Κορωνοϊός: Ποιά είναι η διαδικασία για το τεστ σε ιδιωτικό εργαστήριο και πόσο κοστίζει;
Ποια είναι όμως η διαδικασία, ώστε ένας ασθενής να καταφύγει σε κάποιο ιδιωτικό εργαστήριο;
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου κλινικών εργαστηρίων, Χάρης Χαριλάου, μίλησε στην Offsite και εξήγησε τη διαδικασία που ακολουθείται.
ΔΙΑΒΑΣΕ: Κορωνοϊός: Και όμως, μπορείς να κάνεις το τέστ συμπτωμάτων online
Πώς μπορεί κάποιος να κάνει την ανάλυση σε ιδιωτικό εργαστήριο;
“Αν κάποιος πολίτης νιώθει ότι πρέπει να κάνει την ανάλυση, θα πρέπει να καλέσει τον προσωπικό του γιατρό, να του αφηγηθεί τα συμπτώματα του και ο γιατρός να δει αν εμπίπτει στο πρωτόκολλο που πρέπει και να τον παραπέμψει στη μονάδα επιτήρησης του 1420. Εκεί, υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά συμπτώματα που πρέπει να έχει κάποιος πολίτης για να τον παραπέμψει για το τεστ. Αν το 1420 δεν κρίνει ότι πρέπει να γίνει άμεσα η εξέταση ή του πει να περιμένει και ο γιατρός τον συμβουλέψει να το κάνει, τότε μπορεί απευθυνθεί στον ιδιωτικό τομέα για να διεκπεραιώσει την εξέταση. Ο πολίτης τότε, θα επικοινωνήσει τηλεφωνικώς με το ιδιωτικό εργαστήριο και θα του δοθούν οδηγίες για το τι θα κάνει στη συνέχεια”
Όπως ανέφερε ο κ. Χαριλάου, τα ιδιωτικά εργαστήρια στέλνουν τα αποτελέσματα τους στο Ινστιτούτο Γενετικής για επιβεβαίωση και όταν συμπληρωθεί ο κύκλος των πέντε θετικών δειγμάτων, τότε το εργαστήριο θα στέλνει απευθείας τα αποτελέσματα του στο υπουργείο Υγείας. “Αυτό συμβαίνει για σκοπούς διεργαστηριακού ελέγχου μεταξύ εργαστηρίων για να δούμε ότι υπάρχει αμοιβαιότητα και δουλεύουμε στα ίδια επίπεδα. Για τον λόγο αυτό μέχρι στιγμής δεν έχουμε καταγεγραμμένο αριθμό των τεστ που έγιναν”.
ΔΙΑΒΑΣΕ: Τα Ιατρεία Δημόσιας Υγείας βρίσκονται πλέον σε πλήρη λειτουργία!
Όσο για το κόστος του συγκεκριμένου τεστ, που είναι εγκεκριμένο από το Ινστιτούτο Γενετικής - και γίνεται από τη μύτη - κυμαίνεται στα 100-150 ευρώ, ωστόσο σιγά σιγά αρχίζουν να εμφανίζονται και άλλου είδους τεστ, με πιο γρήγορα αποτελέσματα.
ΔΙΑΒΑΣΕ: Τεστ για κορωνοϊό: Πότε το κάνεις, πού θα γίνεται και πόσο θα κοστίζει
Σημείωσε επίσης πως υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, ειδικά από άτομα που ήρθαν από το εξωτερικό και βγαίνουν από τις καραντίνες ή από εργοδότες που μπορεί να έχουν υπαλλήλους και παρουσιάζουν μερικά συμπτώματα. Ωστόσο, τόνισε πως το πιο σημαντικό είναι να ξοδεύουμε με φειδώ τα αντιδραστήρια και τα τεστ για να μην υπάρχει έλλειψη στο τέλος.
"Ο κόσμος το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να μείνει απομονωμένος, γιατί το καλύτερο τεστ είναι η απομόνωση” τόνισε εμφαντικά.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου, τα εργαστήρια που εντάσσονται, προς το παρόν, στον κατάλογο είναι:
1. Συνεταιρισμός Εργαστηρίων ACT-BIO (Βιοϊατρικά Εργαστήρια- Biomedical Laboratories Χάρης Χαριλάου, Χημείο Ανδρέας Αδάμου και Κλινικά Εργαστήρια BIOCHECK-Τιγγιρίδη)
2. Κέντρο Εργαστηριακής Ιατρικής και Μοριακής Διάγνωσης MEDIFOS
3. Κλινικά Εργαστήρια Θεοχαρίδη
4. Mendel Center for Biomedical Sciences
5. MyGene Molecular Diagnostics
6. Χημείο Διογένους (C.D. DNA Biomedica Science Lab)
7. KP Lambrou Labs Ltd
8. Όμιλος Βιοιατρική (Χημεία Γιαννουκάς)
9. Συνεργασία Κλινικού Εργαστήριου Bioanalysis Clinical Labs (Λεμεσός), Κλινικά Χημεία Τύμβιος (Λευκωσίας) και Εργαστήρια PZ Agapiou Diagnostics
10. NIPD Genetics
11. Μοριακό Τμήμα εργαστηρίου American Medical Center
ΔΙΑΒΑΣΕ: Οι covidiots ανάμεσά μας. Μην γίνεις κι εσύ ακόμη ένας covidiot