Ανακύκλωση στο σπίτι: Χρήσιμες συμβουλές για να την κάνεις σωστά!

Υπάρχουν υλικά, τα οποία ναι μεν προέρχονται από ανακυκλώσιμα υλικά, αλλά δεν ανακυκλώνονται και πρέπει να τα τοποθετούμε στους συμβατικούς κάδους σκουπιδιών. Ακριβώς για αυτό το λόγο ακολουθούν ορισμένες χρήσιμες συμβουλές, ώστε η προσπάθεια ανακύκλωσης να μην πέφτει στο κενό στο τέλος.

Η ανακύκλωση μπορεί να γίνει εύκολα, αρκεί να γνωρίζεις τα σωστά βήματα. Τα παρακάτω χρήσιμα tips θα σε βοηθήσουν να κάνεις σωστά ανακύκλωση στο σπίτι:

1) Τα πλαστικά ανακυκλώνονται, αλλά όχι όλα: οι πλαστικές συσκευασίες, όπως μπουκάλια, σακούλες, κουτιά, βάζα, μπολ κ.α. μπαίνουν στους μπλε κάδους. Πλαστικά που περιέχουν και άλλα υλικά ή μηχανικά μέρη, καλό θα ήταν να μην μπαίνουν στους κάδους ανακύκλωσης.

2) Τα αντικείμενα από γυαλί, επίσης, ανακυκλώνονται: όχι όμως ποτήρια, τζάμια και καθρέφτες – αφού η σύνθεσή τους περιλαμβάνει κι άλλα υλικά. Τα κεραμικά είδη, όπως π.χ. κούπες καφέ, επίσης δεν ανακυκλώνονται.

3) Το χαρτί ανακυκλώνεται. Ωστόσο, θα πρέπει να έχει συγκεκριμένο μέγεθος, όχι μικρότερο από μια σελίδα Α4, καθώς τα μικρά κομματάκια χαρτιού δεν μπορούν εύκολα να διαχωριστούν κατά την διαλογή. Οι φωτογραφίες δεν ανακυκλώνονται.

Διάβασε ακόμη: Οι ιατρικές υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας μάς λύνουν όλες τις απορίες μας για τον κορωνοϊό

4) Τα λερωμένα κουτιά ή χαρτόνια δεν πρέπει να μπαίνουν στην ανακύκλωση. Κουτιά από πίτσα ή από γλυκά δεν μπορούν να ανακυκλωθούν καθώς έχουν υπολείμματα τροφών και λίπη.

5) CD, κασέτες ήχου και βίντεο δεν ανακυκλώνονται. Υπάρχουν ειδικές μονάδες για τη συλλογή τους.

6) Αφρολέξ και φελιζόλ: είναι ιδιαίτερα εύφλεκτα υλικά και καλό θα ήταν να μην μπαίνουν στους κάδους ανακύκλωσης.

7) Τα καλαμάκια και τα πλαστικά μαχαιροπίρουνα, αν και πλαστικά, δεν ανακυκλώνονται.

8) Τα καπάκια από τα πλαστικά μπουκάλια ανακυκλώνονται ξεχωριστά. Τα βάζεις στους κάδους ανακύκλωσης χωριστά από τα μπουκάλια.

Διάβασε ακόμη: Πώς να δημιουργήσεις ζεστασιά στο μπαλκόνι ή τον κήπο αυτή την εποχή

9) Οι λάμπες, οι μπαταρίες και οι ηλεκτρικές συσκευές συλλέγονται σε ειδικούς κάδους ανακύκλωσης ή σημεία συλλογής.

10)  Διαχωρίζεις καθημερινά τα υλικά συσκευασίας από τα υπόλοιπα απορρίμματα και τα βάζεις στους ειδικούς κάδους στο σπίτι.

11) Φρόνισε να αδειάζεις εντελώς τις συσκευασίες από υπολείμματα. Αν χρειαστεί, να τις ξεπλένεις. 

12) Διπλώνεις/συμπιέζεις τα χαρτοκιβώτια.

13) Όταν φτάσεις στο κάδο ανακύκλωσης, αδειάζεις τα υλικά σου χύμα, και όχι δεμένα μέσα σε σακούλες. Δεν πετάς άλλα απορρίμματα στον κάδο και κλείνεις πάντα το καπάκι τους για να μην βρέχονται τα υλικά από τη βροχή.

Διάβασε ακόμη: Πώς να ζεστάνεις γρήγορα ένα κρύο δωμάτιο

Πηγή: unique-ermes.com.cy

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ