Thumbnail

Ο Γιώργος Ερωτοκρίτου-Chef de Cuisine μάς δείχνει πώς να φτιάξουμε φλαούνες με αναρή και καραμελωμένα αμύγδαλα Ο Γιώργος Ερωτοκρίτου-Chef de Cuisine μάς δείχνει πώς να φτιάξουμε φλαούνες με αναρή και καραμελωμένα αμύγδαλα

Συνεχίζουμε ακάθεκτοι στο πνεύμα των ημερών, παρά τα όσα δύσκολα συμβαίνουν γύρω μας και μετά τη χθεσινή αλμυρή εκδοχή, σήμερα φτιάχνουμε γλυκές φλαούνες
Kόντρα στις δυσκολίες και την καραντίνα, ας μη ξεχνάμε πως πλησιάζει το Πάσχα. Μπορεί να μην μπορούμε φέτος να πάμε στην εκκλησία, αλλά ο καθένας από εμάς μπορεί να βρει το φως στην ψυχή του. Ένας δημιουργικός τρόπος να ηρεμήσεις και να αφήσεις πίσω, έστω και για λίγο, όλα όσα σε αγχώνουν και σε προβληματίζουν, είναι μέσω της μαγειρικής. Σήμερα, λοιπόν, φτιάχνουμε γλυκιές φλαούνες.

Υλικά για τη ζύμη 

 

  •  730 γρ. αλεύρι χωριάτικο 
  • 230 ml φυστικέλαιο 
  • 140 ml φρέσκο γάλα
  • 220 ml φρέσκο χυμό πορτοκάλι
  • 1 κουταλάκι baking powder
  • 1 κουταλάκι μαχλέπι (σε σκόνη)
  • 1 κουταλάκι μαστίχα (σε σκόνη)
  • 1 κουταλάκι ζάχαρη
  • λίγο λιωμένο βούτυρο

Υλικά για τη γέμιση 

 

  • 2 κιλά φρέσκια ανάλατη αναρή
  • 100 γρ σιμιγδάλι 
  • 1 αυγό
  • 1 κουταλιά ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι baking powder
  • ½ φλιτζάνι καραμελώμενα αμύγδαλα (αλεσμένα)
  • 1 κουταλάκι κανέλα (σε σκόνη) 
  • 1 κουταλάκι μαστίχα
  • 1 φακελάκι βανίλια
  • λίγο ανθόνερο

Εκτέλεση για τη ζύμη 

 

  1. Προσθέτετε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ και ξεκινήστε να ζυμώνετε με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα για 8 λεπτά και μετά σε πιο δυνατή ταχύτητα για ακόμη 10 λεπτά.

  2. Τοποθετείτε τη ζύμη σε ένα μεγάλο μπολ και σκεπάζετε με μια πετσέτα.

  3. Αφήνετε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 45 λεπτά περίπου.

ΔΙΑΒΑΣΕ:Γιώργος Ερωτοκρίτου: Όταν η μαγειρική γίνεται πάθος, πηγή δημιουργικότητας και αστείρευτης φαντασίας

Εκτέλεση για τη γέμιση 

 

  1. Σε ένα μπολ θρυμματίζετε με τα χέρια τη φρέσκια αναρή

  2. Προσθέτετε το σιμιγδάλι και τη ζάχαρη και ανακατεύετε με μια κουτάλα.

  3. Μεταφέρετε το μείγμα σε ένα μίξερ και προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά.

  4. Ξεκινάτε να ζυμώνετε με το σύρμα σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να γίνει ένα αφράτο μείγμα.

ΔΙΑΒΑΣΕ: O σεφ Γιώργος Ερωτοκρίτου θα λέει και φέτος "Με αγάπη Χριστιάνα" 

giwrgoserwtokritou

Διαδικασία 

 

  1. Μοιράζετε τη ζύμη σε μπάλες, γύρω στα 70 γραμμάρια και με έναν πλαστή ανοίγετε την κάθε μπάλα σε στρογγυλό φύλλο.

  2. Ξεκινάτε να γεμίζετε τα φύλλα, με γέμιση βάρους 160 γραμμαρίων.

  3. Κλείνετε τις φλαούνες, διπλώνοντας τις άκρες πάνω από τη ζύμη. Προσέχετε το κεντρικό μέρος της ζύμης να μένει ακάλυπτο.

  4. Μετά με ένα πινέλο, αλείφετε το λιωμένο βούτυρο σε όλες τις φλαούνες.

  5. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175οc βαθμούς περίπου για 40 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. 

Περισσότερες συνταγές του Γιώργου Ερωτοκρίτου ΕΔΩ  

Home