Πώς να φτιάξεις κοτόπουλο με φυστικοβούτυρο και καρύδα
Χρόνος Προετοιμασίας: 60′
Χρόνος Ψησίματος: 20′
Μερίδες: 6
Υλικά:
Για το κοτόπουλο
- 600 g. κοτόπουλο στήθος
- 3 μικρά κρεμμύδια ξερά
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 1 κουταλιά της σούπα fish sauce
- ½ κουταλάκι του γλυκού τριμμένο κόλιανδρο
- ¼ κουταλάκι του γλυκού μάραθο σπόρους ή σκόνη
- 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο σπόρους ή σκόνη
- 1 κουταλάκι του γλυκού λευκό πιπέρι
- 1 γεμάτο κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά
- 1 κουταλιά της σούπας μαλακή καστανή ζάχαρη
Για τη σάλτσα φυστικοβούτυρο
- 150 g. Φυστικοβούτυρο
- 280 ml. γάλα καρύδας
- 50 ml. ζεστό νερό
- 1 μικρό κρεμμυδάκι ξερό
- 1 σκελίδες σκόρδο
- 20 ml. χυμό λάιμ
- 25 g. φρέσκο τζίντζερ,
- 1 πιπεριά τσίλι
- 2 κουταλιές της σούπας λεμονόχορτο
- 2 κουταλιές της σούπας fish sauce
- 1 κουταλιά της σούπας σάλτσα σόγιας
- 2 ½ κουταλιές της σούπας μαλακή καστανή ζάχαρη
- 1 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά
- 1 κουταλάκι του γλυκού garam masala
- 3 κουταλιές της σούπας Παρθένο Σησαμέλαιο
Για το σερβίρισμα
- Λάιμ
- Κόλιανδρο
- Ρύζι μπασμάτι
- Πιτάκια Νααν
Διάβασε ακόμη: Πώς να φτιάξεις ταλιατέλες με κοτόπουλο
Εκτέλεση:
1. Ξεκινάς με το μαρινάρισμα του κοτόπουλου:
Κόβεις το κοτόπουλο σε λωρίδες και το τοποθετείς σε βαθύ γυάλινο σκεύος. Πολτοποιείς τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Αλέθεις τα μπαχαρικά. Ανακατεύεις όλα τα υλικά της μαρινάδας με το κοτόπουλο και το μαρινάρεις από 1-24 ώρες, σκεπασμένο με μεμβράνη στο ψυγείο.
2. Ετοιμάζεις τη σάλτσα φυστικοβούτυρο-καρύδα:
Ψιλοκόβεις το κρεμμύδι, το σκόρδο, το τζίντζερ, τα βάζεις μαζί με το σησαμέλαιο σ΄ ένα κατσαρολάκι και σοτάρεις για 1 λεπτό. Προσθέτεις το τσίλι ψιλοκομμένο. Ανακατεύεις καλά το φυστικοβούτυρο με το γάλα καρύδας, τον κουρκουμά, τη ζάχαρη, και το garam masala.Τα προσθέτεις στο κατσαρολάκι μαζί με όλα τα υπόλοιπα συστατικά της σάλτσας και σιγοβράζεις για 5 λεπτά.
3. Το ψήσιμο του κοτόπουλου:
Σε ένα τηγάνι ρίχνεις 2 κουταλιές της σούπας σησαμέλαιο και σοτάρεις σε δυνατή φωτιά το κοτόπουλο μέχρι να ψηθεί. Αν έχεις τη δυνατότητα ψήνεις το φιλέτο κοτόπουλο στο grill, σε bbq ή σε σχάρα στα κάρβουνα. Ψήνεις το κοτόπουλο σε δυνατη φωτιά για όσο χρόνο χρειάζεται ώστε να παραμείνει τραγανό απ” έξω και μέσα ζουμερό.
Σερβίρεις το κοτόπουλο σε μεγάλη πιατέλα, περιχύνεις με σάλτσα φυστικοβούτυρο – καρύδα, ψιλοκομμένο κόλιανδρο, τσίλι και λάιμ. Συνοδεύεις με τα naan και ρύζι μπασμάτι.
Διάβασε ακόμη:Κοτόπουλο με μανιτάρια και φασολάκια
Σημειώσεις για τη συνταγή:
– Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και μοσχάρι αντί για κοτόπουλο. – Αν η σάλτσα πήξει πολύ αραιώνεις με λίγο ζεστό νερό. – Αντί για λέμονγκρας μπορείς να χρησιμοποιήσεις κρεμμυδάκι φρέσκο και λίγο ξύσμα λάιμ. – Το garam masala είναι μείγμα μπαχαρικών, αν δεν έχεις στο ντουλάπι σου αυτά τα μπαχαρικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα, ελάχιστο γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο, κρόκο Κοζάνης, μαύρο πιπέρι και κύμινο.
Καλή όρεξη!
Διάβασε ακόμη: Πώς να φτιάξεις κοτόπουλο με αμύγδαλα