Γιατί να εντάξεις το ελαιόλαδο στη διατροφή σου
Η διατροφολόγος Ιωάννα Μασούρα, με ειδίκευση στη δημόσια υγεία και διατροφή, μας εξηγεί γιατί είναι πολύτιμο για την υγεία
Γενικές πληροφορίες
- Το ελαιόλαδο είναι το έλαιο του καρπού της ελιάς και είναι βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής.
- Μια κουταλιά της σούπας αποδίδει περίπου 120-130 θερμίδες.
- Είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά και φτωχό σε κορεσμένα (γνωστά ως τα «κακά» λιπαρά της διατροφής τα οποία η υπερκατανάλωση μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση διαφόρων προβλημάτων υγείας).
Τα οφέλη του
- Προστατεύει από καρδιαγγειακές παθήσεις (όπως έφραγμα, στεφανιαία νόσος) γιατί: Αυξάνει τη HDL (“καλής”) χοληστερόλη. Μειώνει τη LDL (“κακής”) χοληστερόλη. Ελέγχει την αρτηριακή πίεση.
- Μειώνει την πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου του μαστού.
- Πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών, κυρίως βιταμίνης Ε (βοηθά στη διατήρηση της δομής των κυττάρων, προστατεύοντας τις κυτταρικές μεμβράνες).
Χρήσιμες συμβουλές
- Απόφυγε το χύμα ελαιόλαδο γιατί το συσκευασμένο ελαιόλαδο έχει υποστεί τους απαραίτητους ελέγχους πιστοποιώντας την ποιότητα και την ασφάλεια του.
- Διάβασε προσεκτικά την ετικέτα του ελαιόλαδου προτού το αγοράσετε. Βεβαιώσου για την κατηγορία του ελαιόλαδου, την ημερομηνία λήξης και τις προτεινόμενες συνθήκες διατήρησης του.
- Αποθήκευσε το ελαιόλαδο σε σκουρόχρωμα δοχεία και το τοποθέτησε το μακριά από την ηλιακή ακτινοβολία και από πηγές θερμότητας.
- Χρησιμοποίησε το στο τηγάνισμα: Απόφυγε το τηγάνισμα με θερμοκρασία πέραν των 210° Κελσίου. Προτίμησε το ρηχό τηγάνισμα (pan frying) αντί το βαθύ τηγάνισμα (deep frying). Απόφυγε το τηγάνισμα για μεγάλο χρονικό διάστημα και για επαναλαμβανόμενη χρήση.
ΔΙΑΒΑΣΕ: Το ελαιόλαδο της "ειρήνης"
ΔΙΑΒΑΣΕ: Πώς να χρησιμποιείς το ελαιόλαδο στη beauty ρουτίνα σου
* Η Ιωάννα Μασούρα αρθογραφεί για την ιστοσελίδα του chef de cuisine Γιώργου Ερωτοκρίτου και θα βρεις και άλλες συμβουλές της ΕΔΩ