητα, σε συνδυασμό με την αγάπη, θα κάνουν τα πράγματα για το παιδί κάθε μέρα και πιο εύκολα.

Την ίδια περίπου προσέγγιση πρέπει να έχεις και με ένα παιδί που πάει για πρώτη φορά δημοτικό. Φυσικά σε αυτή την περίπτωση, δεν μπορείς να το αφήνεις στο σχολείο σταδιακά για να γίνει πιο ομαλή η προσαρμογή. Ωστόσο, χρειάζεται εξίσου υπομονή και κατανοήση, ειδικά το πρώτο διάστημα, που θα χρειάζεται ακόμη περισσότερη στήριξη λόγω διαβάσματος. 

 Thumbnail

Βοήθησε το να οργανωθεί, διαμορφώνοντας από κοινού τον κατάλληλο χώρο διαβάσματος. Φρόντιζε να μην τον πιέζεις, όση δουλειά και αν έχεις, όσο κουρασμένη και αν είσαι. Μην ξεχνάς πως χρειάζεται ξεκούραση επίσης και δεν είναι εύκολο από εκεί που έπαιζε συχενώς, ξαφνικά να πρέπει να είναι μπροστά από ένα βιβλίο. 

 Δείχνε του κατανόηση, στήριξη και προπάντων, αγάπη! 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άσε το παιδί σου να βαρεθεί, όπως παλιά

 

 

 

 

 

 

Home