Thumbnail

Το ελαιόλαδο της "ειρήνης" Το ελαιόλαδο της "ειρήνης"

Δύο τριαντάρηδες φίλοι, ο ο Ελληνοκύπριος Αλέξανδρος και ο Τουρκοκύπριος Χασάν, συνεργάζονται και μάς συστήνουν το Colive oil
Ένα προϊόν που γεννήθηκε, όπως οι ίδιοι τονίζουν, μέσα από το πάθος τους για “quality and equality”.

Η Avant Garde συνάντησε τον Χασάν στο Σπίτι της Συνεργασίας, απέναντι από το Λήδρα Πάλας στη Λευκωσία και ζήτησε να μάθει περισσότερα για το Colive, αλλά και τους δημιουργούς του. 

Τουρκοκύπριος στην καταγωγή ο Χασάν, έχει μεγαλώσει στην Κωνσταντινούπολη. “Οι γονείς μου είναι και οι δύο Κύπριοι αλλά γνωρίστηκαν στην Κωνσταντινούπολη, το 1986, όπου πήγαν για να σπουδάσουν ιατρική. Οι πολυμελείς οικογένειές τους συνέχισαν και συνεχίζουν να διαμένουν εδώ στην Κύπρο. Εγώ σπούδασα στην Αγγλία, όπου το 2007, στο πρώτο έτος των σπουδών μου, γνώρισα τον σημερινό μου συνέταιρο, τον Αλέξανδρο. Ανακαλύψαμε ότι έχουμε και οι δύο ρίζες από την Κύπρο και σύντομα γίναμε πολύ καλοί φίλοι, διατηρώντας επαφή και μετά την ολοκλήρωση των σπουδών μας”. Η επιχειρηματική συνεργασία του Χασάν και του Άλεξ προέκυψε μία δεκαετία σχεδόν αργότερα. 

“Ο Άλεξ είχε επιστρέψει στην Κύπρο και εγώ είχα παραμείνει στο Λονδίνο εκείνο το διάστημα. Είχα εκπαιδευτεί μεταξύ άλλων στα social enterprises, που αφορούν σε επιχειρήσεις όπου το κέρδος είναι μεν σημαντικό, αλλά όχι το σημαντικότερο απ’ όλα. Όταν σκεφτόμουν πώς θα μπορούσα να εξελίξω όλα όσα έμαθα, αποφάσισα να επιστρέψω στην Κύπρο και να δημιουργήσω κάτι αντίστοιχο. Ερχόμενος εδώ, συναντήθηκα βεβαίως με τον φίλο μου. Καταλήξαμε σε μία ιδέα που σημαίνει κάτι (πέραν από επιχειρηματικό) και για τους δύο μας και αρχίσαμε να τη δουλεύουμε με ενθουσιασμό, αλλά και αγάπη. Κάπως έτσι καταλήξαμε στην επωνυμία “Colive”, για την οποία εργαζόμαστε σήμερα ο Άλεξ ως CFO και εγώ ως CEO”.

ΔΙΑΒΑΣΕ: Η συγκλονιστική ιστορία της Rebecca Bender, που έπεσε θύμα trafficking

111

Ο Χάσαν δείχνει το άκρως εντυπωσιακό κουτί που φιλοξενεί το πολύτιμο Colive oil των δύο φίλων και εξιστορεί τη διαδικασία μέχρις ότου το λάδι συσκευαστεί και καταλήξει στους καταναλωτές.

Η πρώτη ύλη, οι ελιές δηλαδή, αντλούνται από μικρές οικογενειακές φάρμες που ανήκουν σε ανθρώπους και των δύο κοινοτήτων. Θέλω να το τονίσω ότι σκοπός μας ήταν να φτιάξουμε κάτι πέραν από ένα καλό και προσεγμένο προϊόν. Κάτι που να έχει ένα νόημα και να αποστέλλει ένα κοινωνικό μήνυμα”.

Όπως εξηγεί ο Χασάν, το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο Colive προέρχεται από ελιές που μαζεύονται τόσο από τον Βορρά όσο και από τον Νότο. “Τις αποκαλούμε ελιές της ειρήνης” οι οποίες σμίγουν για να φτιάξουν ένα αυθεντικό κυπριακό ελαιόλαδο. 

ΔΙΑΒΑΣΕ: Ο Κεβόρκ και ο Ένζο μιλούν για τον γάμο τους στις Κεντρικές Φυλακές

47

Στόχος μας είναι μεταξύ άλλων να φέρουμε μ’ αυτό τον τρόπο τους ανθρώπους των δύο κοινοτήτων ξανά κοντά”, λέει ο Χασάν και συμπληρώνει σχετικά με την εμπλοκή του στο όλο πρότζεκτ, η οποία τον έχει ωθήσει να εμπλουτίσει τις γνώσεις του γύρω από τον εν λόγω τομέα. “Πέραν από τις επιχειρηματικές μου γνώσεις, αφού οι πρώτες μου σπουδές έχουν να κάνουν με το accounting science, αποφάσισα να μάθω περισσότερα σχετικά με το πρότζεκτ μας. Μετά από ειδική εκπαίδευση που έχω λάβει, κατάφερα να εξασφαλίσω το 2018 τον τίτλο του olive oil sommelier”. 

ΔΙΑΒΑΣΕ:To συγκινητικό στόρι του Πανίκου Ξιούρουππα

55

Μετά από ένα επτάμηνο ταξίδι στη Μεσόγειο, με αφετηρία την Τοσκάνη, ο Χασάν έχει πλέον μυηθεί στον κόσμο της παραγωγής του ελαιολάδου και των μοντέρνων πρακτικών που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία του. 

“Αυτή τη στιγμή συνεργαζόμαστε με μικρές οικογενειακές φάρμες και αντλούμε τις μισές μας πρώτες ύλες από οικογένειες Τουρκοκυπρίων και τις άλλες μισές από οικογένειες Ελληνοκυπρίων. Οι ελιές έρχονται για τους απαραίτητους ελέγχους στο Νότο, όπου και γίνεται η παραγωγή, για να καταλήξουμε στο τελικό μας προϊόν, το ελαιόλαδο”.  

 

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η περίτεχνη συσκευασία του Colive είναι εξίσου εντυπωσιακή με την ιστορία που το συνοδεύει, αλλά και τον κοινωνικό του προσανατολισμό. 

ΔΙΑΒΑΣΕ: Γιατί το raw foodism είναι η πιο hot τάση στη διατροφή

76

Το δημιουργικό της συσκευασίας παρουσιάζει την ιστορία φίλων που έχουν χωριστεί σε κάποια φάση της ζωής τους, χωρίς να το επιθυμούν και μεταξύ τους έχει μπει ένας φράκτης. Τραβώντας, μέσω των διακεκομμένων γραμμών από τη συσκευασία, το σημείο όπου βρίσκεται ο φράκτης, βλέπουμε τους φίλους να βρίσκονται πάλι όλοι μαζί στο ίδιο τραπέζι”, λέει ο Χασάν, σημειώνοντας ότι για το έξυπνο και καλαίσθητο αυτό ντιζάιν χρειάστηκε δουλειά 8-9 μηνών. 

ΔΙΑΒΑΣΕ: Ποιος είναι ο χαρισματικός άνθρωπος πίσω από τις Lash dolls;

4566υ

“Πρόκειται ουσιαστικά για την ιστορία της μαμάς μου, η οποία έφυγε από την Πάφο, τον τόπο όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, σε ηλικία 13 ετών. Μεταφέρθηκε πρώτα στη Μόρφου και έπειτα στην Αμμόχωστο, στο Βαρώσι... Η ζωή της και οι σχέσεις που η οικογένειά της διατηρούσε με τους συγχωριανούς στην Πάφο, διακόπηκε απότομα. Η μαμά μου θα μπορούσε να ήταν η μία εκ των δύο φίλων που βρίσκονται στο περιτύλιγμα του Colive. Ο Άλεξ από την άλλη έχει κι εκείνος μία παρόμοια ιστορία από τη μητέρα του, που είναι στην ίδια ηλικία με τη δική μου, η οποία επίσης πριν από τον πόλεμο είχε φιλικές σχέσεις με Τουρκοκύπριους, οι οποίες είχαν, επίσης, απότομα διακοπεί”. 

ΔΙΑΒΑΣΕ: Έλενα Στρογγυλιώτου: H Κύπρια couturier μάς ξεναγεί στον bridal κόσμο της

22

Διάβασε τη συνέχεια, ΕΔΩ 

*Το Colive μπορείς να το προμηθευτείς από τα Artnaldas - Concept ExperienceThe Boys At Number Five, Home For Cooperation αλλά και από το online shop της ομώνυμης ιστοσελίδας. 

Home