Ο Γιώργος Ερωτοκρίτου-Chef de Cuisine μάς δείχνει πώς να φτιάξουμε φλαούνες με αναρή και καραμελωμένα αμύγδαλα
Υλικά για τη ζύμη
- 730 γρ. αλεύρι χωριάτικο
- 230 ml φυστικέλαιο
- 140 ml φρέσκο γάλα
- 220 ml φρέσκο χυμό πορτοκάλι
- 1 κουταλάκι baking powder
- 1 κουταλάκι μαχλέπι (σε σκόνη)
- 1 κουταλάκι μαστίχα (σε σκόνη)
- 1 κουταλάκι ζάχαρη
- λίγο λιωμένο βούτυρο
Υλικά για τη γέμιση
- 2 κιλά φρέσκια ανάλατη αναρή
- 100 γρ σιμιγδάλι
- 1 αυγό
- 1 κουταλιά ζάχαρη
- 1 κουταλάκι baking powder
- ½ φλιτζάνι καραμελώμενα αμύγδαλα (αλεσμένα)
- 1 κουταλάκι κανέλα (σε σκόνη)
- 1 κουταλάκι μαστίχα
- 1 φακελάκι βανίλια
- λίγο ανθόνερο
Εκτέλεση για τη ζύμη
-
Προσθέτετε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ και ξεκινήστε να ζυμώνετε με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα για 8 λεπτά και μετά σε πιο δυνατή ταχύτητα για ακόμη 10 λεπτά.
-
Τοποθετείτε τη ζύμη σε ένα μεγάλο μπολ και σκεπάζετε με μια πετσέτα.
-
Αφήνετε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 45 λεπτά περίπου.
Εκτέλεση για τη γέμιση
-
Σε ένα μπολ θρυμματίζετε με τα χέρια τη φρέσκια αναρή
-
Προσθέτετε το σιμιγδάλι και τη ζάχαρη και ανακατεύετε με μια κουτάλα.
-
Μεταφέρετε το μείγμα σε ένα μίξερ και προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά.
-
Ξεκινάτε να ζυμώνετε με το σύρμα σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να γίνει ένα αφράτο μείγμα.
ΔΙΑΒΑΣΕ: O σεφ Γιώργος Ερωτοκρίτου θα λέει και φέτος "Με αγάπη Χριστιάνα"
Διαδικασία
-
Μοιράζετε τη ζύμη σε μπάλες, γύρω στα 70 γραμμάρια και με έναν πλαστή ανοίγετε την κάθε μπάλα σε στρογγυλό φύλλο.
-
Ξεκινάτε να γεμίζετε τα φύλλα, με γέμιση βάρους 160 γραμμαρίων.
-
Κλείνετε τις φλαούνες, διπλώνοντας τις άκρες πάνω από τη ζύμη. Προσέχετε το κεντρικό μέρος της ζύμης να μένει ακάλυπτο.
-
Μετά με ένα πινέλο, αλείφετε το λιωμένο βούτυρο σε όλες τις φλαούνες.
-
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175οc βαθμούς περίπου για 40 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Περισσότερες συνταγές του Γιώργου Ερωτοκρίτου ΕΔΩ