Thumbnail

Μια γλυκιά ιταλική ιστορία Μια γλυκιά ιταλική ιστορία

Eτοιμάσου να γνωρίσεις το πιο συναρπαστικό εορταστικό έδεσμα και συνάμα να συνεισφέρεις σε έναν σημαντικό σκοπό
Οι γνώσεις μου σε σχέση με τα χριστουγεννιάτικα γλυκά, περιορίζονταν ομολογώ για χρόνια, στους κουραμπιέδες, τα μελομακάρονα και το Christmas cake. Mέχρι που ανακάλυψα το θεϊκό panettone!

Tης Μαρίας Γεωργίου 

Μια σχέση που προέκυψε εντελώς τυχαία πριν από μερικά χρόνια στα Lidl. Επεξεργαζόμουν για ώρα τα προϊόντα Favorina -εύλογα καθώς κάθε χρονιά η γκάμα είναι μεγαλύτερη από την προηγούμενη- και στην προσπάθειά μου να επιλέξω ένα έδεσμα για το γιορτινό τραπέζι που θα ετοίμαζε η μάνα μου, έπεσα πάνω στην κομψή συσκευασία με το panettone, που μου κέντρισε το ενδιαφέρον. 

Όταν έφτασε η ώρα για το επιδόρπιο και έφερα το panettone στο τραπέζι, η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι το σνόμπαραν, παρά την εντυπωσιακή όψη του, καθώς πρόκειται για ένα φουσκωτό τσουρέκι, που όπως εύστοχα λένε, μοιάζει με τιάρα. Ας όψεται η άγνοια. 

panettone

Η μόνη που έδειξε να ενθουσιάζεται στη θέα του δεν ήταν άλλη από τη σύζυγό του θείου μου, που έχει ρίζες από Αυστρία και Γερμανία, η οποία δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό της που επιτέλους σε ένα κυπριακό τραπέζι αντίκριζε ένα εξαιρετικά γνώριμο για εκείνη έδεσμα. Όπως μας εξήγησε, το panettone θεωρείται ένα από τα πιο δημοφιλή ευρωπαϊκά χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα, με ιταλικές ρίζες. Το όνομά του σημαίνει «μεγάλο καρβέλι ψωμί», αλλά στην πραγματικότητα μέσα του κρύβει ένα σωρό εκπλήξεις, ανάλογα με τη διάθεσή του pastry chef καθώς στο εσωτερικό πέρα από σταφίδες και ζαχαρωμένα φρούτα, μπορεί να βρεις κρέμα και κομματάκια σοκολάτας. Έναν ολόκληρο θησαυρό δηλαδή. Μάλιστα, γύρω από την υπάρξή του υπάρχουν διάφοροι αστικοί μύθοι, με τον πιο συναρπαστικό να υποστηρίζει πως τα εύσημα για το panettone τα οφείλουμε στον ερωτοχτυπημένο Ughetto degli Atellani, που για να κλέψει την καρδιά της όμορφης Adalgisa, κόρης του αρτοποιού του χωριού, προσποιήθηκε τον ζαχαροπλάστη. Και επειδή η τύχη είναι με το μέρος των πρωτάρηδων και των τολμηρών, από έναν πειραματισμό με τη συνταγή του ψωμιού, προέκυψε αυτό το μοναδικό γλυκό! 

Αυτό ήταν, μόλις το δοκίμασα ήταν και από μέρους μου έρωτας με την πρώτη μπουκιά!  Βέβαια οφείλω να ομολογήσω πως όλοι στο σόϊ έχουμε μια εμφανή αδυναμία σε καθετί ιταλικό, εξ ου και δεν χάνουμε με τίποτα τις ιταλικές εβδομάδες στα Lidl, που έγιναν για εμάς σαν μια μικρή ιεροτελεστία. Το ίδιο και τα panettone. Κάθε χρόνο, κάποιος από εμάς κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στα Lidl, θα προμηθευτεί με μερικά panettone Favorina για το μεγάλο οικογενειακό τραπέζι, ενώ θα φροντίσει να έχει αρκετά ώστε ο καθένας φεύγοντας να πάρει από ένα μαζί του, πέρα φυσικά από τις σοκολάτες, τα κέικ, τα μπισκότα, τις χριστουγεννιάτικες μεταλλικές συσκευασίες και τα εορταστικά ημερολόγια, που θα αγοράσει έτσι και αλλιώς για όλους ανεξαιρέτως. 

 

panettone

Διότι όλοι γνωρίζουμε πως εκτός από την απίστευτη γεύση και ποιότητα όλων των προϊόντων Favorina, η Lidl Κύπρου προσφέρει €0,25, αναλαμβάνοντας έτσι για πέμπτη χρονιά τα λειτουργικά έξοδα του Επισιτιστικού Προγράμματος του Κέντρου “Αροδαφνούσα” και για δεύτερη συνεχή χρονιά στηρίζει το πρόγραμμα Υιοθέτησης Δωματίων στο Κέντρο Ανακουφιστικής Φροντίδας.  

Μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε στις 4 Οκτωβρίου και συνεχίζεται μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου, δίνοντας μας έτσι την ευχέρεια να στηρίξουμε με τη σειρά μας τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου και το σπουδαίο έργο που επιτελεί. Μια εξαιρετική κίνηση, που μπορεί να γίνει τόσο απλά. Το μόνο που χρειάζεται είναι μερικά panettone Favorina και μπόλικη δόση αγάπης! 

 

Home