Κορωνοϊός και γρίπη: Τι πρέπει να έχεις κατά νου
Όπως δήλωσε στην Offsite, ο Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Πέτρος Καραγιάννης: “Για τη γρίπη υπάρχει εμβόλιο και εκείνοι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, όπως ηλικιωμένοι, έγκυες, μικρά παιδιά θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο για να προστατευτούν. Από την άλλη πλευρά, η σύσταση για να φοράμε μάσκα σε κλειστούς χώρους, περιλαμβανομένων των γυμνασίων και λυκείων, θα περιορίσει τη μετάδοση όλων των υιών του αναπνευστικού συστήματα είτε τη γρίπη είτε τον κορωνοϊό. Κατ’ επέκταση, ίσως έχουμε μια ύφεση σε αυτές τις ιώσεις αν είμαστε προσεκτικοί και εφαρμόζουμε τα μέτρα κατά της πανδημίας. Επιπλέον, αν και τα μικρά παιδιά που πάνε δημοτικό φοράνε εθελοντικά τις μάσκες θα είναι ακόμα καλύτερα τα πράγματα. Θεωρώ ότι θα περιοριστεί και η γρίπη”.
ΔΙΑΒΑΣΕ: Πώς να αποφύγεις το κρύωμα με φυσικούς τρόπους
Πώς θα ενεργούν οι γιατροί για γρίπη και κορωνοϊό
“Στα ιατρεία και τα ιατρεία της γρίπης θα υπάρχει επιτήρηση της κατάστασης και ανάλογα θα πράττουν. Υπάρχουν και μερικές εταιρείες που ίσως εκδώσουν μοριακά τεστ που να κάνουν διάγνωση και των δύο υιών ταυτοχρόνως. Οπότε θα φαίνεται ξεκάθαρα ποιος ιός είναι. Επιπλέον, θα ακολουθήσουμε την ίδια μεθοδολογία με τον προηγούμενο χειμώνα, δηλαδή όταν κάποιος εμφανίσει συμπτώματα θα επικοινωνεί με τον προσωπικό του ιατρό και αν αυτός κρίνει, τότε θα προχωρά στο τεστ κορωνοϊού".
Την ίδια στιγμή, ένα πολύ σημαντικό σημείο είναι το να μην αγνοούμε τα οποιαδήποτε συμπτώματα και να ερχόμαστε αμέσως σε επαφή με τον προσωπικό μας ιατρό.
ΔΙΑΒΑΣΕ: Πώς να προστατευτείς από τη γρίπη Α΄
Σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας, τα κλινικά συμπτώματα κορωνοϊού είναι ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟ ΕΝΑ από τα πιο κάτω:
- Βήχας
- Πυρετός
- Δύσπνοια
- Αιφνίδια έναρξη ανοσμίας, αγευσίας ή δυσγευσία