Thumbnail

3 προληπτικοί έλεγχοι μπήκαν στο ΓεΣΥ για παιδιά 3 προληπτικοί έλεγχοι μπήκαν στο ΓεΣΥ για παιδιά

Αφορούν και το δικό σου παιδί;
Συνολικά 3 προληπτικοί έλεγχοι για παιδιά έχουν ενταχθεί στο ΓεΣΥ και όπως αναφέρει στην OffsiteNews αρμόδια πηγή από τον ΟΑΥ, κατά την κλινική εξέταση ενός παιδιού δεν υπάρχει ένδειξη για κάποια παθολογία, όμως, υπάρχουν συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου, τότε ο παιδίατρος θα παραπέμψει το παιδί σε προληπτικό έλεγχο. Σημειώνεται πως μόνο ο Παιδίατρος θα καθορίσει βάση και των οδηγιών που έχουν εκδοθεί, εάν θα πρέπει να παραπεμφθεί ένα παιδί σε ειδικό γιατρό για προληπτικό έλεγχο.

Μέχρι σήμερα οποιοσδήποτε γονέας επιθυμούσε να γίνουν οι έλεγχοι στο παιδί του, χωρίς να υπάρχει ιατρική αναγκαιότητα θα έπρεπε να πληρώσει, όπως γίνεται σε περιπτώσεις εκτός ΓεΣΥ. 

Οι κλινικές κατευθυντήριες οδηγίες που εξέδωσε ο ΟΑΥ αφορούν:

 • Προληπτικό Έλεγχο Σιδηροπενίας/Σιδηροπενικής Αναιμίας 
 • Αναπτυξιακή Δυσπλασία Ισχίου
 • Προληπτικό Έλεγχο Όρασης στα Παιδιά

Κατά την παραπομπή, θα πρέπει ο δικαιούχος να καταβάλει συμπληρωμή €6. 

H OffsiteNews συγκέντρωσε όλες τις πληροφορίες και τις παρουσιάζει

Προληπτικός Έλεγχος Όρασης στα Παιδιά

Ο έλεγχος της όρασης των παιδιών αποσκοπεί στην έγκαιρη ανίχνευση προβλημάτων που οδηγούν σε απώλεια όρασης που μπορεί να προληφθεί.

Ο προτεινόμενος αλγόριθμος αφορά την τακτική αξιολόγηση της όρασης του παιδιού από τον Παιδίατρο, τις ενδείξεις παραπομπής από τον Παιδίατρο σε Οφθαλμίατρο και τον καθολικό έλεγχο των παιδιών από Οφθαλμίατρο.

Τακτική αξιολόγηση της όρασης του παιδιού από τον Παιδίατρο

Τα παιδιά συστήνεται να εξετάζονται κατά τη διάρκεια του ελέγχου ρουτίνας από τους Παιδίατρους, όσον αφορά την όραση, σε ηλικία 0-6 μηνών ανά 2 μήνες, 6 μηνών-2 ετών ανά 6 μήνες και από 6-18 ετών ανά 3ετία. Το είδος του ελέγχου από τον Παιδίατρο διαμορφώνεται ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. Σε παρουσία παθολογικού ευρήματος κατά την εκτίμηση από τον Παιδίατρο το παιδί πρέπει να παραπέμπεται σε Οφθαλμίατρο.

Ενδείξεις παραπομπής από τον Παιδίατρο σε Οφθαλμίατρο

Εάν υπάρχει στο οικογενειακό ιστορικό ρετινοβλάστωμασυγγενής καταρράκτηςσυγγενές γλαύκωμα ή κληρονομικές αμφιβληστροειδοπάθειες, το παιδί θα πρέπει να παραπέμπεται άμεσα (από την γέννηση ή εάν έχει παραληφθεί όποτε γίνει αντιληπτό) σε Οφθαλμίατρο και να μπαίνει σε αντίστοιχο οφθαλμολογικό πρωτόκολλο παρακολούθησης.

Σε ατομικό ιστορικό προωρότητας (<32 εβδομάδων ή βάρους γέννησης <1500 gr), αλφισμού, φακωμάτωσης, μεταβολικού νοσήματος, γενετικών ανωμαλιών, ψυχοκινητικής καθυστέρησης, νευρολογικού προβλήματος ή συστηματικού νοσήματος που μπορεί να επηρεάζει την όραση, το παιδί θα παραπέμπεται σε Οφθαλμίατρο κατά την διάγνωση ή αν αυτό έχει παραληφθεί μόλις διαπιστωθεί. Ακολούθως θα μπαίνει σε αντίστοιχο οφθαλμολογικό πρωτόκολλο παρακολούθησης.

>>> Αναλυτικά εδώ όσα ισχύουν για τον Προληπτικό Έλεγχο Όρασης στα Παιδιά

Στην ηλικία των 3-5 ετών συστήνεται ο καθολικός ανιχνευτικός έλεγχος με οπτότυπους από Οφθαλμίατρο.

Αναπτυξιακή Δυσπλασία Ισχίου

Κατά τη γέννηση ενός μωρού, ο Παιδίατρος διενεργεί την φυσική εξέταση ώστε να διαπιστώσει την κλινική του κατάσταση. 

Το αποτέλεσμα της εξέτασης θεωρείται θετικό όταν υπάρχει:

 • Διαφορά στο μήκος των κάτω άκρων
 • Τα γόνατα βρίσκονται σε διαφορετικό επίπεδο όταν αμφότερα τα ισχία και τα γόνατα βρίσκονται σε κάμψη
 • Ελάττωση της απαγωγής των ισχίων
 • Ασυμμετρία γλουτιαίων πτυχών
 • Ψηλαφητό “clunk” με το χειρισμό Ortolani ή Barlow

  Test Barlow και Ortolani ξεχωριστά για κάθε ισχίο (τα τεστ αυτά είναι συνήθως αρνητικά μετά τον 3ο μήνα, ενώ η ελάττωση της απαγωγής είναι συνήθως θετική μετά τον 3ο μήνα). 

Σε περίπτωση που το αποτέλεσμα της εξέτασης είναι θετικό, δηλαδή εντοπίστηκε έστω και μια από τις πιο πάνω παραμέτρους, τότε συνιστάται:

Παραπομπή σε ορθοπαιδικό  

Υπερηχογράφημα ισχίου την 3η εβδομάδα. (Για τα νεογέννητα γενικά καθυστερούμε το υπερηχογράφημα μέχρι την 3η εβδομάδα λόγω συχνών ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων, εκτός αν η δυσπλασία/αστάθεια του ισχίου είναι κλινικά πολύ εμφανής.)

Ωστόσο, αν το αποτέλεσμα της πρώτης φυσικής εξέτασης του νεογέννητου είναι αρνητικό(φυσιολογικό) και το μωρό ανήκει στις πιο κάτω ομάδες υψηλού κινδύνου, τότε συνιστάται υπερηχογράφημα στις 6 εβδομάδες.

Ομάδες υψηλού κινδύνου

 • Ιστορικό D.D.H. σε πρώτου βαθμού συγγενείς (πατέρας, μητέρα, αδέλφια) που χρειάστηκαν θεραπεία
 • Ισχιακή προβολή κατά το τελευταίο τρίμηνο της κύησης ανεξάρτητα αν το βρέφος γεννήθηκε με καισαρική ή φυσιολογικό τοκετό
 • Σε περίπτωση πολλαπλής κύησης αν ένα από τα έμβρυα είναι σε ισχιακή προβολή όλα τα βρέφη της κύησης πρέπει να υποβληθούν σε υπερηχογράφημα ισχύων μέσα σε 6 εβδομάδες

>>> Αναλυτικά εδώ όσα ισχύουν για την Αναπτυξιακή Δυσπλασία Ισχίου

Προληπτικός Έλεγχος Σιδηροπενίας/Σιδηροπενικής Αναιμίας στην Παιδική Ηλικία

Η σιδηροπενία αποτελεί τη πιο συχνή αιτία υπόχρωμης μικροκυτταρικής αναιμίας στη βρεφική και παιδική ηλικία.

Σιδηροπενία (ΣΠ) ορίζεται ως εξής: Αιμοσφαιρίνη ≥ 11g/dl, Φερριτίνη < 10ng/ml 

Σιδηροπενική αναιμία (ΣΠΑ) ορίζεται ως εξής: Αιμοσφαιρίνη < 11g/dl, Φερριτίνη < 10ng/ml 

Όπως αναφέρεται στις κατευθυντήριες οδηγίες προτείνεται ο επιλεκτικός έλεγχος σιδηροπενίας σε ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα.

1

>>> Αναλυτικά εδώ όσα ισχύουν για τον Προληπτικό Έλεγχο Σιδηροπενίας/Σιδηροπενικής Αναιμίας στην Παιδική Ηλικία

 

πηγή κεντρικής φώτο 

Home