Thumbnail

Ο Γιώργος Ερωτοκρίτου-Chef de Cuisine μάς δείχνει πώς να φτιάξουμε φλαούνες Ο Γιώργος Ερωτοκρίτου-Chef de Cuisine μάς δείχνει πώς να φτιάξουμε φλαούνες

Όποια μέρα και αν επιλέξεις μέσα στη Μεγάλη βδομάδα να φτιάξεις τις πατροπαράδοτες φλαούνες, έχεις την κατάλληλη συνταγή
Ο Γιώργος Ερωτοκρίτου, για άλλη μια φορά, μας καθοδηγεί με μια από τις άπειρες συνταγές του.

Για τη ζύμη

  • 4 κουταλιές μαγιά
  • 1½ φλιτζάνι χλιαρό νερό
  • 1 φλιτζάνι χλιαρό γάλα
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 2 κουταλάκια μαχλέπι (αλεσμένο)
  • 2 κουταλάκια μαστίχα (αλεσμένη)
  • 4 κουταλιές ζάχαρη
  • 2 κιλά αλεύρι ζυμωτό 
  • 1 1/3 φλιτζάνι ηλιέλαιο
  • 10 αβγά (ελαφρώς χτυπημένα)

ΔΙΑΒΑΣΕ:Γιώργος Ερωτοκρίτου: Όταν η μαγειρική γίνεται πάθος, πηγή δημιουργικότητας και αστείρευτης φαντασίας

Για τη γέμιση (φουκός)

  • 2 κιλά παραδοσιακό τυρί για φλαούνες (τριμμένο 24 ώρες πριν)
  • 2-3 χαλούμια (τριμμένα 24 ώρες πριν )
  • 3 κουταλάκια μαστίχα (αλεσμένη )
  • 3 κουταλιές ζάχαρη
  • 7½ κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
  • 1 δέσμη φρέσκο δυόσμο
  • 23 αβγά (ελαφρώς χτυπημένα )
  • 5 κουταλιές αλεύρι φαρίνα 

Για επικάλυψη

  • 4 αβγά (ελαφρώς χτυπημένα )
  • 1 πακέτο σουσάμι 

giwrgoserwtokritou

ΔΙΑΒΑΣΕ: Ο Γιώργος Ερωτοκρίτου-Chef de Cuisine φτιάχνει ταλιατέλες με γαριδες και μύδια

 Eκτέλεση:

  • Σ’ ένα μπολ βάζετε τη μαγιά και προσθέτετε το χλιαρό νερό. Ανακατεύετε μ’ ένα σύρμα μέχρι να διαλυθεί η μαγιά. Μετά, προσθέτετε σιγά -σιγά το γάλα και συνεχίζετε το ανακάτεμα.
  • Στη συνέχεια σ’ ένα άλλο μεγάλο μπολ, βάζετε το αλεύρι, το μαχλέπι, τη μαστίχα, τη ζάχαρη και το αλάτι. Ανακατεύετε μ’ ένα σύρμα .
  • Με τα δάχτυλα σας ανοίγετε ένα πηγαδάκι στο κέντρο του αλευριού και ρίχνετε το ηλιέλαιο. Τρίβετε με τις παλάμες σας το μείγμα μέχρι να σχηματιστούν χοντρά ψίχουλα.
  • Στη συνέχεια, διαδοχικά, προσθέτετε σιγά – σιγά το γάλα με τη μαγιά και τα ελαφρώς χτυπημένα αβγά.
  • Ξεκινήστε να ζυμώνετε μέχρι να φτιάξετε μια μαλακή ζύμη, που να μην κολλά στα χέρια σας.
  • Μετά την πλάθετε σε μπάλα, την αλείφετε με λίγο λάδι, τη σκεπάζετε με μια πετσέτα και στη συνέχεια με μια κουβέρτα. Την αφήνετε να διπλασιαστεί σε όγκο περίπου για 2 ώρες.
  • Σ’ ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε το τυρί και το χαλούμι που έχετε τρίψει από την προηγούμενη μέρα.
  • Μετά παίρνετε τον δυόσμο, κόβετε τα φύλλα του, τα ψιλοκόβετε και τα ρίχνετε στο μπολ με τα τυριά.
  • Προσθέτετε στο τυρί τη μαστίχα, τη ζάχαρη, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύετε καλά με τα χέρια σας.
  • Στη συνέχεια, ρίχνετε λίγη-λίγη ποσότητα από τα χτυπημένα αβγά και συνεχίζετε να ζυμώνετε. Για να καταλάβετε αν είναι έτοιμη η γέμιση, πρέπει να φτιάχνετε με αυτήν ένα μεγάλο μπαλάκι, που να μη «σπάζει».
  • Μετά σκεπάζετε το μπολ με μια πετσέτα και στη συνέχεια με μια κουβέρτα. Αφήνετε να «ξεκουραστεί» για 2 ώρες.
  • Ακολούθως, παίρνετε μια κατσαρόλα και βάζετε μπόλικο νερό. Ρίχνετε μέσα το σουσάμι, το βράζετε για 2-3 λεπτά και μετά το σουρώνετε. Μεταφέρετε το σουσάμι σε ένα πλατύ δίσκο με πετσέτα.
  • Βάζετε αντικολλητικό χαρτί σ’ ένα ταψί του φούρνου και προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
  • Παίρνετε λίγη ζύμη και την πλάθετε σ’ ένα μεγάλο μπαστουνάκι.
  • Κόβετε σε 4-5 κομμάτια και ανοίγετε με τον πλάστη ένα στρογγυλό φύλλο (διαμέτρου 12 εκ. περίπου) σε αλευρωμένο πάγκο εργασίας.
  • Μετά, βάζετε στο κέντρο τους μια μέτρια μπάλα από τη γέμιση και διπλώνετε τις πλευρές προς τα μέσα, χωρίς να καλύψετε τη γέμιση. Φτιάχνετε τρίγωνες ή τετράγωνες φλαούνες και πιέζετε με πιρούνι τις γωνιές.
  • Στη συνέχεια πασπαλίζετε όλη την επιφάνεια με το βρασμένο σουσάμι.
  • Τοποθετείτε τις φλαούνες στο ταψί, αφήνοντας 4 εκ. μεταξύ τους, και τις αλείφετε μ΄ένα πινέλο με τα χτυπημένα αβγά.
  • Τέλος, ψήνετε τις φλαούνες στον φούρνο στους 180 βαθμούς για 45-50 λεπτά μέχρι να ροδίσουν καλά.

 

Περισσότερες συνταγές του Γιώργου Ερωτοκρίτου ΕΔΩ 

Home