Καθαρά Δευτέρα: Οι θερμίδες και τα θρεπτικά συστατικά όσων θα καταναλώσεις σήμερα

Ας δούμε κάποιες από τις επιλογές:

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κάνεις διατροφή αλλά το νούμερο στη ζυγαριά δεν αλλάζεις; Αυτοί είναι οι λόγοι!

 


Λαγάνα
Είναι το παραδοσιακό ψωμί της ημέρας. Περιέχει κυρίως βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ασβέστιο και φώσφορο. Μια λεπτή φέτα μας δίνει 80 θερμίδες οπόταν καλό θα ήταν να μην υπερβούμε τις 2.


Ταραμοσαλάτα
Ενώ είναι πολύ υγιεινή αφού περιέχει μαγνήσιο, πρωτεΐνη, βιταμίνες A, D, φώσφορο, ψευδάργυρο, δύστυχος είναι πολύ παχυντική λόγο κυρίως της μεγάλης ποσότητας λαδιού που περιέχει. 1-2 κουταλιές της σούπα είναι αρκετή (μια κουταλιά αποδίδει περίπου 100 θερμίδες. Λόγο της υψηλής περιεκτικότητας σε Νάτριο καλό θα ήταν να αποφεύγετε επίσης από υπερτασικούς.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς θα καταλάβεις εάν η γυμναστική σου έχει αποτέλεσμα


Χαλβάς
Ακόμα και αν είστε σε δίαιτα μπορείτε να καταναλώσετε μια μερίδα (2 δάκτυλα) χαλβά αφού είναι πολύ θρεπτικός. Ο χαλβάς, περιέχει μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα τα οποία προστατεύουν από καρδιαγγειακά νοσήματα, είναι πλούσιος σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και Ε, ασβέστιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, φώσφορο και σελήνιο. Επίσης η σεσαμίνη και η α-τοκοφερόλη, δύο ουσίες του σουσαμιού που βρίσκονται και στο χαλβά φαίνεται ότι συμβάλλουν στη διάσπαση τοξικών ουσιών από το συκώτι και έτσι στη μείωση της αιθανόλης στο αίμα. Ο χαλβάς λοιπόν φαίνεται να συμβάλλει μεταξύ των άλλων και στη μείωση των επιδράσεων του οινοπνεύματος στον οργανισμό μας την μέρα αυτή.

 


pexels.com/photo/avocado-on-lettuce-surrounded-by-tomatoes-5115057/

 

Ελιές
Είναι πλούσιες σε μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία μπορούν να συντελέσουν στη μείωση της «κακής» LDL χοληστερίνης. Ακόμη, είναι πλούσιες σε βιταμίνες A, D, E και Κ. Λόγω του ότι συντηρούνται σε αλάτι, επίσης θα πρέπει να τρώγονται με μέτρο ιδιαίτερα από άτομα τα οποία ακολουθούν διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι. Μια μερίδα αντιστοιχεί σε 5-6 ελιές και αποδίδει περίπου 45kcal.


Θαλασσινά
Τα θαλασσινά περιέχουν σημαντικές ποσότητες ιωδίου και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βοηθούν στη ρύθμιση του μεταβολισμού και στη καρδιαγγειακή λειτουργία αντίστοιχα. Περιέχουν επίσης σημαντικές ποσότητες αμινοξέων βοηθώντας έτσι στη κάλυψη των αναγκών μας σε πρωτεΐνη. Σημαντικό ρόλο παίζει ο τρόπος μαγειρέματος αφού όταν τηγανίζονται αυξάνονται και οι θερμίδες του κατά 200 θερμίδες ανά μερίδα.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς να καταπολεμήσεις την κυτταρίτιδα

 

O Κώστας Χαρή είναι κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος. Βρες τον στα social media  ή κλείσε ραντεβού στο 25378080

 

κεντρική φώτο: pexels.com/photo/woman-putting-bread-on-cutting-board-for-picnic-4992593/

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ