Thumbnail

Tι είναι η νόσος Kawasaki που επανήλθε στο προσκήνιο τις τελευταίες μέρες; Tι είναι η νόσος Kawasaki που επανήλθε στο προσκήνιο τις τελευταίες μέρες;

Πώς επηρέαζει τα παιδιά, ποια είναι τα συμπτώματα και ποια η θεραπεία;
Πρώτος περιέγραψε την αρρώστια αυτή, το 1967, ο Γιαπωνέζος γιατρός Tomisaku Kawasaki, από τον οποίο πήρε και το όνομά της.

Νόσος Kawasaki ή σύνδρομο Kawasaki είναι ένα σύνολο συμπτωμάτων και σημείων, με απαραίτητο σύμπτωμα τον υψηλό πυρετό, ο οποίος διαρκεί περισσότερο από πέντε μέρες.

Η πλειοψηφία των αρρώστων είναι ηλικίας μικρότερης των τεσσάρων χρόνων και σπάνια προσβάλλει παιδιά μεγαλύτερα των οκτώ χρόνων. Κορίτσια και αγόρια έχουν την ίδια πιθανότητα να προσβληθούν.

Ποια τα συμπτώματα της νόσου Kawasaki; 

Για να σκεφτεί κανείς την αρρώστια αυτή πρέπει το παιδί να κάνει ψηλό πυρετό για τουλάχιστον πέντε μέρες και να μην δικαιολογείται ο πυρετός του από κάποια άλλη αρρώστια. Τα υπόλοιπα συμπτώματα και σημεία που πιθανόν να παρουσιάσει είναι τα ακόλουθα:

• Τη δεύτερη με τρίτη μέρα του πυρετού, παρουσιάζει επιπεφυκίτιδα (κοκκίνισμα των ματιών χωρίς όμως να τρέχει πύο (χωρίς να τσιμπλιάζουν) από τα μάτια. 

• Εξάνθημα, που εμφανίζεται στο σώμα του παιδιού και στα γεννητικά του όργανα.

• Τα χείλη γίνονται έντονα κόκκινα και δίνουν την εντύπωση ότι το παιδί έβαλε κραγιόν.

• Η γλώσσα φουσκώνει λίγο, παίρνει έντονα κόκκινο χρώμα και η επιφάνεια της μοιάζει με φράουλα (μοροειδής γλώσσα).

• Ο φάρυγγας του παιδιού κοκκινίζει και τον δυσκολεύει να καταπιεί.

• Οι παλάμες και πατούσες του παιδιού φουσκώνουν και παίρνουν ένα ελαφρύ κόκκινο χρώμα.

Πολλά παιδιά παρουσιάζουν διόγκωση των λεμφαδένων στο λαιμό τους.

• Κάποια παιδιά μπορεί να παρουσιάσουν διάροιες, εμετούς και πόνο στην κοιλιά. Τη δεύτερη βδομάδα της αρρώστιας, το παιδί θα παρουσιάσει χαρακτηριστικό ξεφλούδισμα στο δέρμα των παλαμών και των πελμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΕ: ΗΠΑ: Ανησυχία ότι παιδιά με κορωνοϊό φαίνεται να εμφανίζουν μια σπάνια φλεγμονώδη νόσο

kidsd

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Δυστυχώς δεν υπάρχει καμιά εξέταση η οποία να μας λέει με σιγουριά και ασφάλεια ότι το παιδί πάσχει από νόσο Kawasaki. Γι' αυτό και υπάρχουν κριτήρια που όταν ο συγκεκριμένος άρρωστος τα πληροί, τότε τίθεται η διάγνωση της αρρώστιας. Στα κριτήρια αυτά περιλαμβάνονται τα συμπτώματα και σημεία που περιγράφονται πιο πάνω , αλλά περιλαμβάνουν και εργαστηριακές εξετάσεις. Για παράδειγμα, τα παιδιά με νόσο Kawasaki έχουν πολύ ψηλά αιμοπετάλια αίματος.

Πόσο διαρκεί η αρρώστια;

Αν δε δοθεί θεραπεία στο παιδί, η αρρώστια διαρκεί από 2-12 βδομάδες. Όταν όμως γίνει έγκαιρα η διάγνωση και αρχίσει η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή, τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν μέσα σε 24 ώρες. Οι μελέτες απέδειξαν ότι η έγκαιρη θεραπευτική αντιμετώπιση (μέσα στις πρώτες δέκα μέρες) μειώνει τις πιθανότητες για επιπλοκές.

ΔΙΑΒΑΣΕ: Βρετανία: Προειδοποίηση για ανεξήγητο σύνδρομο σε παιδιά, που ίσως συνδέεται με τον κορωνοϊό

Ποίες είναι οι πιθανές επιπλοκές;

Η πιο σοβαρή επιπλοκή είναι η προσβολή των αγγείων που δίνουν αίμα στην καρδία (στεφανιαία αγγεία). Αν τα αγγεία αυτά προσβληθούν, τότε μπορεί το παιδί να παρουσιάσει ανεύρυσμα των αγγείων (το τοίχωμα των αγγείων γίνεται πιο λεπτό και τα αγγεία στην περιοχή εκείνη φουσκώνουν). Το ανεύρυσμα μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή ή να δημιουργηθεί θρόμβος αίματος (πήγμα αίματος) στην περιοχή του ανευρύσματος. Άλλες επιπλοκές που μπορεί να συμβούν είναι :

• Αρρυθμίες

• Μυοκαρδίτιδα (προσβολή του ιδίου του μυός της καρδίας). • Προσβολή των βαλβίδων της καρδίας.

Για τους πιο πάνω λόγους κάθε παιδί μόλις διαγνωστεί με αυτή την αρρώστια, πρέπει να εξεταστεί από παιδοκαρδιολόγο, ο οποίος μεταξύ άλλων θα του κάνει υπέρηχο καρδιάς. Στη συνέχεια, θα ξαναδεί το παιδί σε 3-4 βδομάδες, σε 6-8 βδομάδες και σε 6-12 μήνες. Αν ο γιατρός κρίνει αναγκαίο, πιθανό το παιδί να χρειαστεί να κάνει αγγειογραφία ή τεστ κοπώσεως.

kids

Είναι μεταδοτική αρρώστια;

Δεν ξέρουμε την αιτιολογία της αρρώστιας για να απαντηθεί με βεβαιότητα η ερώτηση αυτή, αλλά δεν έχει τεκμηριωθεί κανένα περιστατικό μετάδοσης της αρρώστιας από άτομο σε άτομο.

Ποια η θεραπεία της νόσου Kawasaki;

Μόλις διαγνωστεί η αρρώστια αυτή χρειάζεται απαραίτητα νοσηλεία σε νοσηλευτικό ίδρυμα. Στο παιδί θα δοθεί ένα συγκεκριμένο φάρμακο, που λέγεται γ-σφαιρίνη, ουσιαστικά πρόκειται για έτοιμα αντισώματα. Υπάρχουν δύο τρόποι να τη χορηγήσει κανείς. Ό ένας είναι να τη χορηγήσει σε ψηλές δόσεις σε μια μέρα και ο άλλος να δίνει πιο μικρές δόσεις για τέσσερις μέρες. Ταυτόχρονα, δίνεται στο παιδί ασπιρίνη, σε ψηλές δόσεις.

ΔΙΑΒΑΣΕ: Πώς θα εξηγήσεις στα παιδιά γιατί μένουμε σπίτι, με ένα τρυφερό βίντεο

Δρ Αδάμος Χατζηπαναγής, παιδίατρος

Πηγή 

Home