Ο Γιώργος Ερωτοκρίτου-Chef de Cuisine μάς δείχνει πώς να φτιάξουμε φλαούνες
Όποια μέρα και αν επιλέξεις μέσα στη Μεγάλη βδομάδα να φτιάξεις τις πατροπαράδοτες φλαούνες, έχεις την κατάλληλη συνταγή
Για τη ζύμη
- 4 κουταλιές μαγιά
- 1½ φλιτζάνι χλιαρό νερό
- 1 φλιτζάνι χλιαρό γάλα
- 1 κουταλάκι αλάτι
- 2 κουταλάκια μαχλέπι (αλεσμένο)
- 2 κουταλάκια μαστίχα (αλεσμένη)
- 4 κουταλιές ζάχαρη
- 2 κιλά αλεύρι ζυμωτό
- 1 1/3 φλιτζάνι ηλιέλαιο
- 10 αβγά (ελαφρώς χτυπημένα)
Για τη γέμιση (φουκός)
- 2 κιλά παραδοσιακό τυρί για φλαούνες (τριμμένο 24 ώρες πριν)
- 2-3 χαλούμια (τριμμένα 24 ώρες πριν )
- 3 κουταλάκια μαστίχα (αλεσμένη )
- 3 κουταλιές ζάχαρη
- 7½ κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
- 1 δέσμη φρέσκο δυόσμο
- 23 αβγά (ελαφρώς χτυπημένα )
- 5 κουταλιές αλεύρι φαρίνα
Για επικάλυψη
- 4 αβγά (ελαφρώς χτυπημένα )
- 1 πακέτο σουσάμι
ΔΙΑΒΑΣΕ: Ο Γιώργος Ερωτοκρίτου-Chef de Cuisine φτιάχνει ταλιατέλες με γαριδες και μύδια
Eκτέλεση:
- Σ’ ένα μπολ βάζετε τη μαγιά και προσθέτετε το χλιαρό νερό. Ανακατεύετε μ’ ένα σύρμα μέχρι να διαλυθεί η μαγιά. Μετά, προσθέτετε σιγά -σιγά το γάλα και συνεχίζετε το ανακάτεμα.
- Στη συνέχεια σ’ ένα άλλο μεγάλο μπολ, βάζετε το αλεύρι, το μαχλέπι, τη μαστίχα, τη ζάχαρη και το αλάτι. Ανακατεύετε μ’ ένα σύρμα .
- Με τα δάχτυλα σας ανοίγετε ένα πηγαδάκι στο κέντρο του αλευριού και ρίχνετε το ηλιέλαιο. Τρίβετε με τις παλάμες σας το μείγμα μέχρι να σχηματιστούν χοντρά ψίχουλα.
- Στη συνέχεια, διαδοχικά, προσθέτετε σιγά – σιγά το γάλα με τη μαγιά και τα ελαφρώς χτυπημένα αβγά.
- Ξεκινήστε να ζυμώνετε μέχρι να φτιάξετε μια μαλακή ζύμη, που να μην κολλά στα χέρια σας.
- Μετά την πλάθετε σε μπάλα, την αλείφετε με λίγο λάδι, τη σκεπάζετε με μια πετσέτα και στη συνέχεια με μια κουβέρτα. Την αφήνετε να διπλασιαστεί σε όγκο περίπου για 2 ώρες.
- Σ’ ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε το τυρί και το χαλούμι που έχετε τρίψει από την προηγούμενη μέρα.
- Μετά παίρνετε τον δυόσμο, κόβετε τα φύλλα του, τα ψιλοκόβετε και τα ρίχνετε στο μπολ με τα τυριά.
- Προσθέτετε στο τυρί τη μαστίχα, τη ζάχαρη, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύετε καλά με τα χέρια σας.
- Στη συνέχεια, ρίχνετε λίγη-λίγη ποσότητα από τα χτυπημένα αβγά και συνεχίζετε να ζυμώνετε. Για να καταλάβετε αν είναι έτοιμη η γέμιση, πρέπει να φτιάχνετε με αυτήν ένα μεγάλο μπαλάκι, που να μη «σπάζει».
- Μετά σκεπάζετε το μπολ με μια πετσέτα και στη συνέχεια με μια κουβέρτα. Αφήνετε να «ξεκουραστεί» για 2 ώρες.
- Ακολούθως, παίρνετε μια κατσαρόλα και βάζετε μπόλικο νερό. Ρίχνετε μέσα το σουσάμι, το βράζετε για 2-3 λεπτά και μετά το σουρώνετε. Μεταφέρετε το σουσάμι σε ένα πλατύ δίσκο με πετσέτα.
- Βάζετε αντικολλητικό χαρτί σ’ ένα ταψί του φούρνου και προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
- Παίρνετε λίγη ζύμη και την πλάθετε σ’ ένα μεγάλο μπαστουνάκι.
- Κόβετε σε 4-5 κομμάτια και ανοίγετε με τον πλάστη ένα στρογγυλό φύλλο (διαμέτρου 12 εκ. περίπου) σε αλευρωμένο πάγκο εργασίας.
- Μετά, βάζετε στο κέντρο τους μια μέτρια μπάλα από τη γέμιση και διπλώνετε τις πλευρές προς τα μέσα, χωρίς να καλύψετε τη γέμιση. Φτιάχνετε τρίγωνες ή τετράγωνες φλαούνες και πιέζετε με πιρούνι τις γωνιές.
- Στη συνέχεια πασπαλίζετε όλη την επιφάνεια με το βρασμένο σουσάμι.
- Τοποθετείτε τις φλαούνες στο ταψί, αφήνοντας 4 εκ. μεταξύ τους, και τις αλείφετε μ΄ένα πινέλο με τα χτυπημένα αβγά.
- Τέλος, ψήνετε τις φλαούνες στον φούρνο στους 180 βαθμούς για 45-50 λεπτά μέχρι να ροδίσουν καλά.
Περισσότερες συνταγές του Γιώργου Ερωτοκρίτου ΕΔΩ