Γιατί να εντάξεις το ελαιόλαδο στη διατροφή σου

Γενικές πληροφορίες

  • Το ελαιόλαδο είναι το έλαιο του καρπού της ελιάς και είναι βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής.
  • Μια κουταλιά της σούπας αποδίδει περίπου 120-130 θερμίδες.
  • Είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά και φτωχό σε κορεσμένα (γνωστά ως τα «κακά» λιπαρά της διατροφής τα οποία η υπερκατανάλωση μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση διαφόρων προβλημάτων υγείας).

Τα οφέλη του

  • Προστατεύει από καρδιαγγειακές παθήσεις (όπως έφραγμα, στεφανιαία νόσος) γιατί: Αυξάνει τη HDL (“καλής”) χοληστερόλη. Μειώνει τη LDL (“κακής”) χοληστερόλη. Ελέγχει την αρτηριακή πίεση.
  • Μειώνει την πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου του μαστού.
  • Πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών, κυρίως βιταμίνης Ε (βοηθά στη διατήρηση της δομής των κυττάρων, προστατεύοντας τις κυτταρικές μεμβράνες).

Χρήσιμες συμβουλές

  • Απόφυγε το χύμα ελαιόλαδο γιατί το συσκευασμένο ελαιόλαδο έχει υποστεί τους απαραίτητους ελέγχους πιστοποιώντας την ποιότητα και την ασφάλεια του.
  • Διάβασε προσεκτικά την ετικέτα του ελαιόλαδου προτού το αγοράσετε. Βεβαιώσου για την κατηγορία του ελαιόλαδου, την ημερομηνία λήξης και τις προτεινόμενες συνθήκες διατήρησης του.
  • Αποθήκευσε το ελαιόλαδο σε σκουρόχρωμα δοχεία και το τοποθέτησε το μακριά από την ηλιακή ακτινοβολία και από πηγές θερμότητας.
  •  Χρησιμοποίησε το στο τηγάνισμα: Απόφυγε το τηγάνισμα με θερμοκρασία πέραν των 210° Κελσίου. Προτίμησε το ρηχό τηγάνισμα (pan frying) αντί το βαθύ τηγάνισμα (deep frying). Απόφυγε το τηγάνισμα για μεγάλο χρονικό διάστημα και για επαναλαμβανόμενη χρήση.

ΔΙΑΒΑΣΕ: Το ελαιόλαδο της "ειρήνης" 

ΔΙΑΒΑΣΕ: Πώς να χρησιμποιείς το ελαιόλαδο στη beauty ρουτίνα σου 

 * Η Ιωάννα Μασούρα αρθογραφεί για την ιστοσελίδα του chef de cuisine  Γιώργου Ερωτοκρίτου και θα βρεις και άλλες συμβουλές της ΕΔΩ 

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ