Thumbnail

Μήπως το σπίτι σου σε αρρωσταίνει και δεν το καταλαβαίνεις; Μήπως το σπίτι σου σε αρρωσταίνει και δεν το καταλαβαίνεις;

Αν ισχύει, τότε με τη νέα χρονιά πρέπει να το διορθώσουμε οπωσδήποτε
Ο όρος Sick Building Syndrome (SBS), δεν είναι κάτι καινούργιο. Χρησιμοποιείται από τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας από το 1984, για να περιγράψει όλες τις περιπτώσεις που ο χώρος προκαλεί στα άτομα ποικίλα συμπτώματα, που σχετίζονται με το δέρμα, το αναπνευστικό και το νευρικό σύστημα.

Το αξιοπερίεργο στο σύνδρομο του "άρρωστου κτιρίου", και αυτό που παιδεύει και τους ειδικούς να ορίσουν με ακρίβεια τα αίτια που το προκαλούν, είναι ότι επηρεάζει με διαφορετικό τρόπο, άτομα που περνούν ίσα χρονικά διαστήματα, σε κοινό χώρο

Μέχρι να προσδιοριστούν, λοιπόν, ακριβώς οι παράγοντες του SBS, θα κατηγορούμε πιο γενικά την ατμοσφαιρική ρύπανση των εσωτερικών χώρων. Για τον περιορισμό της, οι συμβουλές των επιστημόνων είναι σχετικά απλές. 

Πρόσεξε τις μυρωδιές 

Πρέπει να δώσεις έμφαση στα προϊόντα που χρησιμοποιείς. Για παράδειγμα, μπορεί το άρωμα λεβάντας να μοσχομυρίζει όλο το σπίτι, αλλά είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούνται καθαριστικά χωρίς άρωμα και χαμηλά σε αναθυμιάσεις, ενώ ενδείκνυται ο ατμός για καναπέδες και κρεβάτια.

Υγρασία

Ένας αφυγραντήρας, ειδικά σε χώρους που εμφανίζουν υγρασία στους τοίχους, είναι απαραίτητος. Τα ενδεικτικά επίπεδα είναι 30-50% για κλειστούς χώρους. 

Άνοιξε τα παράθυρα 

Ορθάνοιχτα παράθυρα που δημιουργούν ρεύμα, δύο φορές την μέρα, είναι το ιδανικό. 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μικρά tips διακόσμησης που θα φέρουν ευτυχία 

Καπνός

Αν καπνίζεις στο σπίτι, ακόμη αναρωτιέσαι γιατί δεν είναι καθαρή η ατμόσφαιρα; Όχι πως τα κεριά και τα αρωματικά στικς διευκολύνουν την κατάσταση. 

Φίλτρα

Είναι αδιανόητο να χρησιμοποιείς το κλιματιστικό -στο ζεστό αέρα εννοείται- και να μην καθαρίζεις τα φίλτρα. Μια με δυο φορές τον μήνα, επιβάλλεται. 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: 5 tips για να κάνεις το σπίτι σου ξανά καινούργιο   

Πηγή 

 
Home