Συμβουλές για ασφαλή επιστροφή των μαθητών στα σχολεία
Γράφει ο Δρ. Αβραάμ Ηλία*
Σημαντικό ρόλο στην ομαλή λειτουργία των σχολείων, θα διαδραματίσει η έκβαση της Πανδημίας και κυρίως η εξάπλωση της στο μαθητικό κόσμο. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από το μαζικό εμβολιασμό των εκπαιδευτικών αλλά και των μαθητών ηλικίας μεγαλύτερης των 12 χρόνων. Έχει πλέον αποδειχθεί πέραν πάσης αμφιβολίας η ασφάλεια αλλά και η αποτελεσματικότητα των εμβολίων στην αναχαίτηση της πανδημίας. Δυστυχώς, λόγω υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης των μεγαλύτερων ηλικιών και χαμηλής των μικρότερων, βλέπουμε να νοσούν ολοένα και νεαρότερα άτομα και μάλιστα ορισμένα σοβαρά.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Baby Leading weaning vs πουρέδες (Βίντεο)
Με το άνοιγμα των σχολείων ο κορωνοϊός, θα βρει πρόσφορο έδαφος για να διεισδύσει σε μικρότερες ηλικίες. Συνεπώς, όλα τα παιδιά ηλικίας πέραν των 12 χρόνων αλλά και όσοι εκπαιδευτικοί και άλλοι εργαζόμενοι στο χώρο της Παιδείας δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί, πρέπει να το πράξουν το συντομότερο δυνατόν. Είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αποφευχθούν τα χειρότερα με ενδεχόμενο κίνδυνο νέου κλεισίματος των σχολείων αλλά και πιθανώς σοβαρά νοσούντων παιδιών.
unsplash.com/photos/1p46l-T0RDk
Εκτός από τον εμβολιασμό, σημαντικό ρόλο στον περιορισμό της πανδημίας διαδραματίζουν και τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, η χρήση μάσκας και το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών. Αυτά τα μέτρα έχουν μεγαλύτερη σημασία ιδιαίτερα στα παιδιά ηλικίας μικρότερης των 12 χρόνων, αφού όπως είναι γνωστό δεν έχουν ακόμα τη δυνατότητα εμβολιασμού. Καλό θα ήταν τα παιδιά ηλικίας μεγαλύτερης των 8 χρόνων να φέρουν και αυτά προστατευτική μάσκα για να μειωθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του ιού στο σχολείο.
Επιπλέον της πιθανότητας νόσησης από Covid-19, το άνοιγμα των σχολείων και ο συνεπακόλουθος συγχρωτισμός δημιουργεί ιδανικές συνθήκες αναζωπύρωσης και άλλων λοιμώξεων κυρίως ιογενούς αιτιολογίας. Ο κίνδυνος αυτός είναι μεγαλύτερος όσο πέφτουν οι θερμοκρασίες και δεν αερίζονται καλά οι κλειστές αίθουσες. Ο κίνδυνος αυξημένων ιογενών λοιμώξεων ενδεχομένως φέτος να είναι μεγαλύτερος αφού τις δύο προηγούμενες χρονιές λόγω των αυστηρών μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, του παρατεταμένου κλεισίματος των σχολείων αλλά και την αυστηρή χρήση μάσκας οι λοιμώξεις αυτές δεν εμφανίστηκαν στο προσκήνιο. Τέτοιες λοιμώξεις που δυνητικά μπορεί να παρατηρηθούν φέτος με αυξημένη συχνότητα είναι οι ιοί της γρίπης και παραγρίπης, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός που προκαλεί την οξεία βρογχιολίτιδα στα βρέφη και μπορεί να παρατηρηθεί κυρίως στα νηπιαγωγεία αλλά και διάφοροι αδενοϊοί και εντεροϊοί που μπορούν εύκολα να μεταδοθούν στα παιδιά.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σωστή διατροφή κατά την διάρκεια του θηλασμού (Βίντεο)
Αυτό που απαιτείται επομένως τη δεδομένη στιγμή για την ασφαλή και απρόσκοπτη επανέναρξη της σχολικής χρονιάς, είναι η υπεύθυνη στάση μας απέναντι στα παιδιά μας και στο κοινωνικό σύνολο. Για το λόγο αυτό πρέπει να περιορίζουμε στο σπίτι και να μην στέλνουμε σχολείο το παιδί το οποίο είναι άρρωστο, παρουσιάζει πυρετό, αδιαθεσία, γαστρεντερικές διαταραχές ή άλλα συμπτώματα. Με τον τρόπο αυτό περιορίζουμε την πιθανότητα μεταφοράς του παθογόνου μικροοργανισμού στο σχολείο και κατ’ επέκταση στα άλλα παιδιά. Μαθαίνουμε στο παιδί να τηρεί σχολαστικά τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, να χρησιμοποιεί σωστά τη μάσκα του αλλά και να πλένει σχολαστικά τα χέρια του.
Η ομαλή εξέλιξη της σχολικής χρονιάς επομένως θα εξαρτηθεί κυρίως από την έκβαση της Πανδημίας αλλά και άλλων ιογενών λοιμώξεων οι οποίες είναι πολύ πιθανόν να παρατηρηθούν ειδικά φέτος με αυξημένη συχνότητα. Καθοριστικό παράγοντα πιστεύω θα διαδραματίσει το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης των μαθητών το οποίο αποτελεί το κλειδί της επιτυχούς έκβασης της σχολικής χρονιάς. Επομένως, καλώ όλους τους γονείς και μαθητές ηλικίας μεγαλύτερης των 12 χρόνων να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό εάν δεν το έχουν πράξει ακόμα. Ανυψώνοντας όλοι μαζί ακόμη ψηλότερα το προστατευτικό τείχος ανοσίας, θα πετύχουμε την απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων. Είναι κρίμα και άδικο να χαθεί τρίτη συνεχόμενη σχολική χρονιά, είναι κρίμα και άδικο να θρηνήσουμε άδικα άλλες ανθρώπινες ζωές οι οποίες δυνητικά μπορούσαν να σωθούν.
*MD, PhD - Διευθυντής Παιδιατρικής Κλινικής Μακάρειου Νοσοκομείου ΟΚΥπΥ
ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συμβουλές στους γονείς από μια νηπιαγωγό (Βίντεο)
κεντρική φώτο: unsplash.com/photos/INvxd4uhoH4