Thumbnail

Θετική ενίσχυση: Το "όπλο" ενός γονιού Θετική ενίσχυση: Το "όπλο" ενός γονιού

Τι είναι και πώς θα σε βοηθήσει στο να έχεις ευτυχισμένα παιδιά
Κάθε γονιός μονίμως ψάχνεται για το πώς θα κάνει το παιδί του να το ακούει, χωρίς ο ίδιος και να καταλήγει να φωνάζει, ή να τιμωρεί, στην απέλπιδα προσπάθειά του να πειθαρχήσει.

Ας αρχίσουμε από το γεγονός ότι δεν έχεις στρατιωτάκια, αλλά παιδιά. Πως όπως πολύ καλά ξέρεις, το καθένα έχει τη δική του, αυτόνομη προσωπικότητα, την οποία εσύ καλείσαι να εξελίξεις και να διαμορφώσεις. Θέλοντας και μη, σε αυτή τη ζωή υπακούμε σε κανόνες. Στο σχολείο, στη δουλειά, στο δρόμου. Οι κανόνες χρειάζονται για να μην κάνει ο καθένας ό,τι του κατέβει και να υπάρχει μια ισορροπία σε αυτή τη ζωή. 

Ο άνθρωπος μαθαίνει τα όρια και την πειθαρχία από το σπίτι του. Εκεί θέτονται οι πρώτες βάσεις. Όπως πολύ σωστά ξέρεις επίσης, οι πλείστοι άνθρωποι έχουμε την τάση να θέλουμε να κάνουμε εκείνο που μας απαγορεύουν. Από φυσική αντίδραση.

 ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς να κάνεις το παιδί σου να σε ακούει 

Thumbnail

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς να βοηθησεις το παιδί σου να είναι πετυχημένο στο σχολείο 

Άρα, τα πρέπει, τα μη και οι τιμωρίες, δεν έχουν σχεδόν ποτέ τα επιθυμητά αποτελέσματα. Σε αντίθεση με την τακτική της θετικής ενίσχυσης. Αυτό σημαίνει εστιάζεις στη θετική συμπεριφορά του παιδιού και όχι στην αρνητική. Το να επαινείς τη θετική συμπεριφορά, κάνει το παιδί να νιώθει καλά. Καταλαβαίνει, όσο μικρό και αν είναι, πως κάνει κάτι σωστό. Επειδή λοιπόν του αρέσει αυτό το συναίσθημα, θα το επαναλάβει. 

Αυτό σημαίνει πως πρέπει να δώσεις έμφαση στη λεκτική επικοινωνία. Οι λέξεις που επιλέγεις να χρησιμοποιείς είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Και όπως σε όλα τα πράγματα σε αυτή τη ζωή, έτσι και στη θετική ενίσχυση χρειάζεται μέτρο και ισορροπία. Δεν επαινείς το παιδί γενικά και αόριστα. Μόνο όταν το αξίζει πραγματικά. Προσπάθησε να εντάξεις τη θετική της ενίσχυσης γενικά στη ζωή σας, όχι μόνο στο παιδί. Επαίνεσε και ευχαρίστηκε τον σύντροφό σου για την όμορφη χειρονομία του προς εσένα, τη φίλη σου, τους γονείς σου. Όταν το παιδί αντιληφθεί πως όταν συμπεριφερόμαστε θετικά, δεν αισθάνονται μόνο οι άλλοι καλά, αλλά κι εμείς, θα θέλει να επαναλαμβάνει αυτές τις συμπεριφορές. Και αυτό κατά επέκταση, θα το κάνει χαρούμενο. 

 

 

 

 

Home