Thumbnail

Κορωνοϊός και άσθμα: Τι πρέπει να γνωρίζεις Κορωνοϊός και άσθμα: Τι πρέπει να γνωρίζεις

Η διάδοση του κορωνοϊού εύλογα έχει προκαλέσει ανησυχία, σε όσους έχουν χρόνιο άσθμα ή πάσχουν από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια
Eξ αρχής, οι ειδικοί μάς τόνισαν ότι όσα άτομα ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά. Ανάμεσα τους, συμπεριλαμβάνονται και ασθενείς με χρόνια νοσήματα, όπως άσθμα και ΧΑΠ.

Οπως εξηγεί στο iefimerida.gr ο Δρ. Στυλιανός Λουκίδης, καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και υπεύθυνος ιατρείου άσθματος – ΧΑΠ στο νοσοκομείο «Αττικόν», από τα στοιχεία που είναι ήδη διαθέσιμα για τον κορωνοϊό «Προκύπτει ότι υπάρχουν δυο ειδών ευπαθείς ομάδες. Η πρώτη ομάδα είναι αυτή των ασθενών με χρόνια νοσήματα, όπως το άσθμα και η ΧΑΠ.»

ΔΙΑΒΑΣΕ: Σημαντικές οδηγίες σε όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες σε σχέση με τον κορωνοϊό

Σύμφωνα με τον Δρ. Λουκίδη, ο οποίος είναι στο ΔΣ της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, «Μια ιογενής λοίμωξη, όπως ο κορωνοϊός, μπορεί να παροξύνει τα συμπτώματα τόσο του άσθματος, όσο και της ΧΑΠ. Η δεύτερη κατηγορία των ευπαθών ομάδων, σε ό,τι αφορά τον κορωνοϊό, είναι εκείνοι που έχουν άλλες παθήσεις, όχι αναπνευστικές, και είναι ανοσοκατασταλμένοι. Είναι εκείνοι που έχουν χαμηλές άμυνες και είναι ευάλωτοι σε λοιμώξεις. Σε μια πρώτη ανάγνωση των δεδομένων, μπορούμε να πούμε ότι η δεύτερη κατηγορία είναι κάπως πιο δύσκολη. Η υποκείμενη νόσος ωστόσο είναι ο βασικός ρυθμιστής.»

ΔΙΑΒΑΣΕ: Συγκλονίζει ο Σταύρος Κυπριανού! «Είμαι μεταμοσχευμένος και ανήκω στις ευπαθείς ομάδες» (Βίντεο)

Τι είναι η παρόξυνση και ποια τα συμπτώματα

Ενα βασικό ερώτημα που προκύπτει είναι το πώς μπορεί να διαπιστώσει ο ασθενής ότι οξύνονται τα συμπτώματά του, λόγω μιας ιογενούς λοίμωξης, όπως αυτή του κορωνοϊού SARS‐CoV‐2. «Οταν λέμε παρόξυνση εννοούμε την αποσταθεροποίηση και έξαρση της νόσου. Δηλαδή, αναφερόμαστε σε εμφάνιση συμπτωμάτων, την ώρα που δεν υπάρχει συμπτωματολογία. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι ο συριγμός, ο βήχας, η απόχρεμψη, ή όταν είναι πιο σοβαρά τα πράγματα, η δύσπνοια. Γενικά το άσθμα είναι επιρρεπές στις ιογενείς λοιμώξεις. Ενα θετικό στοιχείο, ωστόσο, είναι ότι στην Ελλάδα οι περισσότεροι ασθενείς έχουν ήπιο άσθμα», τονίζει ο καθηγητής πνευμονολογίας. 

ΔΙΑΒΑΣΕ: Κορωνοϊός: 12+1 πράγματα που δεν πρέπει να κάνεις στο σούπερ μάρκετ

Τι ισχύει τελικά για τις μάσκες;

«Το πρώτο που λέμε στους ασθενείς μας είναι να τηρούν τα μέτρα ατομικής υγιεινής (σ.σ. πλύσιμο χεριών κ.ό.κ.) και να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό με άτομα που έχουν ύποπτα συμπτώματα. Δεν είμαστε αρνητικοί στις μάσκες, όμως δεν χρειάζεται πανικός. Αυτό που χρειάζεται είναι να είναι προσεκτικοί όσοι χρησιμοποιούν μάσκες. Υπάρχουν άνθρωποι που βάζουν και βγάζουν τη μάσκα με χέρια που δεν έχουν πλυθεί. Ή που όταν βρίσκονται σε αεροπλάνο τη βγάζουν για να πάρουν το γεύμα τους και μετά τη ξαναβάζουν. Είναι βασικά λάθη αυτά. Πρέπει επίσης να μπουν κανόνες και για τα νοσοκομεία όπου εμφανίζονται συνοδοί ή και ασθενείς και ζητούν 5 με 6 μάσκες. Πρέπει ο κόσμος να γνωρίζει ότι οι μάσκες είναι πιο απαραίτητες στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό». 

ΔΙΑΒΑΣΕ: Κορωνοϊός: Τι να κάνεις πριν μπεις στο σπίτι ώστε να μη μεταφέρεις μικρόβια

Πηγή 

Home