Thumbnail

Φτιάξε κριτσίνια με γλυκάνισο και σουσάμι Φτιάξε κριτσίνια με γλυκάνισο και σουσάμι

Σήμερα Κυριακή μπαίνουμε στην κουζίνα, αντλώντας πηγή έμπνευσης από τον Γιώργο Ερωτοκρίτου Chef de Cuisine
Τι θα έλεγες για σήμερα να φτιάξεις σπιτικά κριτσίνια; Και όμως, είναι πιο εύκολο απ' ό,τι ενδεχομένως νομίζεις.

Υλικά

  • 1 ⅔ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 ⅔ φλιτζάνι αλεύρι σκληρό (για ψωμί)
  • 2 κουταλάκια αλάτι
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 2 κουτάλια ελαιόλαδο
  • 1 ½ φλιτζάνι νερό (περίπου)
  • ½ φλιτζάνι σουσάμι (βρασμένο)
  • ½ κουταλάκι μαχλέπι (κοφτό)
  • 1 κουταλάκι γλυκάνισο
  • λίγο χοντρό αλάτι

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Γιώργος Ερωτοκρίτου Chef de Cuisine σερβίρει μους τριπλής σοκολάτας 

Eκτέλεση

 

  • Σε ένα μπολ διαλύεις το αλάτι στο νερό.
  • Κοσκινίζεις τα δυο αλεύρια σε ένα μπολ και προσθέτεις τη μαγιά, το μαχλέπι. Ανακατεύεις.
  • Κάνεις λακκούβα στη μέση, προσθέτεις το ελαιόλαδο και το νερό. Ανακατεύεις με μια ξύλινη κουτάλα.
  • Όταν η ζύμη ομογενοποιηθεί, ζυμώνεις σε αλευρωμένο πάγκο για 5-10 λεπτά, να γίνει λεία και απαλή και να μην κολλάει στα χέρια.
  • Βάζεις τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ και την αφήνεις να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 1 ώρα.
  • Αφού φουσκώσει, τη βγάζεις στον πάγκο και παίρνεις κομμάτια ζύμης. Τα πλάθεις σε κριτσίνια, πάχους 5 εκ. περίπου κι όσο μακριά θέλεις.
  • Τα λαδώνεις ελαφρώς με ένα πινέλο και τα ακουμπάς σε λαδωμένη λαμαρίνα, με κενό ανάμεσά τους.
  • Σε ένα άλλο μπολ βάζεις το σουσάμι μαζί με το γλυκάνισο και τα ανακατεύεις.
  • Πασπαλίζεις τα κριτσίνια με το σουσάμι, το γλυκάνισο και λίγο χοντρό αλάτι.
  • Στη συνέχεια, τα σκεπάζεις με καθαρή πετσέτα και τα αφήνεις για 35 λεπτά να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος.
  • Τέλος, τα ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 15-20 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα καφέ ωραίο χρώμα.
  • Τα αφήνεις να κρυώσουν . Τα σερβίρεις μόνα τους ή με σαλάτες, μαρμελάδες και τυριά.

Περισσότερες συνταγές του Γιώργου Ερωτοκρίτου Chef de Cuisine στη σελίδα 

 

Home