Μήπως είσαι αντί-social; Τι θα κερδίσεις, διαγράφοντας τα προφίλ σου στα social media

Της Μαρίας Γεωργίου 

Τι οδηγά κάποιον να διαγράψει κάθε προφίλ του στα social media 

Η απόφαση δεν είναι τόσο εύκολη, όσο ενδεχομένως νομίζεις. Δες το και από την προσωπική σου εμπειρία. Ακόμη και να κάποια στιγμή κουράστηκες από τα social media και διάγραψες το προφίλ σου στο Facebook ή στο Instagram, ή στην καλύτερη και στα δυο, σε ανύποπτη στιγμή επέστρεψες. Άσε που στην αρχή, όταν προχωρήσεις στη διαγραφή, αισθάνεσαι ότι κατά κάποιο τρόπο προδίδεις τους φίλους σου, κάτι που δεν ευσταθεί σε καμία περίπτωση. Τι μπορεί λοιπόν να σε οδηγήσει τελεσίδικα σε αυτή την απόφαση; 

1. Έχεις συνειδητοποιήσει ότι περνάς πολύ χρόνο καθημερινά στα social media 

Xρόνο που αντί να χαζολογάς και να κάνεις άσκοπο scroll down, μπορούσες να αξιοποιήσεις πολύ πιο παραγωγικά και δημιουργικά. 

2. Επικεντρώνεσαι περισσότερο από ό,τι πρέπει στους άλλους 

Πιο πολλά ξέρεις για το τι κάνει εκείνη η αντιπαθητική συνάδελφος στο γραφείο, που άθελά σου έχεις καταντήσει stalker της παρά για τις φίλες σου. Νοιάζεσαι τι κάνουν οι άλλοι, πού πήγαν, τι αγόρασαν, τι έφαγαν και ενδόμυχα ζηλεύεις την επίπλαστη πραγματικότοτητα που έχουν φτιάξει -γιατί καταβάθος ξέρεις πως αυτή δεν είναι η αλήθεια τους- αντί να νοιάζεσαι για το τι κάνεις εσύ στη ζωή σου, που έχει φτάσει προφανώς σε τέλμα. 

3. Καταλήγεις να αγοράζεις πράγματα που δεν χρειάζεσαι πραγματικά 

Απορροφημένη να κερδίσεις αυτό το άτυπο παιχνίδι των εντυπώσεων σου, που ασυναίσθητα σε οδηγούν τα social media, αγοράζεις πράγματα που βλέπεις από τους άλλους, χωρίς να τα χρειάζεσαι και χωρίς να σου αρέσουν πραγματικά ή να σου ταιριάζουν. 

4. Κουράστηκες να καυχιέσαι 

Παραδέξου το, έχεις μπει κι εσύ στο τριπάκι να βάλεις hashtag του τύπου #myfriendsarebetterthanyours, #sorrynotsorry, #ilovemyjob. Τι από αυτά όμως ισχύει στα αλήθεια; Αλλά, ακόμη και αν ισχύουν, ακόμη και αν τα πιστεύεις, υπάρχει κανένα ουσιαστικό όφελος στο να καυχιέσαι; Αρμόζει κάτι τέτοιο στην προσωπικότητά σου; 

ΔΙΑΒΑΣΕ: H επίδραση των social media στην ψυχοσύνθεση των παιδιών

Τι θα κερδίσεις από το να διαγράψεις τα προφίλ σου στα social media; 

  • Θα είσαι πιο συγκεντρωμένος σε αυτά που πραγματικά έχουν αξία. 
  • Θα έχεις περισσότερο ελεύθερο χρόνο να επενδύσεις σε πράγματα δημιουργικά και παραγωγικά. 
  • Θα αποκτήσεις ουσιαστικές και αληθινές σχέσεις με τους άλλους.
  • Θα βελτιώσεις τα οικονομικά σου, αφού δε θα μπαίνεις στον πειρασμό να κάνεις άσκοπες αγορές. 
  • Θα νιώθεις πιο καλά με τον εαυτό σου, γιατί δε θα τον συγκρίνεις με κανέναν και θα αρχίσεις να εκτιμάς όσα έχεις στη ζωή σου, αντί να σκέφτεσαι όσα θα μπορούσες να έχεις. 
  • Θα αφιερώνεις περισσότερο χρόνο σε σένα και στις πραγματικές ανάγκες σου και όχι στις επίπλαστες. 
  • Θα αποκτήσεις ζωή! Πραγματική ζωή και όχι μέσω μιας οθόνης ενός κινητού.

ΔΙΑΒΑΣΕ: Όταν τα social media απειλούν τη σχέση σου

 

 

 

 

 

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ