Πώς να φτιάξεις εκμέκ κανταΐφι με κρέμα ζαχαρούχου
Μια εξαιρετική συνταγή από τον Chef de Cuisine Γιώργο Ερωτοκρίτου
Υλικά
Για το κανταΐφι
- 300 γρ. φύλλο για κανταΐφι
- 125 γρ. βούτυρο ανάλατο (λιωμένο)
- 100 γρ. αμύγδαλα (αλεσμένα )
Για το σιρόπι
- 2 φλιτζάνια ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι νερό
- 1 φακελάκι βανίλια
- 1 ξυλάκι κανέλας
- λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού
Για την κρέμα βανίλιας
- 1 ½ λίτρο γάλα φρέσκο
- 1 κουτάκι άνθος αραβοσίτου βανίλια
- 1 κουταλιά κορν φλάουρ
- 2 φακελάκια βανίλιες
- 125 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη ( λιωμένο/η)
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
- 1 κρόκο αυγού
Για την κρέμα ζαχαρούχου
- 2 συσκευασίες μόρφατ
- 1 ζαχαρούχο γάλα
- 1 φακελάκι βανίλια
- λίγα καραμελωμένα αμύγδαλα για γαρνιτούρα
Eκτέλεση
Για το κανταΐφι
- Σε ένα μεγάλο μακρόστενο ταψί, απλώνεις το κανταΐφι και πασπαλίζεις με τα αμύγδαλα .
- Περιχύνεις με το λιωμένο βούτυρο και ψήνεις στους 160 βαθμούς στον αέρα για 35 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσει το φύλλο.
Για το σιρόπι
Σε ένα κατσαρολάκι βράζεις όλα τα υλικά για το σιρόπι για περίπου 2-3 λεπτά .
Για την κρέμα βανίλιας
- Σ’ ένα μπολ ρίχνεις τη ζάχαρη άχνη και το βούτυρο. Ανακατεύεις μ’ ένα σύρμα. Προσθέτεις τον κρόκο και τις βανίλιες. Ανακατεύεις για 2 λεπτά και αφήνεις στην άκρη.
- Σε μια κατσαρόλα, ρίχνεις το γάλα, το άνθος αραβοσίτου και το κορν φλάουρ. Ανακατεύεις μέχρι να διαλυθεί καλά. Στη συνέχεια, ανάβεις τη φωτιά και ανακατεύεις ασταμάτητα μέχρι να πήξει η κρέμα.
- Μετά, προσθέτεις το μείγμα του κρόκου και συνεχίζεις να ανακατεύεις καλά. Όταν θα είναι έτοιμη, την αδειάζεις σ’ένα μπολ και την κλείνεις με μεμβράνη. Την αφήνεις στην άκρη .
Για την κρέμα ζαχαρούχου
- Μέσα στο μίξερ χτυπάς με το σύρμα τη μόρφατ για 5 λεπτά μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Προσθέτεις τις βανίλιες και το ζαχαρούχο. Συνεχίζεις να χτυπάς σε μέτρια ταχύτητα για 6-7 λεπτά περίπου.
Τελική ευθεία
- Σε ένα πυρέξ ή σε ποτηράκια, τοποθετείς το καβουρδισμένο κανταΐφι και το σιροπιάζεις.
- Προσθέτεις την κρέμα βανίλια και μετά την κρέμα ζαχαρούχου.
- Τέλος, προσθέτεις τα αλεσμένα, καραμελωμένα αμύγδαλα.
Περισσότερες συνταγές του Γιώργου Ερωτοκρίτου ΕΔΩ