Thumbnail

Κορωνοϊός: Μπορεί να μεταδοθεί από δέματα; Συναγερμός για τις αγορές από Κίνα Κορωνοϊός: Μπορεί να μεταδοθεί από δέματα; Συναγερμός για τις αγορές από Κίνα

Εντείνεται η ανησυχία για τον νέο κορωνοϊό, ο οποίος σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις μπορεί να μεταδοθεί και σε απόσταση δύο μέτρων. Στο στόχαστρο πλέον και τα δέματα που στέλνονται σε χώρες του εξωτερικού από Κίνα, από γνωστές αλυσίδες
Παρότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καταγεγραμμένο κρούσμα του νέου Κορωνοϊού σε Ελλάδα και Κύπρο, είναι φυσικό όλοι μας να ανησυχούμε. Eίναι επικίνδυνο να προχωράμε ακόμα και σε παραγγελίες ειδκών ένδυσης και υπόδησης ή ηλεκτρονικών συσκευών από Κίνα;

δασφ

Yπάρχει κίνδυνος από την παραγγελία διαφόρων ειδών από την Κίνα;

Αξιωματούχοι υγειονομικής περίθαλψης των ΗΠΑ δήλωσαν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν τη μετάδοση του νέου κορωνοϊού μέσω εισαγόμενων προϊόντων σύμφωνα με την ιστοσελίδα Τhe mercury news.

«Γενικά, λόγω της κακής επιβίωσης αυτών των κορωνοϊών σε επιφάνειες, υπάρχει πολύ χαμηλός κίνδυνος εξάπλωσης από προϊόντα ή συσκευασίες που αποστέλλονται σε διάστημα ημερών ή εβδομάδων σε θερμοκρασίες περιβάλλοντος», δήλωσε ο Δρ Nancy Messonnier, διευθυντής της Κέντρου Ελέγχου Ασθενειών και Αναπνευστικών Ασθενειών του Κέντρου Ελέγχου Ασθενειών.

Βεβαίως, δεν υπάρχει έρευνα σχετικά με την ειδική ανθεκτικότητα αυτού του ιού, επειδή είναι ακόμα νέος. Ωστόσο, μελέτες δείχνουν ότι παρόμοιοι ιοί όπως το SARS και το MERS, ζουν μόνο λίγες ώρες στην επιφάνεια ενός αντικειμένου. Διαχέονται συχνότερα από σταγονίδια αναπνοής από το ένα άτομο στο άλλο. Ο ιός, λένε πως δεν θα μπορούσε να επιβιώσει αρκετό καιρό για να μας αρρωστήσει.

Διάβασε ακόμη: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τον κορωνοϊό (βίντεο) 

σδφ

Η Κίνα έχει ήδη θέσει σε ισχύ αυστηρά μέτρα για τον κορωνοϊό

Παρά ταύτα, για κάθε ενδεχόμενο η Κίνα έχει ήδη θέσει σε ισχύ αυστηρά μέτρα για τον κοροναϊό. «Η κινεζική υπηρεσία εξπρές της China Post EMS (Express Mail Service) ανακοίνωσε ότι θα καθυστερεί τις αποστολές για να “απολυμάνει” τα δέματα. Η EMS συγκεκριμένα ανέφερε: “Για να διασφαλίσουμε το κοινό, θα κάνουμε “διπλές – απολυμάνσεις” στα δέματα και στα οχήματα που περνάνε από τη Γουχάν, καθυστερώντας τη διαδικασία αποστολής». 

Σύμφωνα με στέλεχος της ParcelHero, παρότι ο κίνδυνος μετάδοσης του κορωνοϊού μέσω δεμάτων είναι πολύ μικρός, η έξαρση του κορωνοϊού μπορεί να «μολύνει» την αγορά, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα σε όσους εισάγουν προϊόντα από την Κίνα.

Εξέφρασαν μάλιστα την πεποίθηση ότι το ζήτημα του κορωνοϊού θα πλήξει οικονομικά και μεγαθήρια όπως η Alibaba και η Aliexpress.

Πάντως, καλό είναι να μην αγοράζετε αμφιβόλου προέλευσης προϊόντα («μαύρη αγορά») και να πλένετε τα ρούχα που αγοράζετε πριν τα φορέσετε.

Διάβασε ακόμη: 11+1 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον κορωνοϊό

ασδφ

Η ΙΚΕΑ αναστέλλει προσωρινά τα υποκαταστήματά της στην Κίνα 

Στο μεταξύ και η σουηδική εταιρεία επίπλων και οικιακών ειδών IKEA ανακοίνωσε ότι αναστέλλει προσωρινά τη λειτουργία όλων των υποκαταστημάτων της στην Κίνα, εξαιτίας της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που έχει προκαλέσει ο νέος κορωνοϊός.

Η απόφαση να κλείσουν και τα τριάντα υποκαταστήματα της μεγαλύτερης αλυσίδας λιανικής πώλησης επίπλων, οικιακών ειδών και ηλεκτρικών συσκευών στον κόσμο ανακοινώθηκε πριν συμπληρωθούν 24 ώρες από την αρχική κίνησή να αναστείλει τη λειτουργία των μισών και να συντομεύσει το ωράριο λειτουργίας τους.

Διάβασε ακόμη: Πώς γράφεται επιτέλους αυτός ο ιός; Κορονοϊός ή κοροναϊός;

Home