Thumbnail

Γιατί να εντάξεις το ελαιόλαδο στη διατροφή σου Γιατί να εντάξεις το ελαιόλαδο στη διατροφή σου

Η διατροφολόγος Ιωάννα Μασούρα, με ειδίκευση στη δημόσια υγεία και διατροφή, μας εξηγεί γιατί είναι πολύτιμο για την υγεία
Ως μεσογειακός λαός είμαστε τυχεροί. Γιατί το ελαιόλαδο είναι πολύτιμο για την υγεία, νοστιμαίνει τα φαγητά, ενώ μπορείς να το χρησιμοποιήσεις ακόμη και στην προσωπική σου φροντίδα!

Γενικές πληροφορίες

  • Το ελαιόλαδο είναι το έλαιο του καρπού της ελιάς και είναι βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής.
  • Μια κουταλιά της σούπας αποδίδει περίπου 120-130 θερμίδες.
  • Είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά και φτωχό σε κορεσμένα (γνωστά ως τα «κακά» λιπαρά της διατροφής τα οποία η υπερκατανάλωση μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση διαφόρων προβλημάτων υγείας).

Τα οφέλη του

  • Προστατεύει από καρδιαγγειακές παθήσεις (όπως έφραγμα, στεφανιαία νόσος) γιατί: Αυξάνει τη HDL (“καλής”) χοληστερόλη. Μειώνει τη LDL (“κακής”) χοληστερόλη. Ελέγχει την αρτηριακή πίεση.
  • Μειώνει την πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου του μαστού.
  • Πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών, κυρίως βιταμίνης Ε (βοηθά στη διατήρηση της δομής των κυττάρων, προστατεύοντας τις κυτταρικές μεμβράνες).

Χρήσιμες συμβουλές

  • Απόφυγε το χύμα ελαιόλαδο γιατί το συσκευασμένο ελαιόλαδο έχει υποστεί τους απαραίτητους ελέγχους πιστοποιώντας την ποιότητα και την ασφάλεια του.
  • Διάβασε προσεκτικά την ετικέτα του ελαιόλαδου προτού το αγοράσετε. Βεβαιώσου για την κατηγορία του ελαιόλαδου, την ημερομηνία λήξης και τις προτεινόμενες συνθήκες διατήρησης του.
  • Αποθήκευσε το ελαιόλαδο σε σκουρόχρωμα δοχεία και το τοποθέτησε το μακριά από την ηλιακή ακτινοβολία και από πηγές θερμότητας.
  •  Χρησιμοποίησε το στο τηγάνισμα: Απόφυγε το τηγάνισμα με θερμοκρασία πέραν των 210° Κελσίου. Προτίμησε το ρηχό τηγάνισμα (pan frying) αντί το βαθύ τηγάνισμα (deep frying). Απόφυγε το τηγάνισμα για μεγάλο χρονικό διάστημα και για επαναλαμβανόμενη χρήση.

ΔΙΑΒΑΣΕ: Το ελαιόλαδο της "ειρήνης" 

Thumbnail

ΔΙΑΒΑΣΕ: Πώς να χρησιμποιείς το ελαιόλαδο στη beauty ρουτίνα σου 

 * Η Ιωάννα Μασούρα αρθογραφεί για την ιστοσελίδα του chef de cuisine  Γιώργου Ερωτοκρίτου και θα βρεις και άλλες συμβουλές της ΕΔΩ 

 
Home