Mediterraneo…Ομορφότερο και νοστιμότερο από ποτέ
Τόσο ζεστό όσο η κυπριακή φιλοξενία, τόσο αναζωογονητικό όσο η ανατολή του ηλίου στη Μεσόγειο και τόσο διαρκής όσο τα κύματα που χτυπούν λίγα μέτρα μακριά, το εστιατόριο Mediterraneo του ξενοδοχείου Annabelle, μπαίνει ξανά δυναμικά στον γαστρονομικό χάρτη της Πάφου με την επαναλειτουργία του τον Ιούλιο.
Κατά καιρούς έχει χυθεί αρκετό μελάνι για τις παθογένειες της ιταλικής κουζίνας στο νησί μας. Κατά τη γνώμη μου, όχι άδικα. Στη συντριπτική τους πλειονότητα τα εστιατόρια που ανοίγουν, υψώνοντας μάλιστα με καμάρι τη γευστική σημαία της αγαπημένης μου χώρας, απογοητεύουν ή στην καλύτερη περίπτωση τα λες απλώς συμπαθητικά. Για να μην είμαι άδικος, υπάρχουν βέβαια και εξαιρέσεις, που μας έκαναν πότε πότε να αναθεωρήσουμε, αλλά δεν αποτέλεσαν ποτέ έναν ικανό πυρήνα στην κακώς εννοούμενη μάζα, την προχειρότητα και τη δηθενιά. Πάμε τώρα στο ζητούμενο αυτής της γραφής που είναι ένα ξεχωριστό ιταλικό εστιατόριο, στο ξενοδοχείο Annabelle και ναι, είναι και ο λόγος για να το επισκεφθείς. Το να είσαι μάγειρας δεν σημαίνει μόνο να σερβίρεις μια αλήθεια, σημαίνει πρώτα να ανακαλύπτεις εκείνη την αλήθεια και ο executive chef Laurent Brun εδώ, έκανε ακριβώς αυτό. Πρώτα ανακάλυψε την αλήθεια της ιταλικής κουζίνας μέσα από μια προσωπική του περιπλάνηση και απο εκεί, ξεκινά όλο το γαστρονομικό ταξίδι. Ταξίδεψε, έψαξε, δοκίμασε, γνώρισε αυθεντικούς Ιταλούς με μοναδικά προϊόντα και δημιούργησε το δικό του ταξίδι. Όλα τα παραπάνω αντανακλώνται στα πιάτα του Mediterraneo με αμεσότητα, πολλή νοστιμιά, σωστά υπολογισμένη απλότητα, αλλά και με μια τέτοια γενναιοδωρία που δεν σου αφήνει περιθώριο να μην αναγνωρίσεις και με το παραπάνω τη δουλειά που κάνουν οι σεφ στο εστιατόριο, το οποίο αξίζει να επισκεφθείς, τουλάχιστον για εσένα που εκτιμάς τις γνήσιες ιταλικές γεύσεις. Το μαγαζί είναι φτιαγμένο με γούστο και το μεσογειακό ντεκόρ αποπνέει μια σπιτική ζεστασιά που έχει τη ζωντάνια της. Στο μενού φιγουράρουν αυθεντικές ιταλικές νοστιμιές και όλα τα πιάτα ετοιμάζονται από τα καλύτερα τοπικά βιολογικά προϊόντα, αρωματίζονται με κυπριακά βότανα και σερβίρονται σε artisan πιατέλες.
ΔΙΑΒΑΣΕ: Ξεκινούν οι ταξιδιάρικες βραδιές στον «Ουρανό»!
Δοκιμάσαμε τη Focaccia della casa, φτιαγμένη με πολλή αγάπη, ζεστή, τραγανή, απλά υπέροχη να την τρώς και για πρόγευμα αλλά και για δείπνο. Πρέπει να παραγγείλεις τα φημισμένα Capo και Crudo. Η Capo, ένα μαγικό “ξύλο” με εκλεκτά αλλαντικά, τυριά και μαριναρισμένα λαχανικά, που στη βάση τους μια αφράτη μπρουσκέτα κάνει κόρτε και το Crudo, ένα πιάτο με λεπτοκομμένο fillet of beef και σπαράγγια και παλαιωμένη παρμεζάνα, ραντισμένο με λάδι απο μαύρη τρούφα, σκέτο βάλσαμο. Ακολούθησε μια ολόφρεσκια και μπόλικη σαλάτα Fresca με parmiggiano Regiano και λιαστές ντομάτες, από το μποστάνι του ξενοδοχείου, όπου ανήγαγαν τη σαλάτα αυτή σε ένα πιάτο εξαιρετικό. Συνεχίσαμε με το Macinapepe, ένα risotto με παρμεζάνα, μαύρο πιπέρι και ξύσμα απο λεμόνι… δεν έχω λόγια. Και επειδή είμαι λάτρης του risotto, έχω να πω πως το πιάτο αυτό παίρνει άριστα. Για κυρίως μοιραστήκαμε μία Paranza ή αλλιώς μια Frittura Mista, ένα πιάτο όλο θάλασσα, όπου διάφορα ψαράκια και μαλάκια παναρισμένα σε ένα ελαφρύ κουρκούτι από καλαμπόκι κάνουν πάρτι στον ουρανίσκο σου. Το αρωματικό salsa από λεμόνι και chives που τα συνοδεύουν δημιούργησαν μια αξέχαστη σύνθεση. Ευχαριστήθηκα πολύ τη Brace, μια κοτολέτα που έρχεται τόσο ζουμερή με τα μακαρονάκια και ένα pesto μαγικό, με αποτέλεσμα να σκεφτώ ότι την επόμενη φορά θα φροντίσω να την παραγγείλω...για ορεκτικό. Τέλος, στα επιδόρπια, το Sorrento, κάτι μπαμπάδες όνομα και πράμα, για το οποίο δικαίως καμαρώνει, κλέβει την παράσταση, ρίχνοντας αυλαία σε ένα απολαυστικό γεύμα. Αν όλα τα πιάτα είναι σε αυτό το επίπεδο, εύλογα μπορώ να μιλήσω για τον απόλυτο θρίαμβο της κουζίνας.
ΔΙΑΒΑΣΕ: Mediterraneo: Μια γεύση από Dolce Vita
Η λίστα κρασιών έχει καλοδιαλεγμένες ετικέτες και σωστή τιμολόγηση, ενώ το σέρβις είναι άμεσο, όσο φιλικό πρέπει και με γνώση, παρόλο που το Mediterraneo μετράει λίγες εβδομάδες επαναλειτουργίας. Να αναφέρω επίσης ότι η μουσική είναι εξαίρετη, αφήνοντας περιθώρια για πολιτισμένο γεύμα και κουβέντα. Κλείνω δηλώνοντας ότι οι άνθρωποι, από την είσοδο μέχρι την κουζίνα, φαίνονται εκπαιδευμένοι όχι απλώς για να εξυπηρετήσουν, αλλά και για να φροντίσουν τον πελάτη. Ένα σας λέω, πάμε Πάφο!
Το ολοκαίνουριο Mediterraneo θα είναι ανοιχτό από τις 12:30 μέχρι τις 22:00 κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή. Για κρατήσεις και περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 26885000 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]