Thumbnail

Πώς να φτιάξεις μαρμελάδα από καπνιστό μπέικον αρωματισμένη με καφέ (Βίντεο) Πώς να φτιάξεις μαρμελάδα από καπνιστό μπέικον αρωματισμένη με καφέ (Βίντεο)

Μια μαρμελάδα που ξεφεύγει από τα τετριμμένα και κάνει τη διαφορά χάρη στα αλλαντικά Snack 
Σίγουρα, η μαρμελάδα δε λείπει από την κουζίνα σου και πιθανότατα έχεις διάφορες γεύσεις. Αυτή όμως τη γεύση ενδεχομένως δεν την είχες σκεφτεί μέχρι τώρα, αφού πρόκειται για έναν απρόσμενο συνδυασμό, που υπόσχεται ωστόσο να σε εκπλήξει ευχάριστα. Όχι μόνο εσένα, αλλά και όσους τη δοκιμάσουν και εσύ θα έχεις να περηφανεύεσαι ότι την έφτιαξες με τα χεράκια σου.

Eίναι απίστευτο πόσα λίγα γνωρίζουμε για κάτι που καταναλώνουμε σχεδόν καθημερινά. Μπορεί λοιπόν η μαρμελάδα να δεσπόζει στο τραπέζι μας και να κάνει πιο νόστιμη τη ζωή μας, αλλά αλήθεια, πόσοι από εμάς ξέρουμε πως η ιστορία της ξεκινά από την αρχαία Ελλάδα, ως ένας τρόπος διατήρησης αρχικά των κυδωνιών και στη συνέχεια άλλων φρούτων; 

Την πρώτη γραπτή αναφορά για τη μαρμελάδα τη βρίσκουμε σ' ένα ρωμαϊκό βιβλίο μαγειρικής και αργότερα στο βιβλίο του αυτοκράτορα του Βυζαντίου, Κωνσταντίνου του Πορφυρογέννητου, με τίτλο "Περί βασιλείου τάξεως". 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σπιτικό ψωμί μπίρας 

Κατά τη διάρκεια ωστόσο του Μεσαίωνα, η τεχνική της παρασκευής της μαρμελάδας εξελίχθηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να μοιάζει με τη σημερινή. Υπό τη σχεδόν σημερινή της μορφή, μια εκδοχή λέει ότι εφευρέθηκε γύρω στο 1560 χάρη σ' έναν γιατρό της βασίλισσας της Σκωτίας, Μαρίας, όταν για να τη συνεφέρει από τη ναυτία κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού της από τη Γαλλία, ανακάτεψε πορτοκάλι με ζάχαρη. Λόγω αυτής του της κίνησης προέκυψε και μια ετυμολογική εκδοχή της μαρμελάδας, “Marie est malade”, η Μαρία δηλαδή είναι άρρωστη”. Κάτι που δεν ενστερνίζονται οι ερευνητές της γαστρονομίας, οι οποίοι υποστηρίζουν ως επικρατέστερη προέλευση την πορτογαλική λέξη marmelo (κυδώνι).

Απ' όπου και αν πήρε το όνομά της, η ουσία είναι μια, ότι με τη μαρμελάδα αποκτά ιδιαίτερη γεύση το καθετί , αφού δεν "ενισχύει" μόνο το ψωμί, αλλά και πολλά πιάτα, εξ ου και πλέον έχει περίοπτη θέση στη gourmet κουζίνα. 

Μπορεί η ιστορία των αλλαντικών Snack να είναι πολύ πιο πρόσφατη από αυτή της μαρμελάδας, αλλά η διαδρομή τους από το 1976 που ξεκίνησαν μέχρι σήμερα, είναι εξίσου συναρπαστική. Η υψηλή ποιότητά τους καθιέρωσε την εταιρεία K. & L. SNACK FOOD LIMITED στον χώρο των αλλαντικών σε σύντομο χρονικό διάστημα, αφού φέρνει στο πιάτο μας τις καλύτερες νοστιμιές από την Κύπρο, αλλά και όλο τον κόσμο. 

Τα προϊόντα Snack  αποτελούν πραγματική έμπνευση στην κουζίνα και η πιο κάτω συνταγή, είναι μια ακόμη απόδειξη για του λόγου το αληθές! 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φτερούγες κοτόπουλου με σπιτική σάλτσα μπάρμπεκιου 

marmelada

Χρόνος Προετοιμασίας: 10 λεπτά 

Χρόνος Μαγειρέματος:  60 λεπτά  

Yλικά (για 10 μερίδες) 

  • 500 γρ καπνιστό μπέικον Snack 
  • 1 κρεμμύδι (ψιλοκομμένο) 
  • 1 κ.γ βούτυρο ανάλατο
  • 1 κ.σ ελαιόλαδο 
  • 1 αστεροειδή γλυκάνισο  
  • 1 κ.σ  γαλλική μουστάρδα 
  • 2 σφηνάκια μπράντι 
  • 2 κομματάκια φλούδας πορτοκαλιού 
  • 2 κ.γ νεσκαφέ (στιγμιαίος καφές)
  • 2 κ.σ καστανή μαλακή ζάχαρη 
  • 2 κ.σ σάλτσα καπνιστό μπάρμπεκιου 
  • ½ ποτήρι νερό

Εκτέλεση

  • Σε μια ανοικτή κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο, το βούτυρο και τσιγαρίζουμε σε χαμηλή φωτιά το κρεμμύδι μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε το μπέικον και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να τσιγαριστεί.  
  • Βάζουμε τη μουστάρδα, τη σάλτσα μπάρμπεκιου, τη ζάχαρη, τις φλούδες πορτοκαλιού, τον αστεροειδή γλυκάνισο, το στιγμιαίο καφέ και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το μπράντι και ψήνουμε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  • Προσθέτουμε το νερό και ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει η μαρμελάδα και να καραμελώσει για περίπου 15 με 20 λεπτά. 
  • Όταν τελειώσει, βάζουμε σε ένα βαζάκι και το γυρνάμε ανάποδα και αφήνουμε μέχρι να κρυώσει. Επίσης, μπορούμε να σερβίρουμε άμεσα ή να την επαναθερμένουμε και να τη σερβίρουμε με ένα ωραίο μπιφτέκι. 

Δες το βίντεο με την εκτέλεση της συνταγής 

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: “Πειραγμένα” Pancakes… πατάτας! 

 

Home