Thumbnail

Οι ευεργετικές ιδιότητες του μουρουνέλαιου Οι ευεργετικές ιδιότητες του μουρουνέλαιου

Γιατί χρειάζεται να το εντάξεις στη ζωή σου. Για το καλό το δικό σου όσο και της οικογένειάς σου
Για αιώνες, το μουρουνέλαιο ήταν και εξακολουθεί να είναι το πιο διαδεδομένο ιχθυέλαιο στον κόσμο. Διότι σε αντίθεση με τα άλλα, παράγεται από το συκώτι της μουρούνας (ή συγγενικών ψαριών της οικογένειας του γάδου). Σε ελεύθερη μετάφραση είναι πιο ιδιαίτερο και πλούσιο σε λιποδιαλυτές βιταμίνες A,D,E και Κ2.

Εύλογα θα αναρωτιέσαι ποιες είναι αυτές οι ιδιότητες, που κατάφεραν όχι απλώς να διαδοθεί, αλλά και να επικρατήσει με το πέρασμα του χρόνου. Η πρώτη βασική πληροφορία που πρέπει να έχεις υπόψη είναι ότι το μουρουνέλαιο περιέχει τα ωμέγα-3 λιπαρά των ψαριών, EPA (εικοσιπεντανοϊκό οξύ) και DHA(εικοσιδυοπενταοϊκό οξύ), αλλά συνήθως σε μικρότερη ποσότητα από τα άλλα ιχθυέλαια. Κατά μέσο όρο, τα διάφορα μουρουνέλαια που κυκλοφορούν στην αγορά εκτιμάται ότι περιέχουν 8% EPA και 10% DHA, ενώ τα υπόλοιπα ιχθυέλαια 18% EPA και 12% DHA.

Ο εξαιρετικός συνδυασμός των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, με τις βιταμίνες που περιέχει, προσφέρει στον οργανισμό πολλαπλά κι ανεκτίμητα οφέλη μέσω της καθημερινής χρήσης.

Συγκεκριμένα:

  • Προστατεύει το καρδιαγγειακό σύστημα
  • Μειώνει την αρτηριακή πίεση
  • Ενισχύει την υγεία των οστών και των ματιών
  • Προωθεί την πνευματική εγρήγορση και την εγκεφαλική ανάπτυξη
  • Συμβάλλει στην καταπολέμηση της κατάθλιψης
  • Διαθέτει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση
  • Χαρίζει λάμψη σε μαλλιά και νύχια
  • Βοηθά στην καλή λειτουργία της καρδίας 

family

https://www.pexels.com/photo/three-people-on-a-wooden-fishing-docks-988622/

Μελέτες που διενεργήθηκαν με βάση τη διατροφή των Εσκιμώων, που είναι πλούσια σε λιπαρά ψάρια, έδειξαν τις ευεργετικές συνέπειες των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στον οργανισμό. Οι έρευνες αυτές επισήμαναν τη συμβολή των ωμέγα-3 στη μείωση των τριγλυκεριδίων στο αίμα ως πιθανά αντιθρομβωτικά. Παράλληλα, θεωρείται ότι ελαττώνουν τις πιθανότητες αρτηριοσκλήρυνσης και αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τις καρδιοπάθειες, βελτιώνοντας την ελαστικότητα και τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων.

Σοβαρές ασθένειες, όπως η υπέρταση, ο διαβήτης και τα εγκεφαλικά επεισόδια, συνδέονται με υψηλά επίπεδα ωμέγα-6 λιπαρών οξέων και χαμηλά επίπεδα σε ωμέγα-3. Για το λόγο αυτό, η σημαντικότητα του μουρουνέλαιου τονίζεται με κάθε ευκαιρία.

Ανάπτυξη και διατήρηση οστικής υγείας

Η βιταμίνη D αποτελεί μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, που συμμετέχει στο μεταβολισμό του ασβεστίου και την υγιή ανάπτυξη και διατήρηση των οστών. Ωστόσο, ο σύγχρονος τρόπος ζωής δεν επιτρέπει την απαιτούμενη έκθεση στον ήλιο για να συντεθεί η απαραίτητη ποσότητα βιταμίνης D. Γι' αυτό και το μουρουνέλαιο αποτελεί μια εξαιρετική πηγή, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη παιδιών κι εφήβων (οστά και δόντια). Συνάμα, βοηθά στη διατήρηση της οστικής υγείας των ενηλίκων, ενώ χάρη στα ωμέγα-3 που περιέχει, συμμετέχει και στη λίπανση των αρθρώσεων, προωθώντας έμμεσα και άμεσα την υγεία του μυοσκελετικού συστήματος.

Μουρουνέλαιο για γρήγορη σκέψη

Το DHA που περιέχεται στο μουρουνέλαιο συμβάλλει στην ομαλή ανάπτυξη και λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. Πολλές μελέτες έδειξαν πως καταστάσεις που σχετίζονται με την εγκεφαλική λειτουργία, όπως η άνοια, η πνευματική και νοητική έκπτωση, ακόμη και η νόσος Alzheimer, συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με την πρόσληψη των ωμέγα λιπαρών οξέων. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες σε χώρες όπου η κατάθλιψη ολοένα κι αυξάνεται, όπως η Νορβηγία, κατέδειξαν ότι μια κουταλιά της σούπας σε καθημερινή τακτική βάση, μπορεί να μειώσει τα περιστατικά αυτά, σε ποσοστό εώς και 30%.

Το «καλό λίπος» που μας ομορφαίνει 

Τα λίπη είναι απαραίτητα σε κάθε μεμονωμένο κύτταρο στον ανθρώπινο οργανισμό. Καταναλώνοντας τα σωστά είδη λιπών (όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στο μουρουνέλαιο),  βελτιώνεται η ικανότητα των κυττάρων να απορροφούν βιταμίνες κι ανόργανες ενώσεις, καθιστώντας τα πιο λειτουργικά κι ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα. Εφαρμόζοντας τοπικά το μουρουνέλαιο σε δέρμα και μαλλιά, εξασφαλίζεται η καλή υγεία και των δύο, με αποτέλεσμα νεανικό σφρίγος και τόνωσή της εμφάνισης. Τα υγιεινά λιπαρά βοηθούν να επιβραδύνεται η διάσπαση των υδατανθράκων, διατηρώντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σταθερά. 

family

https://www.pexels.com/photo/photo-of-family-having-fun-with-soccer-ball-4148842/

Aν τα πιο πάνω σε έχουν πείσει, αλλά έχεις την -λανθασμένη- πεποίθηση πως το μουρουνέλαιο μυρίζει άσχημα και έχει απαίσια γεύση, τότε έμεινες στον 17ο αιώνα. Πριν ο Νορβηγός φαρμακοποιός Peter Möller εφαρμόσει για πρώτη φορά την ιδέα της ευρείας χρήσης του μουρουνέλαιου για λόγους υγείας. Το 1854 ίδρυσε στα νησιά Lofoten της Νορβηγίας, το πρώτο εργοστάσιο με πατενταρισμένη διαδικασία παραγωγής του μουρουνέλαιου. Εισήγαγε, μεταξύ άλλων, τη μέθοδο χρήσης ατμού, η οποία απέτρεπε την οξείδωση και τη σήψη, εξασφαλίζοντας τη διατήρηση των πολύτιμων θρεπτικών συστατικών του μουρουνέλαιου. Η μέθοδος που αναπτύχθηκε τότε, παραμένει σχεδόν αμετάβλητη μέχρι σήμερα και είναι γνωστή ως «μέθοδος Möller».

Καθόλου τυχαίο το ότι το MOLLER’S έχει βραβευθεί στην κατηγορία «προϊόντα διατροφής και υγείας» από το Διεθνές Ινστιτούτο Γεύσης και Ποιότητας στις Βρυξέλλες, που κάθε χρόνο δοκιμάζει τα προϊόντα ως προς την οσμή, τη γεύση και την αίσθηση που αφήνουν μετά την κατάποση. Το γεγονός ότι έχει βραβευτεί στη συγκεκριμένη κατηγορία, πιστοποιεί την εξαιρετική ποιότητα και καθαρότητα των πρώτων υλών, τα υψηλά πρότυπα της παραγωγικής διαδικασίας, καθώς και τους αυστηρούς ποιοτικούς ελέγχους που ακολουθούνται. 

 

mollers

Το αυθεντικό νορβηγικό μουρουνέλαιο MOLLER’S  είναι λάδι από το συκώτι μουρούνας και παράγεται σύμφωνα με παραδοσιακές συνταγές της Νορβηγίας. Πρόκειται για μια πλούσια φυσική πηγή Ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και βιταμινών Α και D. Προέρχεται από ψάρια των καθαρότερων νερών του Αρκτικού Ωκεανού.

Αν λοιπόν θέλεις τόσο εσύ όσο και τα παιδιά σου να λαμβάνετε σε καθημερινή βάση τα ωφέλιμα Ωμέγα- 3 λιπαρά οξέα, μαζί με την πολύτιμη Βιταμίνη D3, ευεργετώντας την καρδιά, τα οστά, το μυαλό, το μυϊκό σύστημα, το ανοσοποιητικό, το δέρμα, τα μάτια και την όραση, δεν υπάρχει καλύτερη επιλογή, Διατίθεται τόσο σε υγρή μορφή όσο και σε καψούλες, ενώ για τους μικρούς μας «θησαυρούς» διατίθεται στην πιο χαριτωμένη μορφή, σε ζελεδάκια-ψαράκια. Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο δε θα γκρινιάζουν να τα καταναλώνουν καθημερινά, αλλά θα στο ζητάνε από μόνα τους. Τι άλλο να ζητήσει ένας γονιός; 

 

mollers

Μπορείς να μάθεις περισσότερο για το μουρουνέλαιο MOLLER’S,  που αποτελεί πολύτιμο θησαυρό κάθε οικογένειας από το 1854, ΕΔΩ  

Η εταιρεία συμπληρωμάτων διατροφής MOLLER’S συνεργάζεται με τον Οργανισμό Κώστα Παπαέλληνα με σκοπό την εισαγωγή, διανομή και λιανική πώληση στην Κύπρο.  

Home