Πρωτάκια στο δημοτικό: Να στείλω το παιδί μου για προετοιμασία πριν την έναρξη της σχολικής χρονιά;
«Αρχικά, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι ο σκοπός του σχολείου και των εκπαιδευτικών είναι (ή πρέπει να είναι), να διδάξουν από την αρχή όλη την διδακτέα ύλη -με ό,τι κι αν αυτή περιλαμβάνει- στο κάθε παιδί, προσαρμόζοντας τη διδασκαλία στις ανάγκες και στο επίπεδο του καθενός.
Δυστυχώς όμως, επειδή αυτό συνήθως δεν συμβαίνει στο κυπριακό σύστημα δημόσιας εκπαίδευσης, καλό θα ήταν τα εν δυνάμει πρωτάκια, να γνωρίζουν ορισμένα βασικά σημεία (π.χ. αναγνώριση φθόγγων, γραφή ονόματος, μέτρημα, αναγνώριση και γραφή αριθμών μέχρι το 10) ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες να νιώσει μειονεκτικά απέναντι σε συμμαθητές του που πολύ πιθανόν να έχουν τις γνώσεις αυτές από την προδημοτική.
Αν το παιδί σου είναι ακόμη στο νηπιαγωγείο ή στον προδημοτική, αρχίστε να δουλεύετε τα προαναφερθέντα βασικά σημεία με χαλαρό ρυθμό, χωρίς πίεση και με παιγνιώδη τρόπο. Είναι επίσης σημαντικό να ελέγχεις ανά διαστήματα τι διδάσκεται και τι μαθαίνει το παιδί τόσο στο νηπιαγωγείο όσο και στην προδημοτική. Σε περίπτωση που εντοπίσεις έλλειψη παροχής μαθησιακού περιεχομένου στον χώρο που φοιτά το παιδί σου, καλό θα ήταν να το συζητήσεις με τους εκάστοτε εκπαιδευτικούς.
pexels.com/photo/cute-schoolgirl-doing-homework-with-help-of-tutor-4173105/
Σε περίπτωση που ανακαλύψεις λίγο πριν το άνοιγμα των σχολείων ότι το πρωτάκι σου, υστερεί στις βασικές γνώσεις που έχουμε διευκρινίσει πιο πάνω, μπορείς να απευθυνθείς σε έναν δάσκαλο ώστε με ορισμένες συνεδρίες να βοηθήσει το παιδί να ξεκινήσει πιο έτοιμο το ταξίδι του στο «μεγάλο» σχολείο. Προσοχή όμως! Απόφυγε τη σύγκριση με άλλα παιδιά (π.χ. «Ο γιος της φίλης μου της Νίκης ξέρει όλα τα γράμματα πριν ακόμη πάει σχολείο, πρέπει κι εσύ να τα μάθεις!») και μη βαρυφορτώσεις το παιδί σου με άγχος και πολλές συνεδρίες. Μην ξεχνάς άλλωστε, ότι είναι το τελευταίο του καλοκαίρι πριν τις σχολικές έγνοιες. Φρόντισε να το αξιοποιήσει με γέλιο, αναμνήσεις και ηλιοβασιλέματα.
Οι απαντήσεις αφορούν αποκλειστικά την άποψη της εκπαιδευτικού Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, Νάταλης Πατσαλίδου και δεν βασίζονται σε βιβλιογραφικές αναφορές. Μπορείς να ακολουθήσεις τη Νάταλη Πατσαλίδου εδώ.