Thumbnail

BACK TO SCHOOL: Tips για να βοηθήσεις τα παιδιά σου να ενταχθούν ομαλά στο σχολείο μετά τις καλοκαιρινές διακοπές BACK TO SCHOOL: Tips για να βοηθήσεις τα παιδιά σου να ενταχθούν ομαλά στο σχολείο μετά τις καλοκαιρινές διακοπές

Η σχολική ψυχολόγος, Κωνσταντίνα Ευέλθοντος, σού δίνει τις συμβουλές που θα βοηθήσουν και το παιδί σου και εσένα
Ήρθε ο Σεπτέμβρης και όλοι ετοιμαζόμαστε να μπούμε και πάλι στη ρουτίνα μας! Η μετάβαση από τις καλοκαιρινές διακοπές πίσω στο σχολείο, μερικές φορές είναι δύσκολη τόσο για τα παιδιά, όσο και για τους γονείς. Γι’ αυτό και η σχολική ψυχολόγος, Κωνσταντίνα Ευέλθοντος, σου δίνει ορισμένες κατευθυντήριες γραμμές οι οποίες θα βοηθήσουν στην ομαλή ένταξη του παιδιού σου στο σχολείο μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.

Συμβουλές που μπορεί να βοηθήσουν: 

 

 1. Θα ήταν καλό, μια εβδομάδα πριν την επανέναρξη του σχολείου, να προσαρμόσεις σιγά σιγά το πρόγραμμα ύπνου του παιδιού ώστε να μοιάζει με αυτό που είχε πριν τις διακοπές. Το παιδί θα πρέπει να κοιμάται και να ξυπνά λίγο νωρίτερα έτσι ώστε να είναι πιο εύκολο για αυτό να ξυπνήσει και να νιώθει ξεκούραστο όταν ανοίξουν τα σχολεία. 
 2. Επιστρέψετε στην καθημερινή ρουτίνα σας όσον αφορά την ώρα ύπνου, φαγητού και παιχνιδιού. Τα παιδιά επωφελούνται πολύ από την ρουτίνα, γνωρίζουν τι να περιμένουν, τι πρέπει να κάνουν και με αυτό τον τρόπο μειώνεται το άγχος τους. 
 3. Ενθάρρυνε ένα υγιή τρόπο ζωής ο οποίος θα βοηθήσει στη συγκέντρωση του μαθητή αλλά και γενικότερα στην λειτουργικότητά του. Το παιδί πρέπει να τρέφεται υγιεινά, να αθλείται και να κοιμάται επαρκώς. 
 4. Εάν μπορείς, ειδικότερα εάν το παιδί θα φοιτήσει σε καινούριο σχολείο, επισκέψου το χώρο, την τάξη και γνώρισε τους εκπαιδευτικούς. Μειώνοντας το φόβο του άγνωστου, μειώνουμε έτσι και το άγχος.
 5. Κράτησε μια θετική στάση απέναντι στην έναρξη του σχολείου. Συχνά εκφραζόμαστε με χαρά όταν κλείνουν τα σχολεία και με λύπη όταν αρχίζουν ξανά. Αυτό δημιουργεί αρνητικό κλίμα απέναντι στην εκπαιδευτική διαδικασία. Συζήτησε με χαρά για το γεγονός ότι θα βρεθεί ξανά με τους φίλους του, θα λάβει μέρος σε καινούριες δραστηριότητες και θα μάθει ενδιαφέροντα πράγματα. 
 6. Κανόνισε να βρεθεί το παιδί με συμμαθητές του πριν την έναρξη του σχολείου έτσι ώστε να ανυπομονεί να τους δει ξανά στο σχολείο. 
 7. Μίλησε με το παιδί σου νωρίς πριν ανοίξει το σχολείο, για το πως θα μοιάζει η καθημερινότητά του, αν θα υπάρχουν αλλαγές στη ρουτίνα του και ποιος θα το παραλαμβάνει από το σχολείο. Συζητήστε για τις απαιτήσεις της νέας σχολικής χρονιάς καθώς και για τους στόχους του.
 8. Βοήθησε το παιδί σου να θέσει ρεαλιστικούς στόχους για τη νέα χρονιά. Οι στόχοι μπορεί να αφορούν στο χόμπι του, να είναι ακαδημαϊκοί ή προσωπικοί. Μπορείς επίσης να το βοηθήσεις να σκεφτεί μικρά βήματα προς την επίτευξη των στόχων αυτών. Έτσι ο μαθητής θα αποκτήσει εσωτερικά κίνητρα και θα νιώσει την χαρά της επιτυχίας.  
 9. Άφησε το παιδί να εκφράσει τις ανησυχίες του και τις σκέψεις του χωρίς κριτική. Άκουσε το και ρωτήστε: «Πως μπορώ να σε βοηθήσω;»
 10. Εάν έχεις την οικονομική ευχέρεια, τα παιδιά ενθουσιάζονται όταν τους αγοράσουμε καινούρια σχολικά είδη.
 11. Συγυρίστε μαζί το δωμάτιό τους καθώς και το γραφείο ή το χώρο εργασίας τους. Όταν αυτά είναι πιο οργανωμένα, τα παιδιά μπορούν να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο στη μελέτη τους. 
 12. Πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, βεβαιώσου ότι έχεις ό,τι χρειάζεται το παιδί για το σχολείο, έτσι ώστε να μειωθεί το άγχος του. 
 13. Το πιο σημαντικό: διαχειρίσου το άγχος σου! Και σε περίπτωση που αγχώνεσαι υπερβολικά, προσπάθησε να μην το επικοινωνήσεις στα παιδιά σου, αφού αυτά πολλές φορές μιμούνται τις συμπεριφορές και συναισθήματα των γονιών τους. 

1

pexels.com/photo/little-girl-writing-on-a-notebook-5088181/

 

Αυτές είναι κάποιες χρήσιμες συμβουλές ώστε να βοηθήσουν το παιδί σου να ενταχθεί ομαλά στην νέα σχολική χρονιά. Πιο αποτελεσματική όμως, είναι η συνεχής ενθάρρυνση και η στήριξη που δίνεις στα παιδιά σου, με αποτέλεσμα να νιώθουν ασφάλεια σε οποιοδήποτε περιβάλλον καθώς και την αυτοπεποίθηση πως μπορούν να κατακτήσουν τα πάντα. 

Κωνσταντίνα Ευέλθοντος

MA Εγγεγραμμένη Σχολική Ψυχολόγος (αρ. 336)

MSc Αναπτυξιακή Ψυχοπαθολογία

Phone no.: 99971449, Email: [email protected]

Αγάθωνος 11, Κάψαλος 3087, Λεμεσός

 

πηγή κεντρικής φώτο 

 

Home